Cum a rezolvat Penitenciarul Târgu-Jiu refuzul de hrană a unui deţinut câştigător la CEDO: L-a transferat rapid la Penitenciarul Severin

593

Deţinutul Gheorghe Dumitra, condamnat pentru omor, dar care mai avea de ispăşit în jur de trei ani de detenţie, acesta câştigând recent al CEDO un proces în care s-a judecat cu statul român, a ajuns bătaia de joc a conducerii Penitenciarului Târgu-Jiu, în doar câteva luni de detenţie petrecute aici. Omul a ajuns să îşi împartă patul cu un alt coleg, fiind băgat într-o cameră în care deţinuţii erau mai mulţi decât spaţiile de dormit. După ce a reclamat această ilegalitate, Dumitra a intrat vineri în refuz de hrană, lucru recunoscut de reprezentanţii peniteciarului. Seara, deţinutul era transferat, de urgenţă, de ANP la Penitenciarul Drobeta Turnu Severin, astfel înţelegând conducerea închisorii din municipiu să rezolve problema apărută în cadrul acestei unităţi de detenţie.

Gheorghe Dumitra, în vârstă de 45 de ani a fost transferat la începutul acestui an la Penitenciarul Târgu-Jiu. Omul fusese condamnat pentru omor, dar era la finalul pedepsei, acesta mai având de ispăşit în jur de 3 ani din pedeapsa iniţială, fapt care i-a permis transferarea la unitatea din municipiu unde deţinuţii nu au pedepse mai mari de 5 ani de zile. Deţinutul reuşise, de altfel, de după gratii, performanţa de a câştiga un proces la CEDO cu statul român, obţinând, în urma demersului său, chiar 9000 de euro pentru că a dovedit că a fost absolvit de drepturile care i se cuvin. Mai precis, Dumitra a demonstrat că, în penitenciar, i s-a refuzat solicitarea de a-i fi reparată dantura, lucru de care trebuia să beneficieze în detenţie în mod gratuit.

Deţinutul a vorbit despre lucruri grave petrecute în închisoare
Dumitra, potrivit unor surse din Penitenciarul Târgu-Jiu, a intrat în disgraţia conducerii închisorii după ce a reclamat că a fost cazat într-o cameră suprasolicitată, în care se aflau 50 de deţinuţi şi 48 de paturi. Mai precis, deţinutul a susţinut că a fost obligat să îşi împartă patul cu un alt coleg, el susţinând că nu este homosexual să facă asta. Tot el, potrivit unor surse din Penitenciarul Târgu-Jiu, a susţinut că ar fi fost martorul unei eveniment de o gravitate deosebită petrecut în unitatea de detenţie, în care un cadru al închisorii ar fi întreţinut perversiuni sexuale cu un alt deţinut. Dumitra susţinea că în cauză ar exista chiar şi o filmare, realizată cu un telefon mobil, fapt susţinut şi de surse din peninenciar. Reclamaţiile sale nu implică nicio anchetă, dimpotrivă.
În final, supărat că nu este luat în seamă, Dumitra a intrat vineri dimineaţa în refuz de hrană.

Transferat, iniţial, la dispensar
penitenciar inscriptPentru a fi calmat, mai ales că intrase în refuz de hrană, neraportat iniţial în documente, conducerea Penitenciarului Târgu-Jiu a lua măsura să-l transfere pe Dumitra din camera supraaglomerată la aşa-zisul spital al închisorii. În paralel, situaţia era raportată Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor(ANP).
Reprezentanţii închisorii recunosc public, vineri, că au un deţinut în refuz de hrană ca apoi să menţioneze că acesta nu se mai află în grija lor.
Asta deoarece ANP-ul a decis vineri ca deţinutul Dumitra să fie transferat de urgenţă la Penitenciarul Severin, omului luându-i-se în considerare o solicitare de transfer făcută cu trei luni în urmă, susţin aceleaşi surse, care văd în demersul în cauză o încercare de muşamalizare a cazului şi a dezvăluirilor făcute de deţinutul în cauză.
Cei de la ANP sunt conştienţi că un scandal de acest fel ar urma să facă valuri la nivel naţional până la vârful Ministerului Justiţiei.
Mai mult, numeroase capete ar putea să cadă dacă într-o anchetă a ANP s-ar dovedi că Dumitra are dreptate.

Dus la Severin fără asistenţă medicală
Deşi la plecarea din Penitenciarul Târgu-Jiu, Gheorghe Dumitra nu renunţase la refuzul de hrană declanşat la începutul zilei, transferul său la închisoarea din judeţul vecin se face în seara zilei de vineri fără ca acesta să fie însoţit de un medic sau un asistent. Cele petrecute la finalul săptămânii trecute demosntrează încă o dată numeroasele probleme care se află în unitatea de detenţie din Târgu-Jiu, ascunse de opinia publică şi de organismele care ar trebui să intervină şi să ia măsuri în acest caz grav. Mai mult, acuzele lui Dumitra în legătură cu evenimentul la care a susţinut că a fost martor, este de o gravitate fără precedent, ca şi acuzele că în Penitenciarul Târgu-Jiu s-ar întreţine relaţii homosexuale între deţinuţi, cauzate de factori cum este cel legat de suprapopularea spaţiului de detenţie.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here