Dacă furnizorii nu respectă acordul cadru, Spitalele pot achiziționa medicamente în regim de urgență

312

În cazul în care furnizorii de medicamente nu respectă prevederile acordului cadru de achiziție și refuză să aprovizioneze unitatea sanitară, spitalele pot achiziționa produsele necesare în regim de urgență, în conformitate cu legislația în vigoare, precizează Ministerul Sănătății. Anunţul a fost făcut chiar de reprezentanţii ministerului, care precizează şi că vor fi demarate controale inopinate pe această temă.

Ministerul Sănătății a atenționat unitățile sanitare încă de la sfârșitul lunii iunie cu privire la modificările metodologiei și a nivelului de decontare a prețurilor medicamentelor care se acordă bolnavilor în cadrul programelor naționale de sănătate. Cu toate acestea, se pare că MS a primit semnale că există unele probleme în privinţa aprovizionării cu medicamente.
De aceea, oficialii ministerului precizează că eventualele disfuncționalități care ar putea să apară la nivelul unităților sanitare se datorează în exclusivitate managementului unităților, dar și a unei lipse de informare și înțelegere corectă a legislației privind achizițiile publice.

Achiziţie de medicamente în regim de urgenţă
Într-un comunicat de presă, Ministerul Sănătăţii subliniază că în cazul în care furnizorii de medicamente nu respectă prevederile acordului cadru de achiziție și refuză să aprovizioneze unitatea sanitară, în baza negațiilor acestora, unitățile sanitare pot achiziționa produsele necesare în regim de urgență, în conformitate cu legislația în vigoare privind derularea achizițiilor publice (Ordonanța de Urgență nr. 34 privind atribuirea contractelor de achiziție publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice și a contractelor de concesiune de servicii). “Facem încă un apel, de data aceasta public, către managerii unităților sanitare să se informeze cu privire la modificările legislative și să semnaleze din timp toate situațiile care ar putea duce la disfuncționalități în aprovizionare, în detrimentul pacienților. Vom monitoriza, în perioada următoare situația și, acolo unde vom considera necesar, vom realiza controale inopinate în unitățile sanitare pe această temă. De asemenea, atenționăm furnizorii de medicamente că au obligația de a respecta acordurile cadru și contractele încheiate”, a declarat Alin Țucmeanu, secretar de stat.

Spitalele din Gorj stau bine cu aprovizionarea
Ministerul Sănătății precizează că singura unitate care a semnalat dificultăți la aprovizionare este Spitalul Municipal din Oradea.
La nivelul judeţului Gorj, deşi există semnale din partea pacienţilor că în anumite unităţi sanitare aceştia sunt puşi în situaţia de a-şi cumpăra medicamente şi materiale sanitare necesare în vederea efectuării tratamentelor medicale recomandate de medici, directorii spitalelor susţin că stau bine la capitolul aprovizionare.
Oficialii MS au anunţat că vor demara şi controale inopinate în unităţile sanitare, pe această temă.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here