DADR Gorj a plătit 10 miliarde pentru recensământul agricol

390

Picture 005La circa o lună de la finalizarea recensământului agricol, cei care au muncit la strângerea datelor din localităţile judeţului nostru, au fost răsplătiţi de către conducerea Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Gorj.

Conducerea DADR Gorj a terminat încă din data de 10 martie plăţile către recenzori, recenzorii şefi şi coordonatorii care s-au ocupat la nivel judeţean de recensământul agricol care a început la 2 decembrie 2010 şi s-a încheiat la finele lunii ianuarie 2011. „Ne-am achitat de toate plăţile. Am început să le dăm banii oamenilor încă din data de 3 martie, iar plăţile au fost finalizate la 10 martie”, a declarat Aurel Tomescu, directorul DADR Gorj.

Acesta a spus că valoarea plăţilor făcute de instituţie pentru oamenii care s-au ocupat de recensământul agricol a fost de aproape 10 miliarde de lei vechi. „O parte din aceşti bani i-am virat în conturile oamenilor, mai precis peste cinci miliarde de lei vechi, iar restul le-am dat celor cu care încheiam convenţia direct în mână, cu ştat de plată”, a precizat Tomescu.

Impozit de la 16% la 27%

La nivel naţional, s-a creat o întreagă problemă deoarece cei din Ministerul Finanţelor doresc să le reţină recenzorilor, recenzorilor şefi şi coordonatorilor care s-au ocupat de recensământul agricol un impozit de 27% în loc de 16% cât era trecut în convenţia semnată cu DADR. „Ştiu despre această problemă iscată, însă în Gorj plăţile au fost deja făcute. Nu aş fi îndrăznit să le opresc oamenilor un impozit de 27% deoarece nu asta era trecut în convenţie. Şi nu vroiam să mă trezesc pe cap cu aproape o mie de procese deoarece sigur le-aş fi pierdut”, a declarat directorul DADR Gorj.

Pe toată durata recensământului, recenzorii au fost plătiţi 20 de zile, recenzorii şefi 23 de zile, iar coordonatorii câte 25 de zile. Primii au primit o indemnizaţie de câte 50 de lei/zi, iar recenzorii şefi şi coordonatorii câte 55 lei/zi. Banii pentru desfăşurarea recensământului agricol au fost alocaţi de Uniunea Europeană.

La nivel judeţean, la recensământul agricol au participat 885 de recenzori, recenzori-şefi şi coordonatori. Dintre aceştia, 930 au fost salariaţi, 26 pensionari, şapte şomeri, 11 studenţi, 21 au fost absolvenţi aflaţi în căutarea unui loc de muncă sau persoane casnice. Persoanele cu studii superioare au reprezentat 68,5% in totalul personalului selectat şi recrutat, din care 6,9% au fost coordonatori, 9,3% recenzori-şefi, 43,2% recenzori, 5,6% recenzori-şefi de rezervă şi 3,4% recenzori de rezervă.

Izabella Molnar

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here