Cu gândul la play-off

289

Deja calificată în sferturile de finală ale FIBA EuroChallenge, echipa de baschet masculin, Energia Târgu Jiu, a suferit prima înfrângere acasă, scor 67-78 (14-20, 20-12, 18-24, 15-22) în faţa italienilor de la Enel Basket Brindisi. Oltenii au terminat grupa I pe primul loc şi se vor confrunta în play-offul competiţiei cu francezii de la Le Mans Sarthe.

La nici 48 de ore distanţă de disputa din Liga Naţională de Baschet Masculin, cu CSM Oradea, Energia Târgu Jiu a disputat ultimul joc din faza “Last 16” EuroChallenge în compania echipei italiene Enel Basket Brindisi.
Meci cu miză doar pentru oaspeţi care aveau nevoie de victorie la Târgu Jiu pentru a-şi adjudeca locul 2 în grupă şi calificarea în faza următoare a competiţiei, după ce BC Astana trecuse mai devreme de Okapi Aalstar, 77-73. Chiar şi în lipsa unei motivaţii reale antrenorul Antonis Constantinides a trimis pe parchet cel mai bun cinci şi Energia a intrat la pauză cu un avans de două puncte, 34-32.
Trupa gorjeană s-a desprins la nouă puncte la jumătatea sfertului trei, 45-36, însă nu a rezistat ofensivei disperate a italienilor care au întors meciul cu un parţial de 11-0.
Părăsiţi de energie, după maratonul de 3 meciuri jucate în mai puţin de o săptămână, baschetbaliştii au cedat pentru prima dată acasă în Europa.
Cel mai bun marcator al Energiei a fost Giordan Watson, 17 puncte şi 5 pase decisive în timp ce pentru gruparea din Brindisi s-au remarcat Pullen şi James Mays, ambii cu câte 14 puncte.
Energia a încheiat prima grupa I cu un bilanţ de 4 victorii şi 2 înfrângeri, iar Enel Basket Brindisi a strâns 3 victorii şi 3 înfrângeri pentru locul al doilea.
BC Astana şi Okapi Aalstar au fost eliminate din competiţie.

Clasament final grupa I
1.Energia Târgu Jiu 6 4 2 501-498 10 puncte
2.Enel Basket Brindisi 6 3 3 485-445 9
3.BC Astana 6 3 3 512-509 9
4.Okapi Aalstar 6 2 4 475-521 8

„Ne trăim visul”
Energia a pierdut pentru prima dată în propriul fief, în cupele europene, dar nimeni nu s-a supărat. “În primul rând, doresc să felicit echipa Enel Brindisi pentru victorie şi calificarea în play-off-ul EuroChallenge. Rezultatul final este corect. Am ştiut înainte de acest joc că suntem deja calificaţi în runda următoare de la primul loc, şi, din păcate, am arătat acest lucru doar în primele trei sferturi. De fapt, sunt un pic dezamăgit de reacţia noastră din ultimele două minute ale celui de-al treilea sfert, iar în opinia mea acolo am pierdut jocul, deoarece am început să avem opţiuni ofensive foarte proaste, ne-am pierdut concentrarea în defensivă, după care am început dezamăgiţi ultimul sfert”, a explicat tehnicianul Constantinides singurul pas greşit al echipei sale pe teren propriu. Şi antrenorul italienilor de la Brindisi, PierLuigi Bucchi a avut cuvinte de laudă pentru surprinzătoarea echipă română. “Joacă foarte bine, un baschet de calitate. În mare parte din jocul din această seară, am simţit o presiune mult mai mare decât ei, şi asta pentru că era un meci în care obligatoriu trebuia să câştigăm”.
Cătălin Vlaicu susţine că şi ei, jucătorii, sunt surprinşi de performanţa extraordinară reuşită la prima participare în cupele europene. “La început, nimeni nu se aştepta să câştigăm această grupă, dar se pare că i-am surprins pe toţi, poate chiar şi pe noi. Realizăm ceea ce am obţinut şi înca ne trăim visul”.

Tal Omer, debutant
Constantinides a folosit în acest ultim joc 11 jucători din cei 12 înscrişi pe raportul de joc. Singurul care nu a primit şansa de a evolua a fost Minea. În schimb, Bratoloveanu şi Tal Omer au bifat câte un minut.
În acest prim sezon european, Energia a utilizat 16 jucători. Giordan Watson a petrecut cele mai multe minute pe parchet, 451 (12 jocuri) urmat de Porter Troupe, 399 şi Nemanja Miloşevic, 353, în timp ce la polul opus se află Minea şi Tal Omer, câte 1 minut, şi Bratoloveanu, 3 minute în două jocuri.

antonis2“Nu ne vom opri aici! Avem o foarte mare provocare în următoarea rundă din EuroChallenge, va fi dificil pentru noi, dar şi pentru Le Mans, de asemenea. Noi încercăm să dăm ce avem mai bun pe teren şi ne vom pregăti 100% pentru a câştiga aceste două jocuri şi să avansăm în Final 4. Dar, până acolo, pentru poziţia în care suntem acum, suntem foarte mândri pentru oraş şi ţară”, Antonis Constantinides, antrenor Energia Târgu Jiu

Duel româno-francez pentru Final Four
Energia Târgu-Jiu se va confrunta cu Le Mans Sarthe în play-off-ul FIBA EuroChallenge. Cele două echipe se luptă pentru un loc la turneul final al competiției după sistemul cel mai bun din trei meciuri. În campionatul din Hexagon, Le Mans ocupă în prezent locul 7 cu un bilanț de 11 meciuri câștigate și 10 pierdute. În EuroChallenge, în prima fază a competiției, gruparea franceză a câștigat grupa G cu cinci victorii și o singură înfrângere.
Le Mans Sarthe are în componență șase jucători francezi și șapte străini.
Câştigătoare de grupă, formaţia din Târgu-Jiu va beneficia de avantajul terenului propriu, adică va găzdui meciul de deschidere al seriei, respectiv eventualul joc decisiv.

Programul seriei:
Meciul 1 – 10 martie, la Târgu-Jiu
Meciul 2 – 12 martie, la Le Mans
Meciul 3 – 17 martie, la Târgu-Jiu*
* dacă va fi necesar

Celelalte confruntări din playoff:
JSF Nanterre vs Enel Brindisi
Fraport Skyliners vs Enisey Krasnoyarsk
Trabzonspor vs Avtodor Saratov
Turneul final se va desfășura între 24 și 26 aprilie anul curent. Gazda evenimentului va fi aleasă între echipele calificate la Final Four.
Cristi Constantinescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here