Cula Glogovenilor, restaurată prin PNRR

1344

Contracte de finanțare, în valoare de peste 20 de milioane de euro, pentru patru rute turistice și culturale din Programul „România atractivă”, au fost semnate luni, la sediul Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. La eveniment a fost prezent și președintele Consiliului Județean Gorj, Cosmin Popescu, deoarece un important obiectiv cultural din județ va fi restaurat cu fonduri prin PNRR. Este vorba de Cula Glogovenilor, din comuna Glogova.

Concret, ruta culelor va beneficia de o investiție de 2,48 milioane euro. Culele erau locuințele boierilor, construite în vederea apărării avutului și vieții membrilor familiilor acestora împotriva invaziilor, fiind construcții semifortificate, specifice secolelor XVIII și XIX, răspândite în spațiul balcanic.
În România, culele se întâlnesc preponderent în regiunea deluroasă a Olteniei, dar se mai găsesc și în zona de câmpie a Munteniei, în București și în județele Argeș și Teleorman.
Contractele de finanțare, pentru restaurarea a două cule care vor fi incluse în ruta dedicată: Cula Tudor Vladimirescu (județul Mehedinți) și Cula Glogovenilor (județul Gorj), au fost semnate luni.
Cula din Glogova va beneficia de lucrări de consolidare de 1,2 milioane de euro și va intra în circuitul turistic. Cula a fost construită în jurul anului 1.770 peste parterul unei clădiri mai vechi de către familia boierilor Glogoveni, care își luase numele după cel al satului. Aici a trăit o parte din anii tinereții însuși Tudor Vladimirescu, conducătorul mișcării revoluționare de la 1821.
Clădirea a fost reparată spre sfârșitul secolului XIX de către Gheorghe Vernescu, proprietarul ei de atunci, apoi restaurată radical în anii 1960-1967. După terminarea lucrărilor, clădirea a adăpostit un muzeu local, iar după 1990 a fost folosită drept casă de oaspeți.

Rutele culturale finanțate prin PNRR
Prin Componenta 11 – Turism și cultură din Planul Național de Redresare și Reziliență al României sunt alocate peste 100 milioane euro pentru promovarea a 12 rute turistice și culturale din România.
Este vorba de Ruta castelelor – 30 de obiective promovate, 5 castele restaurate; Ruta curiilor din Transilvania – 25 de obiective promovate, 5 curii restaurate; Ruta culelor – 15 obiective promovate, 5 cule restaurate; Traseul gastronomiei tradiționale românești – 30 de obiective promovate; Ruta bisericilor fortificate – 20 de obiective promovate; Ruta bisericilor de lemn – 30 de obiective promovate, 10 biserici restaurate; Ruta mănăstirilor din zona Moldovei – 30 de obiective promovate, 5 mănăstiri restaurate; Ruta Sfântul Ladislau pe teritoriul României – 20 de obiective promovate, 5 obiective restaurate; Ruta castrelor romane – 20 de obiective promovate, 5 castre restaurate; Ruta cetăților – 30 de obiective promovate, 5 cetăți restaurate; Refacerea peisajului cultural din Delta Dunării în vederea creșterii atractivității zonei – 30 de obiective promovate, 30 de obiective restaurate (gospodării); Ruta satelor cu arhitectură tradițională – 20 de obiective promovate, 150 de case tradiționale restaurate din cele 20 de sate cu arhitectură tradițională.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here