Cu ce procent se vor majora veniturile salariaților CEO în 2024, dacă va fi modificată OG27/2022

2220

– În caz contrar, creșterea veniturilor va fi de sub 6%

Creșterea veniturilor salariaților din Complexul Energetic Oltenia este strâns legată de modificările așteptate ale OG 27/2022, aflată în dezbatere publică.

Una dintre modificări prevede ”reducerea perioadei de aplicare a Mecanismului de achiziție centralizată de la data de 31 martie 2025 la data de 31 martie 2024, participarea voluntară la acest mecanism începând cu data de 1 aprilie 2024, precum și posibilitatea tuturor producătorilor de energie electrică de a participa în mod voluntar la acest mecanism pentru a se putea relua tranzacțiile pe baza mecanismelor concurențiale și pentru a se stimula creșterea lichidității, astfel încât să se permită furnizorilor achiziția de energie necesară prin contracte pe termen mediu și lung”.

”Legislație ostilă”
De acest aspect depind și majorările salariilor celor peste 9.000 de angajați ai CE Oltenia, ne-au declarat reprezentanții companiei. ”În cazul în care nu va fi schimbată legislația, bugetul CEO va fi mai mic dar va asigura drepturile salariaților, însă creșterea va fi până în 6%. Așteptăm însă modificarea OG 27, iar cel mai probabil săptămâna viitoare se va ști ce este de făcut. În prezent, legislația a devenit ostilă privind afacerea cu energie. Veniturile au scăzut la nivelul CEO, față de cifrele prognozate în februarie, vom vedea ce se va întâmpla cu această piață de achiziție centralizată. Vom vedea care sunt modificările. Cu siguranță săptămâna viitoare se va ști. Putem vorbi de majorări de 16,18 %, dar în niciun caz de 20%, așa cum se vehiculează în spațiul public, și numai dacă se va modifica legislația”, au mai precizat reprezentanții CEO.
În aceste zile sunt negocieri pentru viitoarele venituri ale celor 9.000 de salariați, iar liderii de sindicat au avut o întâlnire cu administrația și ieri, declarând presei, în final, că prima de Paște va fi de 2.300 de lei net.

Ce era prevăzut în Bugetul de Venituri și Cheltuieli pe 2024
La începutul acestui an, Complexul Energetic Oltenia și-a planificat în Bugetul de Venituri și Cheltuieli în 2024 un profit brut de 48 de milioane lei și unul net de doar 6 milioane lei, întrucât va avea de plătit impozite de 42 de milioane lei. Veniturile totale vor atinge 5,46 miliarde lei, se arată într-o Hotărâre de Guvern inițiată de Ministerul Energiei în februarie 2024. Totalul cheltuielilor de natură salarială vor atinge 1,4 miliarde din care doar salariile sunt 1,15 miliarde lei. CEO va plăti bonusuri, prime și alte suplimente la salariu, de 244 milioane lei, se arată în documentele citate, consultate de Economedia.ro.
CEO mai are circa 9.000 de salariați, cu totul. În 2020, când a început procesul de restructurare, numărul lor era de 13.000. Compania este într-un program de închidere etapizată a termocentralelor pe cărbune convenit cu UE care prevede terminarea, cu totul, a acestei surse de producere a energiei până în 2032. În locul unora dintre aceste termocentrale pe cărbune ar urma să apară unele pe gaz.
M.C.H.

1 COMENTARIU

  1. Intrebare: Din banii incasati pe energia produsa (500-700Mw) si vanduta la pretul pietii de energie, vor putea fi asigurate salariile pentru 8-9000 de salariati, bonuri de masa , prime si vaucere ,plus cheltuielile materiale cu consumabilelel si piesele de schimb? De investitii si blocul nr. 5 Rovinari…aproape adio . Ma indoiesc. Probabil, la energia produsa , un numar total de salariati de ordinul 3-4000 vor putea sa mearga inainte inca o perioada. Deci restructurare masiva si dureroasa , iar sindicatele , mai bine s-ar focusa pe protectia sociala a celor ce vor fi disponibilizati decat pe cresteri serioase de venituri pentru un numar asa mare de salariati in raport cu cantitatea de produs finit livrata -energia electrica. Ceeace cer ei acum va fi lovitura finala pentru ingroparea rapida si definitiva a tot ceeace inseamna minerit-energie. In Bulgaria , duminica trecuta au fost mai multe ore in care pretul energiei electrice a fost 0 (zero). Este un bec rosu care s-a aprins pentru cine vrea sa inteleaga.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here