Cum vor fi gestionate resursele de apă ale Olteniei

725

* Președintele CJ Gorj, Cosmin Popescu, la Conferința Națională „Apă, sănătate, viață”
* 18 Septembrie, Ziua Mondială a Calității Apei

Președintele Consiliului Județean Gorj, Cosmin Popescu, va participa săptămâna viitoare la o conferință organizată de un trust media. Conferința este legată de o problemă fundamentală – gestionarea resurselor de apă, iar municipiul Craiova este studiu de caz.
Amintim că mai multe râuri și pâraie din țară, inclusiv în Gorj, au secat, dispărând pur și simplu, albiile arătând acum ca niște drumuri adâncite, bătătorite cu pietre. De pildă, Jiul a ajuns la un debit îngrijorător de mic, în zona Rovinari, un sfert din debitul Dunării a scăzut, instituțiile de mediu monitorizând situația în permanență. În ultimii ani, despre deșertificarea Olteniei s-a vorbit deseori, în acest caz așteptându-se implicarea statului pentru a evita o astfel de catastrofă.
Astfel, Conferința Națională România Inteligentă „Apă, sănătate, viață – gestionarea inteligentă a resurselor de apă – studiu de caz: Craiova” va avea loc miercuri, 18 septembrie 2024, la Centrul de conferințe Antena 3 CNN. Aceasta este organizată de postul de televiziune Antena 3 CNN, parte a Intact Media Group, și completează seria conferințelor platformei de comunicare „România Inteligentă”, în contextul marcării Zilei Mondiale a Monitorizării Calității Apei, o inițiativă globală de responsabilizare, și celebrează finalizarea unui proiect de amploare care va permite locuitorilor municipiului Craiova să beneficieze de apă de izvor direct la robinete, un exemplu de bune practici în gestionarea resurselor de apă.
Evenimentul va marca un moment esențial în lupta globală pentru protejarea și monitorizarea calității apei și va celebra reușita extraordinară a Craiovei în furnizarea unei ape de calitate. După aproximativ 60 de ani de la inaugurarea conductei de aducțiune a apei potabile Isvarna – Craiova (Firul I), proiectul de reabilitare și modernizare va aduce o schimbare semnificativă în calitatea apei furnizate în acest oraș.
Agenda conferinței include discuții pe subiecte esențiale precum: Implementarea și îmbunătățirea sistemelor naționale de monitorizare a calității apei; Metode moderne și tehnologii avansate pentru evaluarea calității apei; Inițiative pentru asigurarea accesului universal la apă potabilă de calitate; Parteneriate public-private pentru îmbunătățirea infrastructurii de alimentare cu apă; Proiectul complex de modernizare și extindere a aducțiunii de apă destinat municipiului Craiova – exemple de bune practici; Isverna-Craiova, studiu de caz pentru depășirea obstacolelor birocratice; Proiecte și finanțări naționale pentru sporirea calității apei; Monitorizarea respectării standardelor de calitate a apei de către industrii și alte sectoare; Reducerea și reciclarea deșeurilor pentru protejarea calității apei; Implicarea comunităților locale în programele de monitorizare a calității apei; Beneficiile și provocările reutilizării apei uzate în sectorul agricol; Accesarea fondurilor europene și internaționale pentru dezvoltarea proiectelor de apă; Evaluarea impactului calității apei asupra sănătății publice; Programe de monitorizare și intervenție pentru prevenirea bolilor legate de apă.

SPEAKERI ȘI PARTICIPANȚI:
Lia-Olguța Vasilescu, Primarul municipiului Craiova; Mircea Fechet, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor; Adrian Câciu, Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene; Ing. Sorin Lucaci, Directorul General al Administrației Naționale „Apele Române”; Cristian Erbașu, Director General CONSTRUCȚII ERBAȘU SA; Cosmin Mihai Popescu, Președinte Consiliul Județean Gorj; Vasile Dorin-Cosmin, Președinte Consiliul Județean Dolj; Reprezentant din partea Institutului Național de Sănătate Publică.
M.C.H.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.