Pregătirea extrașcolară a elevilor la diverse materii a devenit o ,,modă” a ultimilor ani! Buzunarele profesorilor din Gorj au fost suplimentate lunar cu cel puțin un salariu aferent celui de la catedră, obținut din meditații. Problema vine din faptul că nu toate cadrele didactice declară veniturile la ANAF.
Fie că școlarii au deficiențe privind înțelegerea la clasă a lecțiilor predate la anumite discipline, fie că vor să se pregătească suplimentar în vederea obținerii unor rezultate mai bune la examenele naționale, sau li se recomandă a veni la meditații chiar de cadrele didactice cu care învață la unitățile de învățământ, elevii din Gorj au parte, că vor, că nu vor, de pregătire. Conform legislației în vigoare, cadrele didactice trebuie să declarate la ANAF veniturile obținute din meditații. Cele mai căutate discipline la care sunt oferite ore de pregătire sunt matematica, limba româna, limbile străine, chimia, fizica, istoria și geografia.
100 de profesori din Gorj, cu încasările asumate
Potrivit unei situații furnizate de conducerea Administrației Județene a Finanțelor Publice (AJFP) Gorj, la solicitarea Gorjeanul, în acest an, 100 de dascăli din județul nostru și-au declarat veniturile provenite din meditații. ,,În anul 2023, la nivelul Administrației Județene a Finanțelor Publice Gorj, un număr de 100 de contribuabili au declarat veniturile realizate din meditații aferente anului 2022, în valoare totală de 1.016.271 de lei, colectându-se un impozit pe venit în sumă de 65.469 de lei”, a declarat Dumitru Enache, șeful Finanțelor din Gorj.
Declararea veniturilor, în creștere de la an la an
Conform celor de la ANAF, în ultimii trei ani s-a înregistrat o creștere a numărului profesorilor care declară veniturile obținute din pregătirea suplimentară a elevilor.
Astfel, în Gorj, în anul 2020, 78 de cadre didactice au declarat venituri de 551.060 de lei, în 2021, numărul dascălilor a crescut la 81 cu o raportare a veniturilor de 756.920 de lei, iar în 2022, 99 de contribuabili din județul nostru au raportat încasări de 869.929 de lei.
Izabella Molnar
Potrivit informațiilor afișate pe site-ul ANAF, primul pas pe care trebuie să-l facă profesorul care dă meditații este să devină PFA și să se înregistreze la Registrul Comerțului. După autorizarea funcționării, persoanele care încasează venituri din meditații au obligația de a depune la organul fiscal Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate (formular 112). Declarația de venit trebuie depusă anual, până la 25 mai. Următorul pas este de a-și cumpăra o casă de marcat și a elibera bon fiscal. Pentru sumele obţinute din meditaţiile private, profesorii sunt scutiţi de plata TVA, dar trebuie să plătească atât impozitul pe venit, cât şi contribuţia socială la sănătate şi pe cea de pensii.