„Cutia elevului” într-o campanie anti-bulling!

1936

O campanie inedită de stopare a fenomenului cunoscut drept „bulling” a fost inițiată de instituții din Gorj, după cazul de la începutul toamnei când o elevă a fost bătută și umilită de mai multe colege ale sale, imaginile făcând atunci înconjurul planetei. IPJ Gorj, împreună cu Prefectura, Consiliul Județean, Jandarmeria, Direcția pentru Protecția Copilului și Inspectoratul Școlar, au gândit un proiect prin care să amplaseze în fiecare școală din județ o cutie a elevului cu ajutorul căreia să fie preluate mesaje de la copii care nu au curajul să vorbească despre faptele violente de care au parte sau despre care știu că li s-au întâmplat altor colegi.
Copiii ar fi astfel încurajați să nu mai țină ascunse aceste lucruri, iar autoritățile ar putea interveni pentru a stopa sau preveni situații care pot marca destinele celor mici pentru totdeauna. În acțiune sunt implicați și elevi de la Liceul de Artă din municipiu, sub coordonarea profesorului Pompiliu Ciochia, aceștia realizând și două clipuri video care în perioada următoare vor rula inclusiv în mediul on-line pentru a ajunge la cât mai mulți destinatari. Întreaga campanie este gândită de Biroul de Prevenire a Criminalității din IPJ Gorj, șeful acestuia, Ionuț Pigui, menționând că inclusiv bannere anti-bulling vor fi amplasate în perioada următoare în preajma principalelor școli din județ.
„Cutia Elevului e gândită ca un sprijin în activitatea Poliției pentru ca elevii care sunt victime sau asistă la fapte antisociale să ne înștiințeze prin punerea unui bilet în această cutie. Putem face, în primul rând, activități preventive și de educare și, dacă situația impune, luarea unor măsuri coercitive. Ne-am gândit că elevii au o teamă de a sesiza dacă sunt victime sau asistă la astfel de fapte antisociale. În cutie pot lăsa un bilet, e mai simplu. Astfel de cutii vor fi montate în toate unitățile de învățământ. În total vor fi 230 de astfel de cutii”, a menționat Pigui.
Proiectul de la Gorj este deja privit cu ochi buni de șefii de la București, care vor să extindă campania și în alte locuri din țară, pe cât posibil în cât mai multe școli. Comisarul șef Mugurel Ghiță, de la Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității din cadrul IGPR a fost prezent la Târgu-Jiu și a apreciat deschis proiectul denumit „Cutia elevului”.
„Violența nu e doar un gest sau o faptă, ci inclusiv atitudinea interioară a omului. Dacă nouă ne produce satisfacție suferința altcuiva sau acceptăm suferința altcuiva deja suntem violenți, chiar dacă nu înțelegem prea bine asta și ne permitem uneori comportamente sau atitudini care nu au produs încă violență. Copiii care privesc de pe margine o încăierare reprezintă o formă de violență ce va aluneca în timp pe trepte din ce în ce mai grave. Proiectul de la Târgu-Jiu este un exemplu de bună practică, pe care încercăm să îl extindem și la nivelul celorlalte județe”, a explicat reprezentantul IGPR.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.