Urna mobilă poate fi cerută doar de către cei care nu pot ajunge din motive obiective la secția de votare pentru alegerile locale și pentru alegerile europarlamentare. Legea îi obligă însă să prezinte documente justificative care să ateste calitatea de persoană netransportabilă.
Concret, cei care au dreptul să solicite urna mobilă sunt persoanele care nu se pot deplasa din cauza unei boli, cei internați în spital, persoanele cazate într-un cămin pentru vârstnici, persoanele reținute, arestate preventiv sau aflate în arest la domiciliu sau în închisoare.
Cererile pot fi depuse atât prin e-mail, cât și fizic, la biroul electoral de circumscripție locală, până la data de 7 iunie. Depunerea cererilor în preziua votării se va face în intervalul orar 18.00-19.00 în secțiile de votare, iar în ziua votării până în ora 14.00.
Pe 9 iunie, o echipă formată din doi membri ai biroului electoral se va deplasa la locul unde se află alegătorul, cu urna specială și materialele necesare. Alegătorul trebuie să arate un act de identitate și să semneze lista electorală, apoi primește buletinele de vot și ștampila.
Fiecare secție de votare are o singură urnă specială, care trebuie să fie la ora 22.00 înapoi la secția de votare.
Campania electorală a început pe 10 mai și se va încheia pe 8 iunie, la ora 7.00.
Pentru alegerile din 9 iunie, în Gorj au fost tipărite peste 1,5 milioane de buletine de vot, pentru alegerile locale și cele europarlamentare.
I.I.