Cursurile de igienă pentru personalul auxiliar agită spiritele la SJU Târgu-Jiu

465

La doar o lună de zile de la izbucnirea unui adevărat scandal la nivelul Spitalului Orăşenesc „Sfântul Ştefan” Rovinari pe tema cursurilor de igienă adresate personalului auxiliar, povestea e pe cale să se repete la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu. În urma unui control efectuat de o comisie a Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj, spitalul a primit o înştiinţare conform căreia în termen de 5 zile personalul auxiliar să înceapă cursurile de igienă.

Cum unitatea nu are bani să plătească aceste programe de formare profesională, angajaţilor li s-a cerut să suporte cheltuielile. Salariaţii în cauză s-au plâns conducerii sindicatelor din care fac parte, unul dintre sindicate cerând conducerii SJU să găsească soluţii. La ora actuală, conducerea spitalului caută soluţii de finanţare a cursurilor de igienă. În acelaşi timp, preşedintele sindicatului reprezentativ la nivelul SJU Târgu-Jiu garantează că nimeni nu va păţi nimic şi că spitalul îşi va respecta obligaţiile, dar nu în cele 5 zile, aşa cum a cerut comisia DSP.

Infirmierele, îngrijitoarele şi bucătăresele care lucrează la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu se tem că din salariile şi aşa prea mici ar fi nevoite să-şi plătească şi cursurile de igienă. Sperând ca cineva să le ajute, acestea s-au adresat liderilor sindicali. Astfel, Sindicatul „Sănătatea” Gorj a reacţionat prompt, trimiţând conducerii SJU o adresă în care solicită rezolvarea problemei. „Am cerut să se analizeze posibilitatea efectuării acestor cursuri cu personal specializat încadrat în unitate în cadrul Compartimentului de prevenire a infecţiilor nosocomiale, aşa cum s-a realizat şi în anii anteriori. Având în vedere prevederile art.192-194 din Codul Muncii, republicat, angajatorul are obligaţia de a asigura participarea salariaţilor la cursuri de formare profesională pe cheltuiala acestuia”, menţionează Ion Măruţă, preşedintele Sindicatului „Sănătatea” Gorj.

Conducerea SJU caută soluţii
Adresa înaintată de Sindicatul „Sănătatea” a ajuns la reprezentanţii Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu. „Conform prevederilor Ordonanţei 1225/2003 care stipulează că personalul ce efectuează serviciile de curăţenie în unităţile de asistenţă medicală etc. are obligativitatea ca odată la trei ani să parcurgă programe de instruire privind însuşirea noţiunilor fundamentale de igienă, programe de instruire care să fie desfăşurate de furnizori de instruire acreditaţi de Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Educaţiei. Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu ar dori să sprijine financiar salariaţii care trebuie să parcurgă aceste programe de instruire, dar realităţile financiare actuale – valabile în toate spitalele din ţară – ne obligă să căutăm resurse pentru acest deziderat. Solicitarea Sindicatului „Sănătatea” va fi analizată la nivelul spitalului, implicând toţi factorii de decizie”, explică Narcis Mărgineanu, purtătorul de cuvânt al SJU Târgu-Jiu. Acesta menţionează, totodată: „să nu uităm că şi restul personalului medical suportă din bugetul propriu cursurile de formare profesională, unele fiind obligatorii, medicii trebuit să obţină 40 de puncte de Educaţie Medicală Continuă (EMC), iar asistenţii 30 puncte EMC”.

Liderul SANITAS: „Garantez că nimeni nu va păţi nimic”
Valentin Popa, preşedintele Sindicatului SANITAS Gorj, sindicat reprezentativ la nivelul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu, spune că, deşi în urma controlului DSP se spunea că dacă nu se încep cursurile în 5 zile riscă amenzi atât angajaţii în cauză, cât şi spitalul, nimeni nu va păţi nimic. „Garantez că nu va păţi nimeni nimic! Spitalul îşi va respecta obligaţiile, dar atunci când îşi va permite din punct de vedere financiar”, mărturiseşte liderul SANITAS Gorj.

Situaţie în oglindă cu cea de la Spitalul Rovinari
Surse din rândul sindicaliştilor din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu susţin că povestea legată de „Noţiuni fundamentale de igienă” este identică cu cea care a provocat scandalul de la Spitalul Orăşenesc „Sfântul Ştefan” Rovinari, din luna iunie a acestui an. Practic, acţiunile sunt identice: o comisie a DSP a făcut verificări la spital, constatându-se necesitatea efectuării cursurilor. S-au dat termene limită, s-au menţionat amenzile riscate în caz de nesupunere şi s-au propus şi nume de firme cu care s-ar putea face cursurile respective. Chiar şi aşa, preşedintele SANITAS Gorj spune că nu se lasă intimidat şi le garantează celor pe care îi reprezintă că nu vor păţi nimic şi că nici nu vor fi nevoiţi să plătească din propriile bugete contravaloarea cursurilor.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here