Cu calificarea pe masă

304

Energia Târgu Jiu are de apărat, astăzi, de la ora 18.00, un avantaj fragil pe Bega, de doar 6 puncte, în fața deținătoarei Cupei României, BC Timișoara, pentru a accede în faza a doua a Cupei României la baschet masculin. În tur, la Târgu Jiu, Energia s-a impus cu 65-59.

Revanșa dintre BC Timișoara și Energia Târgu Jiu din faza I a Cupei României la baschet masculin a stat sub semnul incertitudinii. Oficiali ai clubului BC Timișoara au făcut public că retrag echipa din toate competițiile din cauza lipsei finanțării. Întrunit ieri, Consiliul Director al clubului de pe Bega a decis ca echipa să se prezinte la meciuri și face apel la mediul de afaceri timișorean pentru a sprijini câștigătoarea Cupei României și reprezentanta României în cupele europene până când vor fi deblocați banii alocați de Consiliul Local Timișoara.
„Având în vedere situația gravă existentă, Consiliul Director face apel la mediul de afaceri timișorean să sprijine financiar clubul pe o perioadă limitată astfel încât tradiția baschetbalisitcă timișoreană să nu fie întreruptă (…) Consiliul Director a decis continuarea activității prin prezentarea echipei la jocurile imediat următoare” se arată într-un comunicat al clubului de pe Bega.
Dacă se retrage din campionat și cupele europene, BC Timișoara va avea interdicție doi ani de zile la Liga Națională de Baschet și cinci ani de interdicție în cupele europene.
Curtea de Conturi a anunțat, într-un raport făcut după un audit, atât la Primăria Timișoara, cât și la Consiliul Județean Timiș că asocierile în vederea finanțării sportului nu sunt legale, aceasta deși aceste asocieri au fost făcute cu avizul instanței. Consecința este ca echipele sportive nu vor mai putea fi finanțate de către administrația locală și județeană, situație în care s-ar putea afla și clubul Energia.

Constantinides joacă la victorie
Energia a plecat, ieri după amiază, la Timișoara pentru jocul cu „Leii din Banat” care s-au antrenat normal în ciuda zvonurilor de desființare.
Antrenorul gorjenilor, Antonis Constantinides susține că echipa sa merge la Timișoara nu să apere cele șase puncte avans, ci să câștige meciul. “Știm că la Timișoara este un teren unde se câștigă foarte greu. Probabil cele șase puncte diferență nu spun nimic, dar totuși este un avantaj. Șase puncte pot fi un avantaj considerabil, care să ne califice, sau poate că nu înseamnă nimic. Voi pregăti echipa pentru a câștiga la Timișoara. Sunt convins că vom juca mai bine pe viitor și ne vom atinge obiectivele, atât în campionat, cât și în Cupa României. Ce ne trebuie la Timișoara? Concentrare în apărare, un atuu al echipei noastre, și în plus trebuie să eliminăm intervalele de timp în care echipa nu joacă bine. Trebuie să fim constanți pentru a câștiga la Timișoara.”, a spus Constantinides.
De partea cealaltă, Dragan Petricevic afirmă că ambele echipe au șanse de calificare. „Nu sunt talentat să dau pronosticuri, dar pot spune că ambele au șanse. Calificarea se joacă. Mult prea devreme de spus dacă una dintre aceste echipe va putea câștiga din nou cupa. Cu siguranță una din ele va fi eliminată, sau poate nu, dacă ținem cont de regulament.”, a declarat Petricevic.

Doi “lucky-loser” merg mai departe
Energia și BC Timișoara ar putea merge și împreună în următoarea fază a competiției. Două echipe din cele învinse în turul I al Cupei vor avea statut de “lucky-loser”.
12 echipe au luat startul în primul tur al competiției, adică șase jocuri. Învingătoarele se califică pentru sferturile de finală, adică șase echipe.
Cele șase formații învinse vor alcătui o ierarhie pe baza rezultatelor înregistrate în primul tur, rezultând ca două echipe care au pierdut la cea mai mică diferență să completeze tabloul sferturilor de finală. Astfel e important pentru Energia, dacă pierde, să piardă la un scor cât mai strâns.
Cristi Constantinescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here