Culturile de primăvară din agricultura gorjeană, în linie dreaptă

375

culturiPrecipitaţiile căzute în timpul iernii trecute nu au putut decât să faciliteze pregătirea terenului pentru înfiinţarea culturilor de primăvară, reuşindu-se realizarea programului de însămânţări propus.

 

Astfel, s-au realizat cu brio însămânţările la orzoaică de primăvară, ovăz, mazăre boabe, sfeclă furajeră, cartofi de vară, cartofi de toamnă, legume de câmp, mai puţin la cultura porumbului pentru boabe unde există o nerealizare de 4.000 de hectare. Monitorizarea stadiului de vegetaţie la culturile păioase a arătat că din cele 9.555 ha semănate cu grâu, secară şi tritricale au răsărit în totalitate 7.790 ha, iar 1.765 ha au răsărit parţial. La cultura de orz, din cele 345 ha semănate s-a constatat o răsărire normală la 321 ha, iar la o suprafaţă de 24 ha răsărirea nu a fost decât parţială.

Potrivit lui Ion Popescu, directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Gorj, până acum, s-au realizat în totalitate culturile de orzoaică şi grâu de primăvară, ovăz, cartofi de vară şi de toamnă, sfeclă furajeră, floarea soarelui. “La legume, stadiul acestor culturi a fost realizat în procent general de 88%. În acest capitol, 1.108 hectare s-au însămânţat cu ceapă, 227 cu usturoi, 620 cu morcov, 284 hectare cu alte rădăcinoase, 566 cu varză de vară, 99 hectare cu mazăre păstăi, 596 cu fasole, 265 cu vinete. Nu putem spune că nu avem mici nerealizări şi la legume. Nu s-au realizat în totalitate până în prezent culturile de castraveţi, tomate de vară şi de toamnă şi ardeioase”, a declarat şeful DADR Gorj.

Probe fitosanitare prelevate

Conform unei analize prezentate ieri de conducerea acestei instituţii, realizări s-au înregistrat şi la partea fitosanitară. Drept urmare, în această primăvară, s-au efectuat 20 de controale la agenţii economici care efectuează export, iar în urma acestora au fost eliberate 17 certificate fitosanitare. De asemenea, au fost prelevate 15 probe de sol din pepiniere dendrologice şi de la persoanele fizice care au cultivat cartofi pe suprafeţe mai mari de 0,50 ha, fiind trimise pentru efectuarea analizelor la Laboratorul de Nematologie Bucureşti. Totodată, s-au prelevat trei probe marcote de prun, măr, gutui şi una de castan de la două societăţi din judeţul nostru care produc material săditor pomicol şi au fost trimise pentru efectuarea analizei la Laboratorul Central Fitosanitar Bucureşti.

“În vederea efectuării tratamentelor fitosanitare la culturile agricole, au fost emise în teritoriu 15 buletine de avertizare, au fost efectuate opt inspecţii fitosanitare pentru monitorizarea organismelor de carantină fitosanitară conform planului de monitorizare transmis de Agenţia Naţională Fitosanitară, iar Unitatea Fitosanitară a autorizat 16 agenţi economici pentru comercializarea produselor de protecţia plantelor, din care şase agenţi economici pentru prestări servicii şi unul pentru utilizare.

La aceşti agenţi economici s-au efectuat un număr de 69 de inspecţii fitosanitare”, a precizat directorul DADR Gorj, Ion Popescu.

Izabella Plăstoi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here