Curtea de Conturi cere ca medicii să nu mai poată profesa și la stat și la privat

26585

Curtea de Conturi a cerut Guvernului să schimbe sistemul de salarizare din Sănătate, astfel încât personalul medical să fie plătit în funcție de performanța în activitate, punându-se, astfel, capăt egalizării veniturilor. Măsura a fost cerută și de managerii și directorii medicali ai spitalelor publice. Totodată, instituția de control a solicitat modificarea legislației, astfel încât medicii să nu mai poată profesa și la privat, și la stat, scrie Național.ro.

Potrivit raportului de audit al Curții de Conturi, sunt necesare și prevederi legale clare pentru medicii care au contract de muncă încheiat într-un spital public, dar își desfășoară activitatea în baza altui contract de muncă într-un cabinet medical privat aflat în relații contractuale cu casele de asigurări de sănătate, aceștia trebuind să aibă obligativitatea să opteze pentru un singur contract de muncă. Totodată, instituția a solicitat modificarea Legii salarizării pentru personalul care își desfășoară activitatea în unitățile spitalicești, incluzând salarizare diferențiată pe secții, fără să mai fie necesare sporurile sau flexibilizarea plafonului pentru sporurile acordate în spital, în funcție de complexitatea specializărilor din cadrul unității sanitare.

33 COMENTARII

  1. De evitat consult cardiologie Dr Ana Maria Serban . !Pacient diagnosticat anterior cu cardiopatie ischemica ( nu am aratat documente diagnostice dnei Dr, fiind interesati de diagnosticul ei),posibil infarct miocardic apoi,avand in vedere analizele markeri cardiac.Consult superficial, rapid de catre cardiolog Dna Dr Ana maria Serban, cu diagnostic doar de inceput de HTA.Degeaba s a plans de dureri retrosternale,dureri de gambe,lipsa de aer la efort.Cateva saptamani mai tarziu persoana a suferit infarct miocardic, aproape mortal.La toate simptomele descrise ,dr Ana maria Serban cardiologie nu a comentat ceva, nici macar nu a incercat un raspuns, Amabila,afabila, insa diagnostic gresit,pe bani multi.Nu respecta pacientul, intrat cu aproape o ora intarziere fata de ora programarii.Evitati daca daca doriti sa aveti mai multe sanse la viata

  2. Dacă te duci la stat te trimit la privat sunt mana în mana.Daca te duci la privat mai sta de vorba cu tine cât de cât sa înțelegi iar la stat prăpăd nu înțelegi nimic nu au răbdare nu știe cum sa scape de tine.

  3. Buna ziua.
    Corecta decizia curtii de conturi!
    Ca noi care lucram doar la privat
    pe salarii mici in comparatie cu ale celor care lucreaza la stat ,trebuie sa lucram doua luni sau chiar mai mult pt a beneficia de o consultatie , investigslatii si analize la privat ca doar la policlinicile de stat sunt nervo si obositi incepand de la fisier pana la….si mai stai si ore bune pe coridoarele policlinicii.
    Multumesc

  4. Asistenții medicali șefi pe posturi de fff mult timp…in policlinica și/sau spital sunt un râu al sistemului!și să nu uităm că acesteia au inca alte joburi la privat . Lăcomia nu rămâne numai aici , apărate medicale (.unele noi )defecte poate și cu ajutorul unora binevoitori in favoarea privatilor.
    Sa nu uitam și autopsia…care deține puterea medicala și are în mână dosare penale , unele dintre ele pot fi cu multe surprize..
    Și etc , din clanul medical

  5. Si cand vei vrea sa mergi la un anumit medic care are lista de asteptare cateva luni la spital de stat(ca doar nu poate consulta zeci de pacienti pe zi)cum faci?Cred ca ar trebui gasita o formula care sa permita pacientului sa aleaga unde vrea sa il caute pe un anumit medic:stat sau privat.Poate un pacient nu are timp sa stea pe la usile spitalului de stat,poate vrea sa fie operat/consultat in conditii mai bune de un anumit medic.La fel,cel care nu isi permite servicii private,sa poata avea acces la un medic bun la spitalul de stat.Limitarea mi se pare doar in avantajul statului,nu al pacientului.Romania mai are mult drum pana la oferi la stat servicii de calitate.Un.medic bun va fi cautat in ambele locuri:stat si privat.Sa ne gandim ca un medic bun se formeaza intr-un spital cu multa si diferita cazuistica.

  6. Ar fi ingradirea dreptului la munca si incalcarea Constitutiei!
    Nu se pune problema!
    In programul la public activitatea corecta.
    In timpul liber sau week poti efectua activitate privat! care e pb?

  7. Ar fi ingradirea dreptului la munca si incalcarea Constitutiei!
    Nu se pune problema!
    In programul la public activitatea corecta.
    In timpul liber sau week poti efectua activitate privat! care e pb?

  8. În sfârșit…. Domnii doctori s-au învățat să te trimită de la spitalul de stat, unde poți face analize medicale gratuit sau cu coplată mică, la clinicile unde au al 2, 3, 4-lea cabinet cu o plată mare, chiar mai mare decât normală…

    • Ar fi o minune sa fie realizată!
      Sunt medici cu mult mai multe ore la mai multi privati ,pe langa jobul de la stat( policlinica sau spital)și să nu uităm de influenta lor în astfel de cazuri !!!

  9. Este o anomalie ultracrasa remuneratia personalului care se ingrijeste de curatenie sa aiba si componenta de spor de secție. Oare curatenia la sectia interne nu se face la fel cu cea de la sectie chirurgie? Nu la fel se curăță tarchetul, se schimba lenjeria sau se dezinfectează mobilierul? De ce trebuie acordat spor de 70% pentru ingrijitorul de curățenie de la ATI sau chirurgie si doar 10% pentru cel de la interne? Cred ca la muncă egală, care se desfasoara in conformitate cu qceeasi fișă a postului remuneratia sa fie egală, diferențierea să se facă doar daca se lucrează noaptea sau de sărbători ( cu un spor unitar și bine stabilit).

  10. Așa cum s-a mai subliniat , corect este ca , după ce au fost formați ca medici , în țară , cei care au terminat pe banii statului (statul fiind noi toți) să fie obligați , să trateze și pe românii lor , cel puțin câțiva ani , așa cum sunt ele , dotările spitalicești , în care s-au format GRATIS.
    Medicii din spitale , au program redus , fiind considerată muncă solicitantă dar după ….. nu mai sunt obosiți să meargă în privat .
    Nu este drept și nici normal

  11. Același lucru si la profesori. Sa nu li se mai permita sa mediteze. La școală sunt superficiali, isi bat joc de materie iar pentru meditatii isi racoleaza elevii din scoala. Profesorul de stat sa fie de stat si atat. Vrea sa mediteze, atunci sa renunte la postul la stat si sa isi faca PFA. Cautati la sange cei de romana si matematica care meditează in grupe de 5-6 iar la scoala dau note mici elevilor ca sa vina parintele sa ceara meditatii.

  12. Se fac operatii in sistemul de stat, iar ptr scos fire,control,etc pacientii sunt chemati la privat.
    Astfel actul medical incepe la stat si se definitiveaza in privat.
    Nedreptate tolerata de conducatorii acestei tari.

  13. Corect ar fi ca,Curtea de conturi sa vadă și măgăriile și salariile de mii de euro din diverse servicii ,apoi sa vorbească!În curtea lor sau uitat?

  14. Sunt de acord. Trebuie sa aleagă. Mai mult ar trebui ca după terminarea facultății cei care ai fost la fără taxă sa fie obligați sa presteze activitatea la
    un spital de stat pentru o anumita perioadă.

  15. Dorim să se pună capăt nedreptăților din sistemul medical! Cea mai mare parte a medicilor la stat ,lucrează superficial…find obosiți după orele de muncă de la privat.Sunt situații în care dumnealor,ln spitalele de stat ,nu fac decât să racoleze clienți pentru clinicile private pe motiv că acolo exista aparatura necesară.Nu este normal ca noi ,cetatenii de rand ,sa dam bani grei la clinicile dumnealor private! Pentru ce platit sume mari de bani din salariu la sanatate? Sper ca poporul roman sa se trezeasca si impreuna sa punem capat acestor sarlatani!!!

    • Și ce mai zice. De aparatura din spitale de stat defectata special să poată merge la privat…

      Asistentii și ei să nu mai aibă voie la alt serviciu/ servicii și la privați daca Sung la stat!!!
      In Romania este strigător la cer cum dețin puterea prin manipulare asistentii medicali….mai ales cei/ cele vechi!!!!

      Asistenții medicali noi nj au acces la promovare și educație continuă de asistenți/ ele vechi!!!! Cred că ar fi onorabil și eficient că la 3 ani in toate pozițiile de șefi sa fie schimbări !!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.