Dacă planul de eliminare a cărbunelui rămâne în picioare, CEO va avea o capacitate de doar 1.780 MW la sfârșitul acestui an

5417

Complexul Energetic Oltenia va primi în acest an 535 de milioane de euro și va fi iertat de datorii în valoare de 251 de milioane de euro, anunțau ziarele de profil, în urmă cu o săptămână.

Dacă planurile guvernului și ale UE nu vor fi afectate de războiul din Ucraina, CEO va primi subvenții de stat de 848,6 milioane euro pentru achiziția de certificate CO2 până în 2025 inclusiv, din care 535 milioane euro anul acesta, o majorare de capital de 180 milioane euro din partea acționarului majoritar, garanții de stat pentru contractarea de credite noi de 195,8 milioane euro și iertare de datorii vechi față de stat de peste 251 milioane euro, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență.
,,Aceste măsuri sunt posibile după ce, pe 26 ianuarie, Comisia Europeană a anunțat că a aprobat, în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, planurile României de a companiei un ajutor de restructurare în valoare de până la 2,66 miliarde euro, într-un comunicat în care a dezvăluit și că planul de restructurare al companiei prevede ,,cesionarea până în 2026 a cel puțin 20% din acțiunile deținute de stat””, arată Profit.ro.
Potrivit Executivului, Complexul Energetic Oltenia este principalul producător de energie din România pe bază de lignit indigen, cota sa de piață fiind de circa 24%.
,,Până în prezent, Complexul Energetic Oltenia a contribuit semnificativ la asigurarea securității energetice naționale, în principal în momentele extreme de secetă prelungită sau în perioade de iarnă cu temperaturi scăzute, perioade în care aportul adus de centralele pe cărbune în structura producției a crescut până la aproape 35%”, se menționează în nota de fundamentare.
Proiectele noi ale CE Oltenia pe gaze naturale și regenerabile sunt incluse atât în PNIESC, cât și în Strategia energetică, planul de restructurare al CEO fiind prima și cea mai mare acțiune de decarbonare a sectorului de producere din România, care prevede trei etape de închidere a producției de energie electrică pe bază de lignit, cu o dată de finalizare comercială în 2030.
Capacitatea instalată pe bază de lignit va fi redusă treptat de la 3.570 MW (începutul anului 2021) la 1.780 MW la sfârșitul anului 2022 și 990 MW la începutul anului 2027.
M.C.H.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here