Cui mai aparține întreținerea drumurilor județene?

567

În procesul de modernizare și optimizarea funcționalității sau pur și simplu din dorința de lărgire a competențelor și autonomiei instituționale constat apariția – încă din octombrie 2015 – a Societății Comerciale ”Întreprinderea de Drumuri și Poduri Gorj“ S.A. ce funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Gorj și are personalitate juridică. Cum instituția nou ”instituită” are nu mai puțin de cinci directori cu atribuții, competențe și responsabilități este de așteptat ca efectele sociale și calitatea ori cantitatea infrastructurii să sufere optimizări continue. Așa să fie oare?
Nu sunt eu cârcotașul de serviciu care să estompeze bunele intenții, proiectele, programele noii societăți comerciale și nici nu doresc să arunc în derizoriu importanța unei astfel de reforme administrative dar întrucât bunul meu partener de dialoguri constructive din Consiliul Județean Gorj căruia-i semnalam mici neajunsuri ce erau remediate oportun sub semnul civismului reciproc, azi nu mai este ”la butoane” iar încercarea-mi telefonică de a contacta un responsabil ”pe problemă” din noua, (dar aceeași în fapt) Î.D.P. Gorj a eșuat semnalez unele inadvertențe loco-regionale ce influențează negativ exploatarea corectă a drumurilor județene.
Imaginea din fotografia atașată prezintă modul cum vegetația ”forestieră” a invadat aproape jumătate din sensul de mers al D.J. 675 C pe segmentul ”Bobu – Mogoșani” incomodând deplasarea cu orice mijloc de transport pe acest drum parte integrantă a traseului turistic spre stațiunea balneo -climatică Săcelu astfel că întâlnirea dintre două mașini face dificilă trecerea prin ”tunelul de vegetație” impunând multă precauție din partea conducătorilor auto pentru a evita posibile coliziuni.
În aceeași idee, terasamentul de piatră ce mărginește de o parte și alta covorul asfaltic (ori bituminos) al căii de rulare ar trebui să fie liber, funcțional în caz de necesitate ori realitatea dovedește că pe unele locuri nu mai există sau este ”inundat” de vegetație diversă afectând grav atât securitatea circulației, cât și estetica localităților.
Șanțurile laterale influențează decisiv întreținerea și buna exploatare a drumurilor, deși cel mai adesea, acestea fie că nu mai există, fie că sunt colmatate fapt ce favorizează distrugerea și inundarea carosabilului situație ce impune decolmatarea și întreținerea lor continuă. Eu cred că se pot găsi soluții – chiar și de avarie – care să îndrepte situația semnalată pe segmentul de drum județean parte integrantă a traseului turistic spre stațiunea Săcelu cu atât mai mult cu cât este pusă în pericol chiar securitatea transportului în comun cu mijloace de transport ori cu autoturisme personale. Eu mi-am băgat mașina în service-auto pentru vopsire după generalele zgârieturi și – ar fi de dorit – să nu mai facă și alții la fel. Oricum, estetica, întreținerea și buna funcționalitate a drumurilor județene este o problemă ce-i interesează atât pe beneficiarii căilor de rulare cât și pe cei abilitați cu întreținerea și gospodărirea acestora. Un dialog pertinent cu autoritățile administrative locale, un parteneriat civic cu cetățenii, o prezență mai eficientă a echipelor de întreținere pe segmentele de drum vulnerabile, expuse inundației și creșterii intempestive a vegetației diverse poate facilita exploatarea în siguranță a drumurilor județene fără investiții majore în infrastructură. Doar un plus de interes din partea onor noi societăți comerciale ”Întreprinderea de Drumuri și Poduri Gorj”. Altminteri, ca la noi la nimeni.
Victor Gh. Banța

1 COMENTARIU

  1. TIN SA MENTIONEZ CA ACEASTA VEGETATIE PUNE IN PERICOL VIATA BICICLISTILOR , ATAT ADULTI , CAT SI COPII, COPII CARE SUNT IN VACANTA SI CUM E SI CAZUL MEU, TRIMISI IN ACEASTA ZONA LA BUNICI PT. A SE PLIMBA CU BICICLETA DEOARECE NICI IN TARGU-JIU NU POT FACE ACEST LUCRU, NEEXISTAND NICIO PISTA DE BICICLETE, DESI LEGEA OBLIGA AUTORITATILE LOCALE A LE FACE.IN CURBE, ACEASTA VEGETATIE FACE IMPOSIBIL SA VEZI CE MASINI CIRCULA, ORICAND PUTANDU-SE INTAMPLA VREUN ACCIDENT, PENTRU CARE VOR FI TRASI LA RASPUNDERE SI ACEIA CE AU IN ADMINISTRATIE ACESTE DRUMURI PE CARE AR TREBUI SA LE INGRIJEASCA.
    MAI MULT DECAT ATAT, PE RAZA SATULUI BOBU, DE ANI DE ZILE UN CETATEAN ISI PARCHEAZA PERMANENT TIRUL PE O BANDA DE CIRCULATIE A DRUMULUI, FACAND GREOAIE CIRCULATIA CU MASINA PE ACESTA MAI ALES NOAPTEA, NIMENI NELUAND NICIO MASURA IN ACEST SENS.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here