Cuvântul de răspuns al Domnului Ministru Robert Halfon, la festivitatea solemnă de la Craiova!

449

“Este un moment special al vieţii mele şi niciodată nu mi-am imaginat că într-o zi voi ajunge la Universitatea din Craiova, una dintre cele mai bune universităţi din România”
La propunerea Consiliului de Studii Universitare (CSUD) de pe lângă Universitatea din Craiova şi sub înaltul patronaj al Înaltpreasfinţitului Părinte dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, marţi, 18 septembrie 2018, în Aula «Nestor Vornicescu» a Facultăţii de Teologie din Craiova, strada Brestei nr. 24, s-a desfăşurat un important eveniment academic prilejuit de festivitatea decernării Titlului de Doctor Honoris Causa, Excelenţei Sale, dr. Robert Halfon, ministru de stat pentru Învăţământul Superior, Aptitudini, Ucenicie şi Carieră în cadrul Departamentului de Educaţie din Cabinetul Premierului britanic, Theresa May. După ce a fost prezentat «Laudatio» de către Mitropolitul Olteniei, asupra căruia vom reveni într-un viitor material, aşa cum vom reveni şi asupra cuvântului altor participanţi la festivitate, vă prezentăm, astăzi, cuvântul de răspuns şi de mulţumire al Domnului Robert Halfon, adresat celor care i-au conferit acest înalt titlu academic, asociat cu o serie de aprecieri asupra unor importante coordonate socio-educaţionale proiectate şi aplicate în învăţământul din Marea Britanie.

“Fac parte dintr-o «castă» care generează idei referitoare la copii şi la tineri”
Prin cuvinte pline de sensibilitate şi de mare emoţie, Excelenţa Sa a spus: “Este un moment special al vieţii mele! Deşi par bătrân, niciodată nu mi-am imaginat că într-o zi, voi ajunge la Universitatea din Craiova, una dintre cele mai bune universităţi din România! În asemenea moment, realizăm că e nevoie de mai mult bine în această lume”, a spus Domnia Sa, continuând cu faptul că le mulţumeşte celor care l-au sprijinit şi îl sprijină în proiectele sale educaţionale din Anglia, dintre aceştia făcând parte chiar o familie din România! A mărturisit că este membru în Parlamentul britanic, are 41 de ani şi crede că există trei momente importante pentru a evalua viaţa noastră: primul este momentul de la Muntele Sinai, când Proorocul Moise ne-a învăţat cum trebuie guvernaţi oamenii, prin legi care trebuie respectate cu sfinţenie, al doilea moment este cel numit Abraham Lincoln, care priveşte libertatea de a face oamenii liberi, iar cel de-al treilea este cel care spune că nici un rege nu poate să fie mai presus de lege, iar atunci când a definit cadrul politic al Parlamentului britanic, vorbitorul a precizat că acesta, prin structura şi aşezarea sa în spaţiul de dezbatere, cu puterea şi opoziţia «faţă în faţă», reflectă dreptul fiecărei persoane de a-şi exprima neîngrădită opiniile sale, pentru că “democraţia este puternică, atunci când nu poate fi încălcată. Fac parte dintr-o «castă» care generează idei referitoare la copii şi la tineri, mai ales cei aflaţi în plasament sau cei care sunt excluşi din şcolile britanice, fie temporar, fie permanent. Aceşti «excluşi», uneori nu merg niciunde sau îngroaşă rândul infractorilor şi ajung în închisori, de aceea, nu trebuie doar să laud ceea ce este în Anglia şi să ascund ceea ce este rău! A fi conservator în Anglia înseamnă o aspiraţie la oportunităţi pentru toţi oamenii, să-i ajutăm pe aceştia «să urce pe scara» educaţiei, iar cei care cad de pe această «scară», să fie salvaţi printr-o «ambulanţă» socială. Cred în tradiţie şi în faptul că tradiţia este ca o «ancoră» care apropie şi leagă generaţiile între ele şi oferă stabilitate pentru toţi oamenii! Credem în justiţia socială, care e la baza a aceea ce facem noi acum, credem în familie şi în comunitate, ca să ajutăm pe cei dezavantajaţi”, a subliniat în alocuţiunea sa demnitarul britanic!

“Sunt foarte uimit de modul cum oamenii inteligenţi care acţionează în poziţii «cheie», nu au această inteligenţă emoţională”
Partea finală a cuvântării sale a cuprins, aşa cum era firesc, domeniul educaţiei, cea care afectează toţi oamenii, pentru că în viziunea Excelenţei Sale, a treia revoluţie industrială priveşte “Marşul roboţilor”, prin inteligenţa artificială, iar această revoluţie îi va afecta pe toţi oamenii şi nimeni nu va rămâne «imun» la ceea ce se va întâmpla, prin aceasta, vorbitorul făcând referire la o incitantă lucrare intitulată «Marşul roboţilor», unde se arată că roboţii vor afecta în curând fiecare domeniu de activitate, pentru că vom ajunge ca roboţii să efectueze aproape 70% dintre activităţile necesare! Trebuie ca tinerii să fie implicaţi mai mult în educaţia vocaţională, de aceea, spune domnia sa, trebuie să înfruntăm «marşul roboţilor» şi să muncim mai mult pentru a avea inteligenţă creativă, dar, mai ales «inteligenţă emoţională», deoarece: “Sunt foarte uimit de modul cum oamenii inteligenţi care acţionează în poziţii «cheie», nu au această inteligenţă emoţională şi nu ştiu cum să comunice cu ceilalţi oameni, cum să interacţioneze cu aceştia. Este important să ne dăm seama că roboţii nu au această inteligenţă emoţională pe care oamenii o deţin. Pentru viitor, oamenii trebuie să fie practici, să aibă această inteligenţă emoţională pentru a reuşi. În faţa acestui «marş al roboţilor», mulţi oameni îşi vor pierde locul de muncă şi aceasta va fi o problemă socială imensă! Multă lume se gândeşte că acele companii care folosesc roboţii şi inteligenţa artificială, vor putea să ridice standardul nostru de viaţă. Dar, dacă nu mai există persoane care să poată cumpăra acele bunuri, aceste companii, nu se vor putea dezvolta şi nu vor reuşi”, a reiterat Excelenţa Sa, Doctor Honoris Causa, Robert Halfon, pentru că în opinia Domniei Sale, “trebuie să învăţăm cum să ne ocupăm de această lume care ne copleșeşte, iar, pentru aceasta, avem nevoie de o democraţie puternică şi de un înalt nivel al capitalului social.”

“Ceea ce faceţi la universitate, nu poate fi înlocuit de roboţi, iar pentru aceasta, să punem în valoare ceea ce înseamnă capitalul social”
“Am fost la Craiova şi am vizitat Uzina «Ford», iar acolo am văzut că se fac eforturi să fie ajutaţi oamenii. Sunt convins că ceea ce faceţi dumneavoastră la universitate, nu poate fi înlocuit de roboţi, iar pentru aceasta, trebuie să punem în valoare ceea ce înseamnă capitalul social”, a încheiat Excelenţa Sa, ministrul Robert Halfon. După încheierea festivităţii de decernare a înaltului titlu academic, delegaţia engleză care l-a însoţit pe Domnul Robert Halfon a vizitat Muzeul Facultăţii de Teologie din Craiova, unde distinsul oaspete a acordat interviuri diferitelor posturi de radio şi televiziune, printre care şi Postului de televiziune “GORJEANUL”, iar după amiază, delegaţia a plecat la Bucureşti, pentru a participa la o recepţie de gală organizată la Ambasada Marii Britanii, la care a participat şi Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
Profesor,
Vasile GOGONEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here