Culturile din Gorj afectate de inundaţii primesc ajutoare guvernamentale

349

Datorită precipitaţiilor abundente căzute la nivelul întregii ţări de la începutul acestui an şi până la finele verii, Guvernul a adoptat un act normativ care să vină în sprijinul agriculturilor a căror terenuri au fost afectate, act care presupune acordarea unui ajutor de minimis.

În Monitorul Oficial nr. 748 din 14 octombrie 2014 a fost publicată H.G. nr. 865/2014 privind aprobarea schemei “Ajutoare de minimis pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice manifestate în perioada ianuarie-august 2014 care se acordă în agricultură, în sectorul vegetal”. Astfel, producătorii agricoli gorjeni ale căror culturi au avut de suferit din cauza grindinei, ploilor torenţiale, viiturilor, inundaţiilor, infiltraţiilor, vântului puternic, căderilor masive de zăpadă și îngheț manifestate în perioada ianuarie – august 2014, vor primi un ajutor de minimis acordat pe cultură agricolă/plantație pomicolă, viticolă.
Conform hotărârii de Guvern, agricultorii care au avut culturi de grâu, porumb, sorg, floarea soarelui, rapiță, orz, secară, triticale, ovăz, soia, orzoaică vor primi 335 lei/ha, cei care au cultivat legume în câmp, pepeni – 610 lei/ha. Culturile de cartof calamitate vor fi remunerate cu 700 lei/ha, plantațiile pomicole – 1200 lei/ha; plantațiile viticole – 500 lei/ha; sfecla de zahăr – 400 lei/ha; lucerna, muștarul, tutunul – 250 lei/ha şi căpșunile – 300 lei/ha.

Cererile se depun la primării
Valoarea totală a ajutorului de minimis acordat unei întreprinderi unice nu poate depăşi suma de 15.000 de euro pe durata a trei exerciţii financiare, exerciţiului financiar respectiv şi două exerciţii financiare precedente. Agricultorii din judeţul nostru ale căror culturi au fost afectate de vremea nefavorabilă din primele opt luni ale acestui an, trebuie să se prezinte până pe data de 7 noiembrie la sediile primăriilor din localităţile de domiciliu, ori de unde îşi au terenurile agricole, şi să depună cererile aferente pentru acordarea ajutorului de minimis. Plata se va realiza într-o singură tranșă, până la finele acestui an, mai precis până la 31 decembrie 2014.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here