Dă viață lemnului de aproape 15 ani. Opere de artă cioplite cu securea

732

Zeci de meșteri populari sunt prezenți în această săptămână la Târgu-Jiu. Bihoreanul Radu Lazăr dă viață lemnului de mai bine de un deceniu. Bărbatul povestește cum a descoperit această pasiune. Totul a pornit de la un han pe care a dorit să-l înfrumusețeze cu diverse obiecte de lemn. A mers într-un târg, dar nu a găsit ce și-a dorit. Întors acasă, bărbatul a realizat prima sa sculptură. Și asta într-o singură oră, ajutat doar de o secure.

Bihoreanul de 49 de ani trăiește acum din vânzarea sculpturilor. Cioplește în lemn de tei sau nuc și muncește uneori și câteva luni la o lucrare.Cel mai mult a sculptat o jumătate de an.
„A fost o lucrare complexă, intitulată «Luvru». Era o ramă cu o dimensiune de 2,00 pe 2,50 metri. Lucrarea a fost comandată de un francez și este acum în Franța”, spune artistul, care trăiește din vânzarea sculpturilor.
Radu Lazăr este prezent cu o parte dintre lucrările sale la Târgul Meșterilor Populari, organizat la Târgu-Jiu, până pe 25 august, de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj. Cea mai apreciată lucrare este Lupul dacic. Doar în prima zi a târgului, Lazăr a vândut patru lucrări.
„Sculpturile care sunt făcute pentru a sta afară sunt date cu baiț, pentru a rezista mai bine, iar cele de interior sunt date cu ceară”, a mărturisit Radu Lazăr. Meșterul a participat la ambele ediții ale Taberei de sculptură de la Polovragi, realizând sculpturi impresionante.
De-a lungul timpului, bihoreanul a reprodus lucrări celebre. Lupul dacic, Burebista, Gânditorul de la Hamangia și perechea lui, simboluri și chipuri din istoria României sunt principala sursă de inspirație a artistului bihorean.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here