Cu sprijinul Organizației Salvați Copiii – Aparatură medicală adecvată salvării prematurilor, la SJU Târgu-Jiu

754

Organizația Salvați Copiii România a demarat un plan de urgență, pentru a duce aparatură medicală esențială acolo unde nevoile sunt imediate. Astfel, în 2019, peste 115 aparate vor ajunge la 49 de maternități. Până la sfârșitul anului, numărul total al maternităților dotate de la începutul programului se va ridica la 96, cu peste 630 de echipamente medicale.

În urma analizei situației și a datelor primite de la medicii de la Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu, Salvați Copiii și Fundația pentru Copii Ronald McDonald au luat decizia de a dota Secția de neonatologie din cadrul acestuia. Astfel, aparatură medicală complexă, în valoare de 128.834 lei, ce constă într-un incubator de terapie intensivă, o masă radiantă, un balon de resuscitare, un pulsoximetru cu senzori, un set suport respirator și un monitor de funcții vitale pentru nou-născuți, va ajunge la unitatea medicală.
„Situația maternităților din România rămâne una critică și avem situații în care medicii pierd timp prețios încercând să găsească un loc liber într-o secție de terapie intensivă neonatală superior dotată. Este o dramă pe care o împărtășesc deopotrivă părinții și medicii. Salvați Copiii a decis să pună în aplicare un plan de măsuri urgente și, în urma consultărilor cu medicii, să doteze secțiile de terapie intensivă neonatală unde prematurii pot fi salvați. Este o responsabilitate pe care o împărtășim cu partenerii și susținătorii noștri, care au înțeles că situația este cu adevărat urgentă. Mizăm pe răspunsul acestora, ori de câte ori medicii ne cheamă în ajutor”, a explicat Gabriela Alexandrescu, președintele executiv al Organizației Salvați Copiii România.
La maternitatea din Târgu-Jiu, numai anul trecut, din 871 de nou-născuți, 340 au avut nevoie de îngrijiri în compartimentul de terapie intensivă, iar în cazul a 41 de nou-născuți, dintre care 23 de prematuri și 18 nou-născuți eutrofici cu diagnostice severe, s-a luat decizia transferului către alte maternități dotate cu aparatura necesară.„Nou-născuții prematur au nevoie de îngrijire foarte atentă încă din prima clipă de viață. Mediul în care trebuie îngrijiți trebuie să semene cu mediul din burtica mamei, pentru a le oferi acestor ființe fragile protecția de care au nevoie să supraviețuiască. De asemenea, pentru că viața prematurilor atârnă de un fir de ață, aceștia au nevoie de aparate care să le monitorizeze respirația și bătăile inimii în premanență. De aceste aparate depinde, într-adevăr, viața nou-născuților prematur!”, a declarat Luminița Olănescu, șefa secției Neonatologie din cadrul SJU Târgu-Jiu. De asemenea, meritul acestei donații din partea Organizației Salvați Copiii către SJU Târgu-Jiu, îi aparține dr. Luminița Olănescu, cea care a întreținut întreaga colaborare cu reprezentanții Salvați Copiii România.

Lista de aparatură necesară, mai întinsă!
Dotarea de la Târgu Jiu este parte a programului complex de combatere a mortalității infantile. În ultimii șapte ani, Salvați Copiii România a investit aproximativ patru milioane de euro în dotarea a 88 de maternități și secții de nou-născuți din toate județele țării cu 515 echipamente medicale, care au ajutat la supraviețuirea a peste 42.000 de copii. Organizația Salvați Copiii va continua să atragă atenția asupra efortului pe care îl depun medicii în salvarea a mii de vieți în cadrul Spitalului Județean Târgu-Jiu, unde mai este nevoie, potrivit solicitărilor medicilor, de un resuscitator, un monitor de funcții vitale, o lampă de fototerapie și două pulsoximetre.
„Salvați Copiii ne învață că nu trebuie să renunțăm, oricât de greu ne-ar fi. Campania de combatere a mortalității infantile este un program extrem de complex, care a schimbat în bine viața a zeci de mii de copii născuți prematur. Mai mult chiar, a reușit să convingă companii, instituții, susținători că este o cauză socială care ne privește pe toți. Nou-născuții prematur au nevoie de vocea noastră, de ajutorul nostru concret, de consecvența noastră de a ajunge în toate maternitățile care au nevoie vitală de aparatură medicală”, a declarat joi, la Târgu-Jiu, Amalia Năstase, Ambasador al Programului Salvați Copiii de Reducere a Mortalității Infantile.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here