Cum se apără Spitalul Rovinari în scandalul bebeluşului mort: Calotescu aruncă vina pe subalternul arab, slab vorbitor de limbă română

472

Cazul bebeluşului înregistrat ca şi decedat la Spitalul Rovinari, făcut public, săptămâna trecută, de Gorjeanul nemulţumeşte conducerea unităţii medicale care preferă să se războiască în scris cu publicaţia în loc să îşi clarifice problemele interne şi cele externe cu Direcţia de Sănătate Publică Gorj şi cu Ministerul Sănătăţii. Supărat că DSP-ul a făcut public în mass-media că Spitalul Rovinari a fost amendat pe motiv că unitatea nu a anunţat incidentul, conform legii, către această instituţie şi către MS, managerul Robert Calotescu a preferat să transmită doar la Gorjeanul un aşa-zis “comunicat de dezminţire” care contrazice informaţiile apărute însă în două cotidiene locale, având ca sursă o declaraţie a purtătorului de cuvânt al DSP Gorj. Comunicatul purtând semnătura şi parafa managerului, pe lângă faptul că, după cum se vede mai jos, conţine greşeli de scriere(n.r. Gorjanul în loc de Gorjeanul) arată că spitalul nu îşi asumă eroarea amendată, preferând să arunce vina necomunicării cazului spre medicul sirian de gardă, care nu vorbeşte nici măcar corect limba română. Deşi se cer doar la Gorjeanul rectificări, în condiţiile în care şi o altă publicaţie a redactat întocmai punctul de vedere al DSP Gorj, în momentul în care a fost contactat telefonic pentru a fi întrebat de ce a cerut dezminţire preferenţial mai precis doar cotidianului nostru, managerul a dat înapoi cerându-ne să rupem documentul oficial. A recunoscut că problema sa este cu DSP-ul şi nu cu Gorjeanul, dar comunicatul scris i-a contrazis vorbele. Această atitudine nepotrivită funcţiei pe care o ocupă, a managerului Spitalului Rovinari, a nemulţumit de altfel şi la vârful DSP Gorj, nu numai la Gorjeanul.

Picture 035Boeriu, informat de cazul de la Rovinari de la MS
Directorul Direcţie de Sănătate Publică (DSP) Gorj, Marius Boeriu, s-a arătat astfel revoltat că Ministerul Sănătăţii a aflat înaintea sa despre cazul bebeluşului mort la Spitalul Rovinari, din cauză că incidentul nu fusese raportat la DSP, conform protocolului. Din acest motiv, Marius Boeriu a decis să ia, din timp, măsurile ce se impuneau. “Ministerul Sănătăţii aflase înaintea mea despre decesul bebeluşului de la Spitalul Rovinari, din presă. Tot în presă am văzut şi noi cazul, în condiţiile în care reprezentanţii spitalului aveau obligaţia de a ne anunţa imediat. Într-adevăr, amenda de 10.000 de lei a fost aplicată medicului de gardă, dar el este angajatul spitalului. Chiar dacă nu este malpraxis, aşa ceva nu se mai poate”, a declarat Marius Boeriu, director executiv al DSP Gorj.
Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică nu acceptă astfel de practici, fapt pentru care sancţiunea aplicată nu putea fi evitată, cu atât mai mult cu cât, prin neraportarea imediată a cazului, a fost încălcat Ordinul MS nr. 14/2010.
Credem astfel că medicul arab, care abia înţelege româneşte, are o scuză a necominicării incidentului la DSP, restul protocolului fiind făcut, din fericire, de medicul ginecolog chemat de acasă la caz, dar conducerea spitalului care putea să-i rezolve carenţa, măcar a doua zi, nu!
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here