Curtea de Conturi, în verificări la Minprest

179

Specialiştii Curţii de Conturi şi-au anunţat astăzi prezenţa la SC Minprest Serv din Rovinari, urmare a unei sesizări făcute de Federaţia Naţională a Muncii(FNM) conduse de Constantin Creţan. Verificarea se va desfăşura pe parcursul a trei săptămâni de zile şi are ca scop depistarea unor nereguli crase care ar fi fost săvârşite de către conducerea unităţi. Este vorba, printre altele, despre plata unor prestaţii care nu s-au realizat şi despre nişte compensări frauduloase. Controlul sau mai precis rezultatul acestuia va sprijini începutul unei noi activităţi de management la Minprest Rovinari.

De astăzi până pe data de 22 octombrie, reprezentanţii Curţii de Conturi vor desfăşura verificări la sediul Minprest din Rovinari. Specialiştii Curţii de Conturi şi-au anunţat vizita la sediul societăţii şi perioada pe parcursul căreia vor analiza documentele unităţii. Controlul s-a făcut la sesizarea FNM, sindicaliştii ridicând mai multe suspiciuni în legătură cu activitatea întreprinsă în cadrul societăţii, în ultimele luni. În sesizarea FNM se solicita următoarele: verificarea circuitelor de compensare frauduloasă, plata drepturilor salariale pentru salariaţii care au câştigat procese cu unitatea, decontarea făcută cu SC Corex SRL din Dobriţa, plata unor prestaţii neefectuate de o firmă din Plopşoru şi felul în care a intrat în posesia unei remorci casate de Minprest, directorul economic al unităţii, Dumitru Corcoveanu.

Remorca scoasă din patrimoniul Minprest
Reprezentanţii FNM susţin că acea remorcă ar fi fost casată într-un mod care ridică semne de întrebare, la fel ca şi faptul că aceasta a ajuns la domiciliul directorului economic care s-a şi ocupat de scoaterea ei în patrimoniul unităţii. La fel de suspicioasă pare şi lucrarea ce trebuia efectuată la sediul Minprest de o societate din Plopşoru care şi-ar fi încasat banii pe modernizări inexistente.

Giorgi: “Mă bucur dacă se face acest control deoarece şi eu aş fi dispus unui audit”
Consilierul municipal Gabriel Giorgi, viitor director al Minprest Serv, fost salariat până în 2010 al unităţii, s-a declarat mulţumit în momentul în care a fost anunţat că la Minprest se va face o verificare de către specialiştii Curţii de Conturi. Giorgi a menţionat astfel, că, în eventualitatea în care va fi numit director, pe baza raportului Curţii de Conturi va sesiza organele de anchetă să ia măsuri, dacă este cazul, şi, la rândul său va cere un audit la Minprest. Acesta a subliniat că, în ultimele luni, a primit numeroase informaţii despre nenumărate nereguli la Minprest în ceea ce priveşte activitatea de management a conducerii aflate ilegal pe post. Giorgi critică şi lipsa de transparenţă a factorilor decizionali de la Minprest, dar şi faptul că PDL a menţinut, în mod intenţionat, acest “văl” peste unitate pentru a se acoperi ilegalităţile.

Spor de confidenţialitate
Giorgi este convins astfel că după verificarea Curţii de Conturi vor exista explicaţii şi despre salariile încasate ilegal de conducerea Minprest, Elena Vintilescu nemaiavând mandat pe post de o lungă perioadă de timp, dar şi despre sporul de confidenţialitate încasat de TESA. “Nu înţeleg existenţa acestui spor de confidenţialitate de care am aflat că există. A fost impus, cu siguranţă, pentru a se acoperi neregulile unora de acolo. Curtea de Conturi ne va lămuri dacă este legal să existe acest spor şi dacă unii îşi iau salarii de directori deşi legal nu ocupă posturile în cauză”, a declarat Giorgi.
În ce priveşte numirea noului director al Minprest, Giorgi aşteaptă ca noul director al CEO, Laurenţiu Ciurel, să numească membri Consiliului de Administraţie al unităţii, pentru a se face următorii paşi în stabilirea conducerii societăţii. Surse din Minprest dau ca sigur faptul că Ciurel vrea să grăbească această procedură atât la Minprest cât şi la celelalte două unităţi aflate într-o situaţie similară.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here