Potrivit legislației din România, concediul medical este disponibil pentru orice angajat cu un contract individual de muncă și care contribuie la sistemul de asigurări sociale de sănătate de cel puțin șase luni.
Această acoperire se aplică atât în instituții publice, cât și în companii private, indiferent de tipul de angajare sau de numărul de ore lucrate.
Între timp, Guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă care elimină așa-numita „taxa pe boală” pentru mai multe categorii de persoane aflate în concendiu medical.
Astfel, actul normativ prevede că mamele cu copii bolnavi sau cele aflate în situaţii de risc maternal, gravidele, cele aflate în concedii de maternitate, pacienţii cu afecţiuni oncologice şi îngrijitorii lor, persoanele care suferă de afecţiuni grave – HIV/SIDA, TBC sau cardiovasculare, pacienţii cu arsuri grave (marii arşi), precum şi urgenţele medico-chirurgicale în care viaţa pacienţilor este pusă în pericol vor fi scutiţi de la plata contribuţiei sociale pentru indemnizaţiile de concediu medical. În toate celelalte cazuri se plăteşte 10% din suma încasată pe perioada concediului medical.
Durata concediului medical poate varia în funcție de diagnostic.
În cazul concediilor acordate de medicul de familie, durata maximă este de 14 zile. Chiar și așa, aceasta poate fi prelungită, cu avizul unui medic specialist, până la un total de 90 de zile.
De altfel, există mai multe situații în care se poate acorda concediul medical potrivit legislației române pentru incapacitatea temporară de muncă provocată de un accident suferit în timpul liber sau de o boală obișnuită poate avea o durată maximă de 183 de zile în 12 luni și se plătește cu 75% din media veniturilor brute sau cu 100% în situații excepționale, potrivit Cumsă.ro.
Pentru accidente de muncă și boli profesionale – poate avea o durată maximă de 180 de zile în 12 luni și este plătit cu 80% din media salariilor brute din ultimele șase luni sau cu 100% în situații excepționale;
Pentru îngrijirea copilului bolnav cu vârsta mai mică de 7 ani sau mai mică de 18 ani pentru minori cu handicap – va fi plătit cu o indemnizație de 85% din venitul brut;
Pentru izolare în cazul bolilor infectocontagioase, precum COVID-19 – va fi plătit cu 100% din baza de calcul; pentru sarcină – poate dura între 42 de zile și 128 de zile și va fi plătit cu 85% din media salariilor brute din ultimele șase luni;
Pentru risc maternal – va fi plătit cu 75% din baza de calcul;
Pentru prevenirea îmbolnăvirilor și recuperarea capacității de muncă.
Calcularea indemnizației de concediu medical
Baza de calcul pentru indemnizația de concediu medical este salariul brut din ultimele șase luni.
Formula de calcul este media zilnică a salariilor din acest interval multiplicată cu cuantumul indemnizației stabilit în funcție de diagnostic și numărul de zile de concediu.
Este esențial ca angajații să fie conștienți de drepturile și de procedurile legale în legătură cu concediul medical în 2024, iar această cunoaștere îi poate ajuta să obțină sprijinul financiar de care au nevoie în momentele dificile legate de sănătate.