Cugetări de primăvară – „Arsul la buzunar” – atitudine sau necesitate ?

447

Recent s-au împlinit 30 de ani de la decesul celui ce a fost şeful Biroului de Turism pentru Tineret din România (BTT) – Gioni Baboş. Clubul de turism specializat Columna din Târgu-Jiu, ce activa  pe atunci  sub egida BTT Gorj a găsit nimerit să comemoreze decesul celui ce a fost liderul  BTT –ului  (unde gorjenii au avut întotdeauna un loc în elita  naţională)  prin construcţia unui monument comemorativ   în Defileul Jiului, mai precis în Pasul Lainici.

1Locul ales era punctul de plecare al unui traseu montan de o rară frumuseţe ce se finaliza în inima de piatră a Parângului Mare numit şi astăzi Acoperişul Olteniei al cincilea vârf din ţară ca înălţime.
Împreună cu o grupă de montaniarzi veterani am dorit să vedem starea şi dacă sunt necesare lucrări de consolidare ale micului monument comemorativ aflat în apropierea podului de peste Jiu din Lainici.
6Nu mică ne-a fost mirarea să constatăm că edificiul realizat in urmă cu trei decenii de noi (ucenici pe atunci atât în ale muntelui, cât şi a lucrărilor în stâncă) se prezenta peşte aşteptări de bine, în decursul timpului nefiind formată nici măcar o fisură în betonul turnat de noi (nişte ageamii într-ale construcţiilor) cu mult timp 2în urmă.
Nu aşa entuziaşti am fost de gunoaiele ce par resturi de construcţii (probabil de la modernizarea drumului prin defileu) precum şi cele menajere 5aruncate în acel perimetru de indivizii ce au poposit pe acele locuri şi pentru care grija faţă de natură şi mediu ambient nu sunt decât vorbe goale.
Am părăsit cu toţii perimetrul Lainici – Faţa Babei dezamăgiţi de atitudinea pe care unii din semenii noştri o manifestă faţă de ambientul în care trăim.
Convingerea mea 3este (şi o afirm indiferent pe câţi voi supăra) că numai un sistem de amenzi bine conturat şi pus în practică cu severitate va pune bazele unui adevărat respect faţă de natura în care trăim cu toţi.
Mugurel Petrescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here