Cum se administrează pastila cu iod, distribuită gratuit – lista farmaciilor

1480

Românii se înghesuie din nou să îşi ia iodură de potasiu, după avertismentul ministrului Sănătăţii şi în contextul pericolului unui incident nuclear la centrala Zaporojie.

Iodura de potasiu de 65 mg se va administra exclusiv la indicațiile autorităților și doar în caz de incident nuclear, nu preventiv.

Comprimatul cu iodură de potasiu 65 mg se administrează pe cale orală și poate fi mestecat sau înghițit. Pentru administrare la copii cu vârsta sub 6 ani, doza poate fi zdrobită și amestecată cu lapte, suc de fructe, miere sau iaurt.

În cazul administrării la sugari (cu vârsta sub 1 an), doza poate fi dizolvată în lapte, apă, suc de fructe sau zdrobită și amestecată cu lapte sau suc de fructe.

Dozele necesare

Adulți și copii cu vârsta peste 12 ani: 2 comprimate (echivalent cu 100 mg iod)
Copii cu vârsta între 3—12 ani: 1 comprimat (echivalent cu 50 mg iod)
Copii cu vârsta între 1 lună—3 ani: 1/2 de comprimat (echivalent cu 25 mg iod)
Nou-născuți (cu vârsta până la 1 lună): 1/4 de comprimat (echivalent cu 12,5 mg iod).

Pentru a bloca eficient absorbția radioactivă, iodura de potasiu trebuie să fie administrată cât mai curând posibil după expunerea la radiații

În cazul în care administrarea are loc la 4—6 ore după expunere, absorbția este blocată doar în proporție de aproximativ 50%.

În cazul în care administrarea de iodură de potasiu are loc mai târziu de 12 ore după expunere, absorbția acesteia nu mai este semnificativă, deoarece iodul radioactiv a fost absorbit deja de către glanda tiroidă.

Durata tratamentului cu iodură de potasiu

Durata tratamentului este limitată la o doză unică care va fi administrată sub controlul autorităților competente. Această doză va oferi protecție pentru o expunere de până la 24 ore. În cazul continuării expunerii la radiații radioactive, poate fi necesară administrarea unei noi doze în decursul a două zile.

Pentru copii sub 3 ani, farmaciile vor distribui un comprimat de iodură de potasiu de 65 mg, urmând ca aparținătorul minorului să dividă comprimatul în conformitate cu modul de administrare din prezentul ghid.

Beneficiul potențial al profilaxiei cu iod este cu atât mai mare cu cât vârsta este mai mică.

Riscul de cancer tiroidian per unitate de doză de iod radioactiv este mai mare la făt, nou-născut și sugar decât la adult, notează DC News.

Lista farmaciilor care distribuie gratuit comprimatele de iodură de potasiu

Sursa, Antena 3

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here