Damian Dițescu susține că are ghinion

136

ditescu20Într-un interviu acordat cotidianului Gorjeanul, ginecologul Damian Dițescu a explicat ce i s-a întâmplat Marianei Căldăraru din Târgu-Cărbunești, care a decedat joi, după ce i-a efectuat chiuretajul. Dițescu a încercat să explice și celelalte 5 cazuri petrecute în ultimele 6 luni, cazuri pe care procurorii încă le anchetează. A ajuns la concluzia că… are ghinion!

Rep.: Ce s-a întâmplat cu Mariana Căldăraru?

Damian Dițescu: Este o gravidă pe care am avut-o în evidențe și a avut probleme de evoluție a sarcinii. Am externat-o vineri, acum o săptămână cu sarcină în evoluție, pentru că a solicitat să meargă acasă, stătuse prea mult în spital și n-am mai putut s-o țin, deși cred că ar mai fi trebuit să stea în spital, dar cererile au fost imperioase din partea pacientei și a familiei. A revenit pe 23 mai, pentru că făcuse o ecografie în Târgu-Cărbunești și i se spusese că fătul este mort. A venit, am internat-o, i-am făcut ecografie, am confirmat cele spuse la Cărbunești, era clar uterul trebuia evacuat. Pentru asta era soluția s-o las să avorteze singură sau să intervin. Joi seara, a început să piardă sânge, să prezinte hemoragie și de urgență a trebuit să intrăm, să evacuăm uterul ca să preîntâmpinăm eventuala pierderi de sânge, cu anemie. Am intrat în sala de operație pe anestezie generală, am făcut chiuretajul și la terminarea chiuretajului, m-a anunțat anestezistul că lucrurile nu stau bine, ceea ce am dedus eu că era în stop cardio-respirator. Deci, asta a fost!

Rep.: Cinci ore a stat pacienta la Spitalul Novaci până când ați decis transportarea ei la Spitalul de Urgență din Târgu-Jiu. De ce?

D.D.: Lucrul acesta vi-l poate spune domnul doctor anestezist, pentru că dacă a fost stop cardio-respirator au încercat resuscitarea. Şi eu am căutat să iau legătura cu elicopterul, am sunat la Spitalul Floreasca la ATI cu doamna doctor Marinescu, care, după ce am insistat destul de mult, a acceptat să-mi primească pacienta, iar de la SMURD mi-au spus că elicopterul nu poate să ajungă aici pentru că era cod portocaliu și așa, domnul doctor anestezist a luat decizia să o transferăm la Târgu-Jiu.

Rep.: Domnule Dițescu, sunteți un doctor cu renume în Gorj, spuneți-mi cum explicați cele întâmplate? Este ghinion, ce se întâmplă? În ultimele 6 luni, aveți 3 cazuri în care mămicile vă acuză că n-ați intervenit pentru salvarea bebelușilor, un caz cu moartea unei paciente, cel de acum și alte două femei care au depus plângere împotriva dumneavoastră că, în urma cezarienelor au apărut complicații. Cum vă explicați toate aceste cazuri?

D.D.: Deci, primul caz, Cărbunești cred că l-am mai explicat de multe ori și nu are rost să-l mai amintim. Eu nu am nicio treabă cu el, pentru că eram plecat din localitate, iar medicul curant nu este obligat ca în week-end să fie la spital. Ceilalți doi bebeluși, eu din câte știu de la Colegiul Medicilor, al doilea bebeluș, cel de la Novaci, s-a întâmplat așa, eu am respectat protocoalele terapeutice, am intervenit foarte rapid pentru că dacă nu interveneam avea loc ruptura uterină cu moartea mamei. Eu n-am intrat să scot un făt mort, eu am intervenit să scot un făt viu, dar n-am mai putut, dar consider că e bine că am salvat mama. De celălalt bebeluș nu mai știu, nu-mi mai amintesc.

Rep.: Și despre dosarele penale de la Parchetul Târgu-Cărbunești, cu cele două femei?

D.D.: Este cazul de la Bumbești-Jiu în care sunt acuzat că am cusut uterul cu ața cu care se coase în toată țara asta. Sunt niște zone ale uterului în care se pun fire nerezolvabile pentru a preîntâmpina hemoragiile. Sunt acuzat că din cauza acestor fire, acea doamnă ar fi făcut nişte chisturi ovariene. Așa ceva nu s-a auzit în lumea asta. I s-a făcut histeroscopie și s-a constatat că nu există leziuni și s-a operat pentru chisturi ovariene. Cealaltă femeie a fost un incident terapeutic care s-a rezolvat.

Rep.: Deci ce este, ghinion?

D.D.: Poate fi și ghinion pentru ca să-ți apară lucruri unde nu exista rezolvare, poate fi și ghinion. Îmi pare rău de ce se întâmplă, dar n-am putut să fac mai mult.

Rep.: Aveți să vă reproşaţi ceva?

D.D.: …Eu știu, poate pentru că mă implic în toate cazurile grave și vreau să le rezolv. Că de multe ori mi-am reproșat că trebuia să-mi văd de treabă, să mă implic în cazuri cu complexitate gravă. Lucrul ăsta mă costă, mai ales că știu că mă întreabă presa, mă duc să dau declarații…

Rep.: Veți aștepta deciziile instanței, ale Colegiului Medicilor sau aveți de gând să vă retrageți?

D.D.: Asta vreți dumneavoastră? Dacă mă întrebați atât și mă tracasați atât, probabil că asta vreți. Prin presă asta faceți, distrugeți familii, cariere dacă faceți atâta caz. Distrugeți orice, oameni..

Rep.: Noi vorbim de victimele dumneavoastră, nu noi le-am înregistrat…

D.D.: În fine…

Gabriela Mladin

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here