Cum a scăpat un șofer de amenda pentru rovinietă

1019

Un șofer din Gorj, care nu și-a plătit rovinieta, a beneficiat de neglijența angajaților de la Compania de drumuri pentru a scăpa de amendă. Gorjeanul a atacat în instanță procesul verbal de contravenție și a avut câștig de cauză, chiar dacă era vinovat. În plus, compania de drumuri va trebui să-i achite și cheltuieli de judecată de mai bine de 1.000 de lei.

Șoferul din Gorj a fost surprins circulând pe Autostrada Al fără a avea rovinieta plătită, fiind sancționat cu amendă contravențională în cuantum de 750 lei și la plata tarifului de despăgubire de 414,89 lei. Amenda i-a sosit acasă în plic, însă gorjeanul nu a vrut să o achite, deși a fost somat de mai multe ori.
El a atacat în instanță procesul-verbal de contravenție, arătând că acesta nu purta nicio semnătură olografă, conținând doar mențiunea că a fost generat și semnat electronic. Iar instanța i-a dat câștig de cauză.

Amendă anulată
„În drept, verificând legalitatea procesului-verbal de constatare și sancționare a contravenției contestat, instanța reține că acesta nu a fost întocmit cu respectarea condițiilor de formă prevăzute de art. 17 din O.G. nr. 2/2001. Lipsa semnăturii agentului constatator reprezintă un motiv de nulitate absolută a procesului-verbal conform art. 17 din OG nr. 2/2001. În acest sens, instanța reține că un proces-verbal nesemnat de agentul constatator este inexistent din punct de vedere juridic, întrucât niciun reprezentant al autorității publice nu și-a asumat conținutul actului și răspunderea pentru acesta, conferindu-i forță juridică, motiv pentru care acesta nu se poate bucura de prezumția de legalitate și de temeinicie”, au motivat judecătorii. Prin urmare, Judecătoria Târgu-Jiu a admis, în luna mai, plângerea contravențională și a anulat procesul-verbal de contravenție, șoferul fiind exonerat de la plata amenzii. În plus, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a fost obligată la plata cheltuielilor de judecată în cuantum de 1.140 lei.

CNAIR pierde definitiv procesul
Compania de drumuri a atacat cu apel sentința, susținând că procesul verbal contestat a fost întocmit cu respectarea legii. A arătat că, în lipsa contravenientului și a martorilor, constatarea contravenției a fost efectuată cu ajutorul mijloacelor specifice ale Sistemului Informatic de Emitere, Gestiune, Monitorizare și Control a Rovinietei – S.I.E.G.M.C.R., contravenientul fiind identificat pe baza datelor furnizate dc Ministerul Afacerilor Interne – Direcția Regim Permise de Conducere și înmatriculare a Vehiculelor.
Totodată, CNAIR a solicitat să se țină cont de faptul că „la data întocmirii procesului verbal, prevederile OG.2/2001 nu stabileau ce fel de semnătură se aplică pe procesele verbale de contravenție, olografă sau electronică, lăsând astfel și posibilitatea aplicării semnăturii electronice”.
Tribunalul Gorj a respins apelul CNAIR ca nefondat, sentința pronunțată luna trecută fiind definitivă.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.