Din 2009, când autorităţile au decis ca locuinţele ANL închiriate de tineri să poată fi cumpărate, Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL) a vândut 3.657 de locuinţe, iar din acest total, 20% au fost cumpărate cu banii jos. La Târgu-Jiu, 25 de astfel de apartamente şi garsoniere au fost achiziţionate de chiriaşi.
657 de locuinţe construite de ANL, destinate închirierii, au fost vândute anul trecut la nivel de ţară, arată datele Agenţiei. Preţul de vânzare a locuinţelor ANL a fost stabilit în vara anului trecut la 1.600,20 lei/mp (circa 345 de euro) metru inclusiv TVA, în scădere cu valoarea anterioară de 1.757,88 de lei pe mp, cu TVA, adică circa 392 euro pe mp.
77 de chiriaşi sunt restanţieri
“La Primăria Municipiului Târgu-Jiu sunt în prezent un număr de 410 chiriaşi în locuinţele de tip ANL în cele 15 blocuri construite pe raza municipiului. Cuantumul chiriei pe lună pentru locuinţele ANL se încadrează între un minim de 32 de lei şi un maxim de 257 de lei, calculate conform prevederilor legale respectiv Legea nr. 152/1998 actualizată. La ora actuală, avem un număr de 77 de chiriaşi care înregistrează restanţe la plata chiriei, iar valoarea debitului pentru chiriile restante este de 65.850 de lei. De asemenea, la nivel de municipiu, au fost vândute şi 25 de locuinţe de tip ANL”, a declarat Anamaria Ianc, purtătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului Târgu-Jiu. Cele 25 de locuinţe ANL vândute se află în: 13 locuinţe în blocul 3 A de pe Bulevardul Ecaterina Teodoroiu, două locuinţe în blocul 9 A de pe strada Hidrocentralei, o altă locuinţă în blocul 9 B de pe aceeaşi stradă; pe strada Plopilor în blocul 18 A s-a vândut o locuinţă; în blocul 20 A tot de pe Plopilor sunt cinci locuinţe vândute, iar în blocul 22 A de pe aceeaşi stradă s-au vândut trei locuinţe. Programul de construcţii de locuinţe pentru tineri, destinate închirierii este principalul program implementat de ANL şi se adresează tinerilor cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani la data depunerii cererii pentru repartizarea unei locuinţe construite prin ANL şi destinate închirierii, persoane care nu îşi permit să cumpere sau să închirieze o locuinţă de pe piaţa liberă.
Chirii mai mici!
Chiriile datorate de persoanele cu venituri reduse, care beneficiază de locuinţe ANL, au fost diminuate şi calculate după noi criterii, raportate la venitul realizat pe membru de familie. Legislaţia în acest sens a fost modificată în primăvara anului trecut. Modificările au fost aduse pentru a asigura protecţia socială a persoanelor cu venituri mici, prin limitarea cuantumului chiriei, astfel: maximum 10% din venitul mediu brut lunar pe membru de familie, calculat în funcţie de veniturile realizate în ultimele 12 luni, în cazul în care venitul brut pe membru de familie este mai mic sau egal cu salariul minim brut pe ţară; maximum 20% din venitul mediu brut lunar pe membru de familie, dacă venitul brut pe membru de familie este mai mare decât salariul minim brut pe ţară, dar nu depăşeşte 100% salariul minim brut pe ţară garantat în plată; maximum 30% din venitul mediu brut lunar pe membru de familie, dacă venitul brut pe membru de familie depăşeşte 100% din salariul minim brut pe ţară, dar nu mai mult de 5.000 de lei. Reducerea chiriilor pentru persoanele care beneficiază de locuinţe ANL are loc în condiţiile în care: cheltuielile de administrare, întreţinere şi reparaţii se diminuează de la 1,11% din valoarea de înlocuire a construcţiei la maximum 0,8% din valoarea de înlocuire a construcţiei; coeficientul specific rangului localităţii se extinde între 0,6, specific satelor, şi 1, pentru Bucureşti; coeficientul de venit scade la 0,8 pentru chiriaşii al căror venit pe membru de familie este mai mic sau egal cu salariul minim brut pe economie.
Izabella Molnar