Cum a scăpat de amendă un șofer prins cu 120 km/h

2063
CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 90

Un şofer din Gorj care a fost lăsat fără permis, după ce a fost prins circulând cu 120 km/h, a învins poliţia în instanţă și a obţinut anularea amenzii.

Șoferul a fost amendat cu 1.650 de lei şi s-a ales cu permisul suspendat pentru 90 de zile, pentru că ar fi depășit limita legală de viteză de 50 km/h, pe DN 66, în localitatea Izvoarele. Şoferul a contestat, însă, sancţiunea în instanţă.
Judecătorii i-au dat câştig de cauză, arătând că imaginile surprinse de radar nu sunt suficient de clare astfel încât să nu existe niciun dubiu cu privire la comiterea faptei de către şofer.
În motivarea cererii, bărbatul a arătat că la sfârșitul lunii martie 2024, în timp ce se afla la volanul autoturismului său, a fost oprit de către organele de poliție și sancționat pentru că ar fi depășit limita legală de viteză de 50 km/h, cu 70 km/h, în localitatea Izvoarele.
„Petentul a considerat că procesul verbal de contravenţie este lipsit de legalitate și temeinicie, din următoarele motive: acesta nu conține mențiunea potrivit căreia aparatul radar este omologat și verificat metrologic. Or, lipsa unei astfel de mențiuni, precum și lipsa tuturor mențiunilor referitoare la marca, tipul și seria aparatului radar, constituie o gravă omisiune, ceea ce conduce la nulitatea absolută a procesului verbal de constatare a contravenției”, potrivit cererii.
În plus, șoferul a contestat faptul că ar fi circulat cu viteza de 120 km/h, vorbind despre manipularea aparatului radar „prin oprirea şi pornirea acestuia în mod continuu, acesta nefiind lăsat pentru a se putea calibra şi înregistra o viteză corectă”. Totodată, a solicitat ca poliția să depună filmarea efectuată de aparatul radar, din care să rezulte viteza cu care a circulat în ziua respectivă pe DN 66, în localitatea Izvoarele.

Plângere admisă, amendă anulată
La rândul său, Poliția a depus întâmpinare și a cerut respingerea plângerii şi menţinerea procesului-verbal de contravenţie ca „legal şi temeinic”.
Instanța a analizat legalitatea procesului verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei, reţinând că a fost întocmit cu respectarea dispoziţiilor legale.
În ceea ce priveşte temeinicia procesului verbal, Judecătoria Târgu Jiu a reținut că fapta a fost înregistrată cu un mijloc tehnic omologat, verificat metrologic. „Vizionând înregistrarea video depusă la dosar de către intimat, rezultă că vehiculul condus de petent circulă în faţa autoutilitarei poliţiei, având o viteză constantă de mers, iar la ora 13:45, reţinută de agentul constatator ca fiind momentul săvârşirii faptei, se observă că din sensul opus apar circulând două autovehicule, moment în care viteza înregistrată de aparatul radar este de 120 km/h. În aceste condiţii, nu se poate stabili cu certitudine că viteza înregistrată aparţine autovehiculului condus de petent, respectiv că acesta este autovehiculul ţintă căruia să-i fie asociată viteza de 120 km/h. În speţa dedusă judecăţii, nu se poate aprecia că intimatul a dovedit contravenţia, neputându-se stabili, fără dubiu, dacă sunt întrunite toate condiţiile de atragere a răspunderii contravenţionale a petentului, instanţa având în vedere, sub acest aspect, şi principiul in dubio pro reo (dubiul profită petentului). Astfel, în condiţiile în care din probele administrate nu rezultă cu certitudine săvârşirea faptei ilicite de către petent pe care intimatul a înţeles să îl sancţioneze, soluţia firească este aceea de a anula procesul verbal de constatare a contravenţiei, îndoiala fiind echivalentă cu o probă pozitivă de nevinovăţie”, a motivat instanța.
Pe cale de consecinţă, plângerea contravenţională a fost admisă, iar procesul verbal de contravenţie a fost anulat. Șoferul a scăpat așadar de plata amenzii, însă permisul îi va fi restituit după rămânerea definitivă a hotărârii instanței de judecată. Decizia pronunțată la începutul acestei luni poate fi atacată cu apel în 30 de zile.
I.I.

1 COMENTARIU

  1. Sunt smecheri care contesta și ținând cont de justiția noastră câștiga!Pe viitor pentru cei ce au făcut asa ceva mai multa atenție și amenda maxima!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here