Cu peste 2.000 de posibili beneficiari la Gorj / Instituţiile judeţene şi-au dat mâna pentru “Fiecare copil la grădiniţă”

536

Prefectura Judeţului Gorj, Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Asociaţia OvidiuRo anunţă derularea la Târgu-Jiu, a sesiunilor judeţene de informare a primarilor şi respectiv a directorilor de grădiniţă asupra modului de implementare a programului naţional reglementat prin Legea nr. 248/2015.

Sesiunile de informare îşi propun clarificarea mecanismului implementării programului naţional în contextul problemelor specifice din localităţile din judeţul Gorj. “Legea şi normele de aplicare stabilesc cadrul legal favorabil educaţiei preşcolare pentru toţi copiii din România, dar succesul programului va fi decis de implicarea tuturor actorilor locali. Ştim din etapa de pilotare că înscrierea cât mai multor copii la grădiniţă şi condiţionarea strictă a acordării stimulentului educaţional de prezenţă sunt esenţiale. Ceea ce va conta însă va fi capacitatea echipelor locale de a colabora şi de a găsi soluţii la problemele punctuale, precum şi susţinerea instituţiilor judeţene şi naţionale”, a declarat Maria Gheorghiu, co-fondator al Asociaţiei OvidiuRo.
Legea nr. 248/2015 sau “Legea Fiecare copil la Grădiniţă” – votată în Parlamentul României şi promulgată de Preşedinte în noiembrie 2015 – încurajează prezenţa la grădiniţă a copiilor între 3 şi 6 ani prin acordarea unui tichet social pentru grădiniţă de 50 de lei lunar. Stimulentul se acordă familiilor cu mai puţin de 284 de lei venituri lunare pe membru de familie şi este condiţionat de prezenţa zilnică a celor mici la grădiniţă.
Potrivit Ministerului Muncii mai mult de 111.000 de copii sunt eligibili pentru a primi tichetul social pentru grădiniţă. În judeţul Gorj, în cele 70 de localităţi, sunt aproximativ 2.119 de potenţiali beneficiari ai programului. Programul naţional reglementat prin Legea nr. 248/2015 preia mecanismul central al programului pilot Fiecare Copil în Grădiniţă gândit, în special, pentru zonele rurale extrem de sărace şi implementat, începând cu 2010, de către Asociaţia OvidiuRo în parteneriat cu Ministerul Educaţiei. Timp de 5 ani, OvidiuRo a implementat acest program pilot cu finanţare privată şi prin voluntariat. Începând cu 15 februarie 2016, costul tichetelor sociale pentru grădiniţă este acoperit de la bugetul de stat, iar responsabilităţile implementării eficiente a programului revin primarilor şi directorilor unităţilor de învăţământ. Asociaţia OvidiuRo ia în calcul inclusiv acoperirea din surse private, în acest an, a costurilor tichetelor sociale pentru cei peste 3.000 de copii fără acte de identitate ce nu intră sub incidenţa Legii nr. 248 /2015, până la găsirea unor soluţii mai sustenabile.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here