Cu sprijinul Consiliului Judeţean Gorj – Regal poetic în zilele „Serilor la Brădiceni”

371

Chiar şi în condiţii de criză, manifestarea literară Serile la Brădiceni s-a desfăşurat de minune. Sătenii, în frunte cu poetul Ion Căpruciu, om ce bate spre 75 de ani, au fost neobosiţi în aşi aduce obolul la buna desfăşurare a manifestării şi părimirea cum se cuvine a oaspeţilor. Care oaspeţi, cu excepţia clujeanului plecat din Gorj – poetul, eseistul şi universitarul Ştefan Melancu, fost columnist, ori a ţăranului din Bălăneşti Vasile Vasiescu, Om şi scriitor cu Buletin de Bucureşti, s-a nimerit să fie din Gorj. Ca o dovadă a banilor puţini, ce se cer drămuiţi cu chibzuinţă.

Seară cenaclistă, acasă la Ion Căpruciu
Când un om generos îţi întinde un deget de obicei i se apucă mâna toată. Promisa începere a Serilor la Brădiceni la Târgu Jiu, conform programului extrem de aleatoriu, s-a transformat într-o invitaţie a generosului Ion Căpruciu către câţiva scriitori gorjeni. Atâta i-a trebuit că s-a trezit cu şase autoturisme pline, alţii veniţi cu maşini personale, iar eu cu bicicleta. Să tot fi fost vreo 35-40 de meseni. Nu chiar ca lăcustele, întrucât omul a pus pe mese cât n-au putut să înfulece cei dornici de recitaluri poetice şi de manifestări ale GVU. A se citi Gâtul Veşnic Ud.
Deşi gazdă era Ion Căpruciu, de acaparat discuţia, prezentările şi, ce mai, moderarea manifestării de dumincă seara i-au aparţinut scriitorului şi actorului total Ion Popescu-Brădiceni. Dornic să se audă, să fie aplaudat şi dacă nu ar fi fost şi lăudat putea s-o facă şi singur. E de la sine înţeles că acest veritabil cenaclu a plăcut şi el şi-a atins scopul. Au mai adus de-ale gurii – mâncare şi băutură – profesorul Ionel Nistorescu, Maria Ştefu şi alţii ce-au dorit să nu fie cunoscuţi.
Şi cum oamenii trebuiau să fie proaspeţi şi a doua zi, prozatorul Ion C. Gociu a propus retragerea ceva mai devreme. Suficient timp ca să se ajungă la meciul Grecia-România 0-1, care ne-a umplut inimile de bucurie. După poezie.

Premii mici şi mari de Sfânta Marie mică
seri1N-am găsit că este cazul să amintesc numeroasele Diplome împrăştiate precum politicienii mita în campanie electorală de moderatorul serii de duminică la mai toţi cei prezenţi – Ion Popescu-Brădiceni. Pentru cartea lansată: „Aşteptând să înflorească magnolia” – autor Ion Căpruciu şi pentru cei aproape 75 de ani ai Domniei Sale cred că era singura Diplomă necontestată de nimeni.
În ziua a doua, cea de luni, 8 septembrie, de Sfânta Marie mică, după slujba oficiată de Preotul Vasile Dragotă, în Biserica Sf. Nicolae din Brădiceni a urmat ceremonia decernării premiilor. A plouat iar cu premii judeţene, la fel de numeroase precum diplomele, dar şi cu Premii naţionale. Nu le voi enumera, eu fiind adeptul dictonului latin: „Non mulşta, sed multum”. O va face într-o ediţie viitoare a Gorjeanului Ion Popescu-Brădiceni.

Revista RAMURI, la Brădiceni
seri2Şi cu o seară înainte, prozatorul Mircea Pospai salutase Serile la Brădiceni din partea redactorului şef al revistei RAMURI – Gabriel Coşoveanu, oferindu-le lui Ion Popescu-Brădiceni şi gazdei Ion Căpruciu cîte o colecţie a revistei ramuri pe un an întreg.
Mircea Pospai a făcut în biserică o scurtă istorie a revistei Ramuri, apoi l-a completat poeta laureată Ioana Dinulescu, singura ce a pomenit numele regretatuluzi poet, publicist şi romancier Ilie Purcaru. Motiv suficient să fac precizarea ca fost coleg de redacţie şi bun prieten cu nea Ilie Purcaru la revista FLACĂRA, condusă de Redactorul şef Adrian Păunescu, cât bine a făcut nea Ilie scriitorilor gorjeni. El însuşi fiind gorjean din Târgu Cărbuneşti, după mamă, bun amic cu nea Titu Rădoi, un Titu Maiorescu la scara judeţului Gorj.
Aproape că nu există poetz, prozator sau cruitic din Gorj care să nu fi fost debutat ori publicat de nea Ilie Purcaru în Ramuri.

Bibliotecara Marieta Rădulescu, premiată de directorul Dr. Olimpia Bratu
Ce-i drept, s-au implicat şi autorităţile locale, prin primaruşl ing. Florin Pavel care-a înmânat un premiu acordat de Primăria comunei Peştişani, cu aprobarea Consiliului Local.
Numai că înafară de primarul ing. Florin Pavel(PNL), de viceprimarul Ilie Fuiorea(PSD) au mai participat doar dou consilieri lopcali: Constantin Fuiorea, preşedintele organizaţiei PRM Peştişani şi al doilea consilier al său Ovidiu Gelatu.
Un gest de-a dreptul emoţionant l-a cosntituit acordarea unei binemeritate Diplome de Excelenţă bibliotecarei marieta Rădulescu, de la Biblioteca din comuna Peştişani, de către distinsa doamnă Director Dr. Olimpia Bratu, şefa Bibliotecuii Judeţene „Christian Tell” Gorj.
Sicere felicitări pasionatei bibliotecare Marieta Rădulescu şi îi sărut încă odată dreapta iniţiatoarei acestei recunoaşeri publice – Directro dr. Olimpia Bratu.
Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here