Cuantumul ajutoarelor de încălzire, nemodificat de un deceniu

278

Ajutoarele de încălzire se acordă persoanelor singure și familiilor care nu-și permit să plătească toată cheltuiala pentru căldură în timpul sezonului rece, iar acordarea acestui ajutor e prevăzută în Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.70/2011 privind măsurile de protecție socială în perioada sezonului rece. Cuantumul ajutorului care este de aproape 10 ani nemodificat este cuprins între 20 și 262 de lei pentru persoanele care se încălzesc cu gaze, între 16 și 54 de lei pentru persoanele care se încălzesc cu lemne, cărbuni și combustibili petrolieri și între 5%-90% din valoarea facturii pentru persoanele care utilizează energia termică în sistem centralizat. Cererile de încălzire se depun de la jumătatea lunii octombrie. Până pe 7 decembrie, 1.930 de târgujieni cu venituri mici solicitaseră deja subvenţia la încălzire. Solicitările se primesc acum doar la Direcţia Publică de Protecţie Socială (DPPS) Târgu-Jiu, pentru beneficiarii din municipiu.

Pentru persoanele care utilizează gaze naturale pentru încălzirea locuinței se acordă o sumă fixă, în raport cu venitul net mediu lunar pe membru de familie, respectiv al persoanei singure. Sumele lunare sunt cuprinse între 20 lei și 262 de lei, dar nu mai mult decât valoarea facturii individuale sau, după caz, a cheltuielilor efectiv repartizate pentru cantitatea de gaze naturale folosită (pentru cei care folosesc gaze naturale în regim de asociație). Pentru persoanele care utilizează lemne, cărbuni, combustibili petrolieri ajutorul este tot în sumă fixă, în raport cu venitul net mediu lunar pe membru de familie, respectiv al persoanei singure și reprezintă sume lunare cuprinse între 16 și 54 de lei. Pentru persoanele care utilizează energie termică în sistem centralizat pentru încălzirea locuinței se face o compensare procentuală, între 5% și 90% a valorii efective a facturii la energie termică în raport cu venitul net mediu lunar pe membru de familie, respectiv al persoanei singure, dar nu mai mult decat valoarea ajutorului maxim lunar stabilit prin dispoziție a primarului.

Prag de venituri, adăugat cu șase ani în urmă!
Din 2011 pentru energie termică a mai fost adăugat un prag al veniturilor astfel: pentru persoanele singure ale căror venituri se situează între 786,10 lei – 1082, compensarea procentuală este de 10%; pentru persoanele singure ale căror venituri se situează între 155 -786 de lei, compensarea procentuală este mai mare cu 10% față de proporțiile stabilite pentru familie; pentru familiile și persoanele singure, beneficiare ale ajutorului social stabilit potrivit prevederilor Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare, compensarea procentuală se acordă în proporție de 100%.
Din 2013 se acordă ajutor și persoanelor care utilizează energie electrică pentru încălzirea locuinței. Asta, în suma fixă, în raport cu venitul net mediu lunar pe membru de familie, respectiv al persoanei singure și reprezintă sume lunare cuprinse între 48 și 240 de lei, dar nu mai mult decat valoarea facturii individuale. Timp de 10 ani limitele pentru ajutorul celor care se încălzesc cu energie electrică nu au mai fost majorate, așa cum s-au majorat la metru cub de lemn. Dacă până în 2016 metru cub de lemne era în jur de 150-250 de lei pe metru cub, din 2016 metru cub a fost dublat ajungând chiar la 300-450 de lei pe metru cub, care depinde de fiecare județ în parte. Prețul la gigacalorie a fost și el majorat în fiecare an. Prețul gigacalorie diferă de la o zonă la alta. Prețul pentru un metru cub de gaze se majorează în fiecare an. Prețul la energie electrică este și el însă în creștere, iar punctul de pensie crește în fiecare an, salariul minim pe economie crescând chiar de două ori într-un an. Evoluția pe fiecare categorie în parte este mereu în creștere de la lună la lună, de la an la an, numai la acordarea ajutorului de încălzire, timp de 10 ani, nu se modifică nici limitele de venituri, nici cuantumul acordat.
A.STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here