Cum se explică averea unor aleşi locali! – Moştenitorul unui ceas LONGINES de 150.000 de euro, în Epoca de Aur

462

Averea unor aleşi locali din Gorj a crescut în ultimii ani inexplicabil fără ca organele de anchetă să încerce să afle dacă declaraţiile celor în cauză se potrivesc cu realitatea. Este şi cazul economistului Ion Poenaru, preşedinte-director executiv al Obştei Peştişani, care declară astfel că deţine un ceas de aur marca Longines, valorând 150.000 Euro, adică un fleac de peste 6,6 miliarde de lei, pe care l-a primit moştenire în timpul regimului Nicolae Ceauşescu. În acea vreme, bijuteriile de acest gen trebuiau declarate şi de regulă se confiscau. Poate însă pentru a explica “legal” cum de deţine o astfel de piesă, în condiţiile în care din venitul său declarat Poenaru nu îşi poate achiziţiona un astfel de obiect, acesta a inventat o poveste…

Omul lui Lae Mischie?!
Pentru a înţelege mai bine cine a fost şi cine a ajuns Ion Poenaru vă depănăm şi noi o poveste, incredibilă însă..
Pe 19 februarie 2004, aflându-mă la Simpozionul Naţional „Brâncuşiana”, împreună cu prof.univ. dr. Victor Crăciun, cu poetul Nicolae Dragoş şi regretatul artist fotograf Vasile Blendea i-am făcut o vizită la biroul domniei sale preşedintelui de atunci al Consiliului Judeţean Gorj, prof.univ.dr. Nicolae Mischie. La uşa biroului Boss-ului Mischie, l-am găsit pe Jean Brâncuşi. Care-ar fi vrut să intre la preşedinte, dar nu-l lăsa şefa de cabinet. L-am luat cu noi, iar domnul preşedinte nu se prea lăsa convins să-l accepte pe Ion Poenaru candidat la funcţia de primar al comunei Peştişani din partea PSD. Invoca trecutul acestuia la PECO Gorj. Mai apoi, la insistenţele celor prezenţi, a cedat cu condiţia că: „Dacă refuză să candideze prof. Ionel Pavel, preşedintele organizaţiei PSD Peştişani, se rezolvă!” N-a ieşit primar, fiind devansat de PNL-istul ing. Florin Pavel, căruia i-a fost o vreme viceprimar. Funcţie în care n-a stat mult, fiind schimbat pentru niscaiva nereguli în timp ce primarul era în concediu. Şi cum orice picior în fund e un pas înainte, lui Ion Poenaru i s-au deschis porţile Obştei Peştişani. Unde taie şi spânzură după bunul său plac.

Facerea de bine pe invers!
Nu intrăm prea mult în amănunte, dar ec. Ion Poenaru s-a menţinut preşedintele organizaţiei PSD Peştişani încă din „Epoca Mischie”. Şi a dus organizaţia mereu în jos. De la 8 consilieri locali a ajuns la cinci, iar la alegerile locale de anul trecut, din 10 iunie 2012, a „înfrânt” în alegeri. Reuşind contraperformanţa de a avea doar 3 consilieri locali ai PSD -. Primul pe listă fiind domnia sa, iar al doilea şoferul personal de la Obştea Peştişani. Cât a fost USL de puternic în judeţul Gorj, ei bine, USL Peştişani are numai 5(cinci) consilieri locali în total. Las la o parte că la binele pe care i l-a făcut prof. Ionel Pavel, la alegerile locale din 2004, când s-a dat la o parte şi i-a creat posibilitatea să candideze el la funcţia de primar, ec. Ion Poenaru i-a luat postul de preşedinte al PSD Peştişani, trecându-l vicepreşedinte pe fostul lui binefăcător – prof. Ionel Pavel. Apoi a mai dat afară din PSD între 8-10 profesori neascultători şi, orice s-ar zice, intelectuali. Iar când au vrut muşchii lui l-a dat afară din PSD şi pe vicepreşedintele lui, prof. Ionel Pavel, fără să fi avut vreo sancţiune şi fără să-l fi invitat la şedinţa în care-a fost dat afară din PSD!

Trai nineacă şi venituri… maxime!
A făcut ce-a făcut şi preşedintele-director executiv al Obştei Peştişani a schimbat statutul asociaţiei de coproprietari încât să fie reales anul trecut fără probleme. Deşi unele contestaţii există şi fac obiectul unor dosare, zice-se cu iz penal. Anul trecut, contabila şefă a demisionat, cenzorii nu sunt lăsaţi să-şi facă treaba. Lefurile au tot crescut şi de anul trecut Obştea are cinci păstrăvării. Care-au costat miliarde de lei, la care stăpânul şi-a luat partea leului. Din comisioane.
Ar mai fi şi alte surse de venituri, din achiziţionarea unor utilaje… expirate, la preţuri ameţitoare! Dar cine să-l controleze?

Ceas de buzunar din aur marca Longines, de 150.000 euro, în declaraţia de avere !
Numai în anul fiscal 2011, Obştea Peştişani a avut o cifră de afaceri de 33 miliarde RONI şi a acordat dividente de numai 5,4 miliarde coproprietarilor. În vreme ce 27,6 miliarde de lei au fost folosiţi pentru plata salariilor şi, se pare, a micilor ciupeli ale directorului executiv POE, cum mai este alintat. În ultimii patru ani au fost cheltuite ilegal subvenţiile APIA în sumă de 40 miliarde(pe patru ani) pe cumpărarea de JEEP-uri, plus utilaje cumpărate la preţuri supraevaluate. Numai un buldozer a costat 4,4 miliarde de lei, care în realitate nu valora mai mult de 1,5 miliarde de lei! Başca un buldo-excavator de 2,2 miliarde de lei, utilizat la reparaţii drumuri forestiere, pe motiv că acestea duc la stânele Obştei Peştişani, etc. Asta în condiţiile în care subvenţiile APIA sunt, de regulă, destinate pentru îmbunătăţirea calităţii păşunilor din golul alpin, pentru corectarea torenţilor, curăţatul păşunilor de tufe, mărăcini, etc. Povestea s-ar fi repetat şi în anul 2012, dar cei doi membri ai comisiei de cenzori nu au avut acces la documente. Cum că, vezi Doamne, au controlat autorităţile! Care? E greu de spus. Cert este că o declaraţie de avere nr. 4, din 09.06.2011, a consilierului local ec. Ion Poenaru are între alte bunuri mobile şi imobile un „Ceas de buzunar Longines din aur”, iar la anul dobândirii scrie negru pe alb „1987 – moştenire” şi la Valoarea estimată fix „150.000 euro”!
Cum ar veni, dacă am crede Declaraţia de avere a săracului consilier, taman în „Epoca de Aur”, a primit o asemenea moştenire! Cel puţin curios. Nu cumva este vorba de un obiect de preţ care ar justifica imensele sale câştiguri salariale ori din comisioane de când este preşedinte-director executiv al Obştei Peştişani?

Coautor al creşterii taxelor şi impozitelor locale la 16,5%!
Normal, este uşor să majorezi taxele şi impozitele locale cu fix 16,5% când tu ai un ceas de aur în valoare de 6,6 miliarde de lei! Şi să reamintim că, printr-o Hotărâre de Guvern, taxele şi impozitele locale puteau creşte, acolo unde era cazul, până la 16%!
Dar la fel ca la Primăria Peştişani, unde primarul suspendat Florin Pavel a făcut ce-a făcut având un Şef al Auditului pe Emil Paraschivoiu, şi la Obştea Peştişani e cam la fel. Fostul viceprimar al comunei Peştişani, Pantelimon Tivig, s-a exprimat cam aşa: „Cu auditul în Primărie şi primaru-n puşcărie!” Ei bine, se spune că prejudiciul făcut de primarul suspendat ing. Florin Pavel rămâne un mic copil faţă de posibilele prejudicii din „parohia Domnului POE” – Obştei Peştişani! La toate acestea am mai pune şi noi o întrebare. Ce face Comisia de Cenzori? Doarme? Noi tragem un semnal de alarmă. Poate se sesizează, cumva, autorităţile competente ale statului!
Ion Predoşanu

Pentru a vedea declaraţia de avere daţi clic pe poză

1 COMENTARIU

  1. De unde sa aiba bogatii de astea Poenaru ca lui ia dat tacsu doar un grajd cu 3 camere . Ceasul de aur la furat lui fratesu Gicu atunci cand Gicu era mort , pe blana .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here