Cultul eroilor la Bălăneşti

682

Vineri, 26 februarie a.c. la Şcoala Gimnazială “Ion Popescu Voiteşti” din comuna Bălăneşti au sosit oaspeţi din conducerea filialei Gorj a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria” (A.N.C.E.R.M.) : col. (r.) dr. ing. Walter Loga, preşedinte, lt. col. (r.) Ovidiu-Gabriel Ghindă, prim-vicepreşedinte, prof. Ion Pinţa, vicepreşedinte şi lt. col. (r.) Gheorghe Buşe, secretar executiv.

Oaspeţii au fost primiţi de către doamna prof. Adela Ioana Dumitru, directoarea Şcolii, profesoarele Anca Busuioc (limba engleză), Isabela Corlan (matematică), Maria Crisu (limba română) şi Daniela Vieru (istorie), precum şi de un numeros grup de elevi din clasele V – VIII. Se onorează astfel promisiunea făcută aici de conducerea A.N.C.E.R.M. (cu prilejul participării la masa rotundă din 21 noiembrie anul trecut cu tema “Ion Popescu – Voiteşti – Pietrele ţin minte”, acţiune desfăşurată în cadrul celei de a doua ediţii a Parteneriatului educaţional “Rădăcinile veacului trecut”) de a înfiinţa şi la această Şcoală un Cerc Cultul Eroilor. Este al doilea Cerc înfiinţat anul acesta, după cel de la Şcoala Gimnazială “Ion Grigoroiu” din Leleşti (28 ianuarie).
După prezentarea invitaţilor, domnul col. (r.) dr. ing. Walter Loga face o scurtă trecere în revistă a activităţii Asociaţiei înfiinţată de Regina Maria pentru cinstirea memoriei sutelor de mii de militari români care au dat suprema jertfă pentru întregirea Patriei. Anul acesta se împlinesc 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial, deci acţiunile de comemorare a Eroilor vor avea o amploare sporită. În 1938, la 20 de ani de la încheierea Primului Război Mondial, la iniţiativa Ligii Femeilor Gorjene condusă de Arethia Tătărăscu, Constantin Brâncuşi a construit la Tg-Jiu Ansamblul Monumental “Calea Eroilor” , unic în lume, menit să-i glorifice pe Eroii Neamului. Şi noi trebuie să avem aceeaşi atitudine de preţuire a jertfei înaintaşilor. Şi dacă faptele noastre nu vor fi la înălţimea geniului brâncuşian, putem cel puţin să împlinim îndemnul:
“Presăraţi pe-a lor morminte ale laurilor foi
Spre a fi mai dulce somnul fericiţilor Eroi !”…
cult 2Domnul preşedinte prezintă apoi câteva din acţiunile desfăşurate de voluntari din filiala Gorj, între care editarea revistelor “Gorjul Eroic”, “Jertfa” și “Jurnal Eroic” și a primului volum cu lucrările concursului judeţean de istorie „Eroii Gorjului” , concurs care va continua anul acesta cu tema “Monumentele Gorjului”, comemorarea Ecaterinei Teodoroiu (căzută în luptă la 22 august 1917), comemorarea luptelor de la Tg-Jiu (din 14 Octombrie 1916), comemorarea gen. Ion Dragalina (căzut la datorie în 12 octombrie 1916 pe Valea Jiului) împreună cu voluntari din filiala Hunedoara a A.N.C.E.R.M., înălţarea Crucii Eroilor Neamului în comuna Dăneşti, participarea la comemorarea Eroilor din Decembrie 1989 (Piaţa Prefecturii, 22 decembrie 2015) şi altele.
Prof. Ion Pinţa le vorbeşte elevilor despre Spiru Haret, remarcabil profesor, primul doctor în matematică din România, întemeietor al învăţământului modern românesc, model de intelectual devotat Patriei sale. Elevii sunt încântaţi apoi să asculte cântecul “Bravi Eroi”, Imnul Eroilor gorjeni. În încheiere, elevii vizionează un filmuleţ de prezentare a A.N.C.E.R.M. La invitaţia doamnei directoare, mai mulţi elevi se grăbesc să completeze adeziuni de înscriere în Cercul nou înfiinţat. Acţiunea fiind încheiată, ne luăm rămas bun de la gazde. O elevă din clasa a VI-a mă întreabă dacă ştiu unde e înmormântat Nicolae Iorga. Nu ştiam, am presupus că în Bucureşti, i-am spus că a fost asasinat în pădurea din localitatea Strejnic…
– Da, ştiu, în 27 noiembrie 1940 – spune cu precizie fetiţa.
– Aşa e, dar de ce vrei să ştii unde e înmormântat ?
– Pentru că e străbunicul meu !
Fetiţa se numeşte Iorga Schinteie Vanessa Maria şi tatăl ei e nepotul marelui nostru istoric, om politic, scriitor. Ea s-a născut în Italia şi a locuit acolo cu părinţii 8 ani. Ştie foarte bine limba italiană şi deopotrivă limba română. Dar nu cred că ştie că atunci când străbunicul ei era de vârsta ei de acum, veneau mulţi italieni să-şi facă un rost în România… Am găsit pe Wikipedia mai multe amănunte despre Nicolae Iorga, între care şi faptul că a fost înmormântat în Cimitirul Bellu în aceeaşi zi cu Virgil Madgearu. N-am găsit însă (poate n-am căutat cu suficientă atenţie…) următoarea relatare, pe care nu-mi amintesc de unde o ştiu. Ascultă, Vanesica ! Nicolae Iorga a intrat în cel mai celebru anticariat din Germania şi a cerut să i se aducă toate lucrările despre istoria Imperiului Bizantin pe care le au. Anticarul i-a adus câteva volume. Savantul le-a privit câteva secunde şi a spus: “Acestea nu mă interesează, altele nu aveţi ?” “Domnule – a exclamat anticarul – dar sunt cele mai bune lucrări despre Bizanţ, toţi universitarii le consultă, nu se poate să…” “Nu mă interesează – îl întrerupse Iorga – pur şi simplu pentru că pe acestea le-am scris chiar eu” “Cuuum ? Dvs sunteţi domnul Iorga din România , despre care vorbeşte toată lumea…” “Da, eu sunt” – zise cu modestie Profesorul. “Domnule Profesor, dacă vă rog , îmi daţi un autograf pe unul din ele ? Să scrieţi : Prietenului meu…” “Desigur, daţi-mi un stilou”… A doua zi, volumul cu autograful la vedere era frumos expus în vitrină şi avea preţul de 10 ori mai mare!
Ion Pinţa

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here