Cu peste 17.000 de cereri depuse / Termen decalat pentru depunerea cererilor unice de plată la APIA

495

O videoconferinţă organizată de conducerea Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură de la nivel central, cu toţi şefii Centrelor Judeţene, şi de comun acord cu Ministerul Agriculturii, a schimbat termenele de depunere a cererilor unice de plată pe anul curent. Până ieri, la APIA aproximativ 17.300 de fermieri din Gorj îşi depuseseră cererile unice de plată.

Ieri, 31 mai, trebuia să fie ultima zi pentru depunerea fără penalităţi a cererilor unice de plată, acestea urmând a fi primite până pe data de 25 iunie însă cu aplicarea de penalităţi de 1% pentru fiecare zi lucrătoare de întârziere. O videoconferinţă organizată de factorii de decizie de la nivel central, a schimbat termenele de depunere a acestor cereri. “Avem 17.337 de cereri deja primite pentru o suprafaţă de 67.509 hectare. Aceasta este situaţia până astăzi (n.r. ieri) la prânz, însă media în ultimele zile de depunere a cererilor unice de plată a fost de 200 de cereri pe zi. În urma unei videoconferinţe organizate luni de APIA Central, de comun acord cu Ministerul Agriculturii, ni s-a transmis că termenele au fost decalate. Astfel, se pot depune cereri fără penalităţi până pe data de 10 iunie, iar ulterior acestei date, timp de 25 de zile lucrătoare noi mai putem primi cereri însă se aplică acea penalizare de 1% pe ziua de întârziere”, a declarat Mihai Versin, directorul adjunct al APIA Gorj.
În judeţul Gorj, sunt programaţi şi aşteptaţi să depună cererea unică de plată aferentă campaniei 2016, peste 23.400 de fermieri. La Centrul Judeţean al APIA sunt programaţi fermierii care solicită o suprafaţă mai mare de 50 de hectare teren agricol sau deţin numai animale, iar la Centrele locale fermierii care solicită o suprafaţă mai mică sau egală cu 50 de hectare teren agricol, precum şi animalele aferente exploataţiei.
Prin actul normativ adoptat luna trecută de Guvern se extinde categoria potenţialilor beneficiari de plăţi, prin introducerea universităţilor, institutelor, staţiunilor didactice, fermelor de cercetare şi producţie agricolă, staţiunilor de cercetare-dezvoltare din domeniul agricol şi altor organisme şi organizaţii de cercetare din domeniul agricol, indiferent de statutul lor juridic sau de modul lor de finanţare. Totodată, la solicitarea principalelor asociaţii de crescători de animale, pentru a beneficia de plăţile pe suprafaţă, pentru cca. 1 milion ha de pajişti concesionate de la autorităţile locale, se reîncadrează în categoria potenţialilor beneficiari ai plăţilor, asociaţiile crescătorilor de animale, deoarece, conform prevederilor actuale ale OUG nr. 3/2015, cu modificările şi completările ulterioare, acestea nu mai puteau depune cererea unică de plată şi, implicit, nu mai beneficiau de plăţile pe suprafaţă.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here