DADR şi OPC cheamă brutarii la raport

209

brutarieZilele trecute au fost unele de rău augur pentru administratorii de firme ce produc produse de panificaţie şi patiserie din zona Motru-Câlnic. Aceştia au fost verificaţi de către comisarii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului (CJPC) şi de inspectorii Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Gorj.

Inspectorii Compartimentului de Inspecţii Tehnice şi Control din cadrul DADR Gorj au verificat patru agenţi economici din domeniul patiserie-panificaţie. „În timpul controalelor am urmărit respectarea fluxului tehnologic, a reţetarelor de lucru, a etichetării produselor finite, dotarea unităţilor de producţie cu aparatură de măsură şi control. De asemenea, am vrut să vedem dacă personalul este calificat, adică dacă la circa zece angajaţi există vreo doi-trei cu diplomă de brutar/patiser”, a declarat Liviu Basarabă, directorul Compartimentului de Inspecţii Tehnice şi Control. Totodată, inspectorii DADR au verificat şi existenţa buletinelor de analiză eliberate de Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, analiza la apă, la personal, precum şi declaraţiile de conformitate. Constatările făcute de oamenii legii în teren nu au fost negative, fapt pentru care nu au aplicat sancţiuni. Doi agenţi economici verificaţi au fost chemaţi ieri la sediul instituţiei deoarece aveau mai multe utilaje decât erau stipulate în dosarele de licenţă.

Pentru azi, invitaţii la CJPC

Nici comisarii CJPC Gorj n-au stat cu mâna în sân. Două brutării, una din Motru şi o alta din Câlnic au fost verificate, iar azi vor fi finalizate procesele verbale, care coincid cu data chemării patronilor celor două brutării la sediul CJPC. „E posibil să aplicăm sancţiuni pentru etichetarea incorectă a anumitor produse, lista ingredientelor nu era completă sau se afişau ingrediente ce nu erau utilizate în acel produs. Şi denumirea aplicată pentru anumite produse ambalate nu era cea corectă conform legislaţiei în vigoare”, a precizat Mihaela Răducan, şefa CJPC. Ambele firme riscă amenzi cuprinse între 1.000-3.000 de lei.

Izabella Molnar

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here