Cunoscut om de afaceri, condamnat pentru evaziune fiscală. A fost partener de afaceri cu un senator și doi polițiști!

2306

Magistrații Tribunalului Gorj l-au condamnat, marți, pe afaceristul oltean Gheorghe Bădiță, patronul societății Marconf SRL din Piatra Olt, la închisoare cu suspendare pentru comiterea infracțiunii de evaziune fiscală și l-au obligat la plata către Statul Român a sumei de 1,8 milioane de lei. Bădița este la a doua pedeapsă pentru evaziune fiscală, după ce, în urmă cu doi ani, Curtea de Apel Craiova a decis condamnarea sa la trei ani și jumătate de închisoare cu suspendare, într-o cauză disjunsă dintr-un dosar în care au fost judecați senatorul PSD Olt, Liviu Voiculescu, și doi ofițeri de poliție din cadrul IPJ Olt, precum și mai mulți oameni de afaceri.

Judecătorii Tribunalului Gorj au decis, marți, condamnarea la trei ani de închisoare cu suspendare a omului de afaceri din Olt, Gheorghe Bădița. Afaceristul are și unele interdicții, pentru o perioadă de cinci ani, printre care și aceea de a ocupa funcţia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii.
Magistrații l-au obligat pe afacerist să presteze 80 de zile de muncă neremunerată în folosul comunităţii, la Liceul Tehnologic Piata Olt sau Primăria Piatra Olt.
Bădiță trebuie să plătească în solidar cu firma Marcons SRL Piatra Olt, pe care o controlează, aflată în insolvență, 1.818.317 lei, cu dobânzile legale aferente până la data plăţii către Statul Român.
Judecătorii au decis să mențină sechestrul asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile care aparţin afaceristului şi firmei sale, măsură instituită încă din octombrie 2021 de către IPJ Olt.
Trebuie spus că, în februarie 2022, Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt l-a trimis în judecată pe afacerist pentru comiterea infracțiunii de evaziune fiscală (ascunderea bunului ori a sursei impozabile sau taxabile) și executarea de activități miniere fără permis sau licență (activități ale balastierelor), respectiv continuarea activităţii după suspendarea acordului de mediu sau a autorizaţiei.
Concret, procurorii au adus probe pentru a demonstra că afaceristul Bădiță „a desfășurat activități miniere fără permis sau licență, a continuat activitatea după suspendarea acordului de mediu și a comercializat, respectiv, folosit pentru consum propriu, agregate minerale fără a declara, respectiv plăti redevența minieră datorată, cauzând, în perioada 01.01.2011-30.04.2017, bugetului de stat un prejudiciu în cuantum de 2.861.215 lei, prin ascunderea acestei surse impozabile, pentru cantitatea de agregate ieșită din gestiune fiind emise un nr. de 5.808 facturi fiscale către diverși clienți și 441 de bonuri de consum”, potrivit actului de inculpare. La nici o lună, după ce a fost trimis în judecată în acest dosar, Gheorghe Bădiță a fost condamnat la trei ani și jumătate de închisoare cu suspendare de Curtea de Apel Craiova, tot pentru evaziune fiscală, într-o cauză disjunsă dintr-o alta mult mai cunoscută în care au fost judecați senatorul Liviu Voiculescu, mai mulți oameni de afaceri din Olt, precum și doi ofițeri de poliție. În final, în acest dosar în care au fost judecați și foștii directori adjuncți ai Finanțelor Publice Olt, toți inculpații au fost achitați, cu excepția a doi afaceriști, între ei aflându-se și Gheorghe Bădiță.
Claudiu Matei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.