Cum descriu minerii dezastrul de la Pinoasa, minut cu minut! ,,Semnele alunecării au fost din ziua precedentă, dar nu mai aveau ce face, au așteptat să se prăbușească!”

203

După patru zile de la producerea alunecării de teren din Cariera Pinoasa a Complexului Energetic Oltenia, în urma căreia două excavatoare de mari dimensiuni au fost îngropate sub pământ și după ce ministrul Energiei a venit în Gorj, luni seara, să vadă dezastrul, IPJ Gorj și ITM Gorj au anunțat că au demarat cercetări pentru a stabili împrejurările și cauzele care au determinat acel incident, eventual cine se face vinovat de producerea acestuia. Dincolo de comunicările seci ale ministrului și ale instituțiilor, rămân mărturiile oamenilor, ale angajaților CEO care se aflau în schimb la ora când dealul s-a prăbușit și valurile de pământ au lovit primul excavator, l-au contorsionat și acoperit mai mult de jumătate și l-au răsturnat și pe cel de-al doilea. Minerii susțin că primele semne ale alunecării au apărut de joi, însă nu mai era nimic de făcut. Utilajele trebuiau retrase într-o zonă sigură, numai că exploatarea s-a făcut haotic și nu mai există o așa zisă ,,zonă sigură” la Pinoasa. Oamenii acuză conducerea CEO că a mințit în legătură cu faptul că utilajele avariate fuseseră retrase pe două săptămâni, în contextul în care există registre speciale la dispeceri care confirmă că acestea au fost funcționale în zilele anterioare incidentului.

Inspectoratul Județean de Poliție (IPJ) Gorj a anunțat, marți, că a deschis o anchetă, după ce două utilaje de mari dimensiuni de la Sectorul Pinoasa din cadrul UMC Rovinari au fost efectiv îngropate în pământ, în urma unei alunecări de teren. Mai exact, a fost constituit un dosar penal în care se fac cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de neluarea și nerespectarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă. Tot după patru zile de la incident, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Gorj a comunicat că efectuează, din nou, controale în toate carierele Complexului Energetic Oltenia. Inspectorii de muncă vor face verificări și la Sectorul Pinoasa în vederea stabilirii împrejurărilor și cauzelor care au condus la producerea incidentului, precum și stabilirea reglementărilor legale încălcate, a răspunderilor și a măsurilor ce se impun a fi luate pentru prevenirea producerii altor evenimente similare.
Potrivit declarațiilor publice ale inspectorului șef al ITM Gorj, George Romanescu, nu este exclusă sistarea activității la Sectorul Pinoasa.

Mărturiile minerilor…
… prezenți în schimb la Sectorul Pinoasa, la momentul producerii alunecării, contrazic ceea ce a comunicat public CEO.
Mai exact, compania a menționat, într-un comunicat de presă, faptul că alunecarea a avut loc vineri, 2 august a.c., în jurul orei 21,30, or, angajații carierei miniere spun că s-a auzit un zgomot puternic și dealul a început să se surpe cu copaci cu tot, în jurul orei 21,00. ,,Personalul a fost retras la sector. Nu se mai putea face nimic, pentru că nu mai era tensiune electrică. Alunecarea a rupt cablurile la orele 22,00. Lipsa tensiunii a făcut ca totul să rămână blocat pe loc, fără nicio posibilitate de a mai retrage vreun utilaj din acea zonă. A fost cumplit! Era o oarecare distanță între haldă și excavatoare, dar s-a surpat dealul cu copaci cu tot, iar alunecarea a avut o forță incredibilă”, a povestiti unul dintre mineri.
Oamenii sunt revoltați din cauză că în comunicatul de presă emis de CEO s-a mințit în legătură cu cele două utilaje, despre care s-a menționat că erau retrase și staționate de aproximativ două săptămâni.
,,În legătură cu accidentul de la Pinoasa, nu credeam că CEO poate să mintă în halul ăsta de la un nivel așa de înalt! Pe site-ul CEO au postat un comunicat în care spuneau că cele două utilaje staționau de două săptămâni din lipsă front de lucru. Mai mult, șefii CEO sunt atât de (…) cu ceea ce au mințit în comunicat, că nu și-au dat seama că vor fi prinși foarte ușor. Funcționarea utilajelor este înregistrată de dispecerii fiecărei cariere în registre speciale, apoi este comunicată la centru. Toți șefii primesc pe mail funcționarea fiecărui utilaj de la fiecare carieră. Cum să spui că cele două excavatoare erau staționate de două săptămâni când în diminețile anterioare primeai situația cu funcționarea lor? Mai ales că doar cele două excavatoare puteau da cărbune, iar cariera Pinoasa a raportat producție de cărbune. Radu Miruță a prezentat ceva dar nu a înțeles bine situația”, a afirmat un alt salariat al Carierei Pinoasa.
Angajații susțin că nu s-a respectat tehnologia de excavare la Pinoasa, s-a exploatat haotic și nu mai există zone sigure în acel perimetru. Aceștia spun că au fost semne că se va produce o alunecare încă de joi, iar a doua zi inevitabilul s-a produs.
,,Chiar și așa, e obligatoriu, prin norme de protecția muncii și securitatea utilajelor, ca să le retragă în zone sigure. Dar ei au aplicat o tehnologie făcută de femeia de serviciu pentru că nu aveau zonă sigură. În goana lor după cărbune nu au mai respectat nicio regulă și au produs tragedia. Semnele alunecării au fost din ziua precedentă, dar nu mai aveau ce face, au așteptat să se prăbușească. În așa hal au făcut tehnologia de excavare. În toată literatura de specialitate se interzice așa ceva!”, a precizat unul dintre mineri. Și pe rețelele de socializare minerii au avut aceleași opinii și au invocate faptul că s-a exploatat haotic.
,,O mare catastrofă! Cine se fac vinovați?! De ce trebuie să sufere muncitorii pentru incompetența conducătorilor care sunt slab pregătiți profesional? De ce nu s-au respectat normele de bază din exploatare: berme de bază, de siguranță, unghiuri de taluz,etc?! Simplu: cariera neavând descopertă suficientă, goana după cărbune a făcut ca utilajele să excaveze fără să respecte normele de siguranță, presiunea pe sol crescând cu fiecare zi! E un dezastru tehnic! Bine cel puțin, că nu sunt și victime omenești!”, a scris unul dintre minerii de la Pinoasa pe Facebook.
Claudiu Matei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here