CSPS definește limitele intervențiilor în acțiunile de salvare

574

Având în vedere nemulțumirea manifestată în mod eronat la adresa echipelor salvamont, de către o serie de persoane, privind modul în care au beneficiat de servicii de căutare – salvare în zona montană, Consiliul Serviciilor Publice Salvamont face o serie de precizări. Cu această ocazie, Sabin Cornoiu, președintele CSPS, trece în revistă și situațile intervențiilor de anul trecut, realizate de cele 34 de structuri Salvamont județene.

Sabin Cornoiu, președintele CSPS și directorul Serviciului Public Județean (SPJ) Salvamont Gorj, spune că în conformitate cu prevederile Procedurii privind managementul informațiilor și coordonarea resurselor în cazul intervențiilor în zona montană, aprobate prin Dispoziția I/4840/2015 a Secretarului de stat pentru ordine și a Secretarului de stat, șef al Departamentului pentru Situații de Urgență, art. 2.2.1 și 2.2.2, intervenția și coordonarea operațiunilor de căutare-salvare a persoanelor rătăcite sau dispărute, cărora nu le este afectată starea de sănătate, este atribuția structurilor de jandarmerie montană. „Timp de peste 45 de ani, această activitate a fost făcută de echipele salvamont și este normal ca unele persoane să considere că, și în acest moment, tot structurile salvamont sunt responsabile cu acest tip de incident montan, manifestându-și greșit nemulțumirea față de Salvamont în situațiile în care nu au beneficiat de serviciile la care se așteptau în momente dificile. Anunțarea oricărui eveniment apărut pe munte se face prin Sistemul Unic de Urgență 112 sau prin Dispeceratul național Salvamont, din acestea, apelul este transferat în Dispeceratele Integrate Județene, de unde, incidentele care implică persoane accidentate sunt transferate către echipele salvamont, iar cele ce implică persoane rătăcite și fără afecțiuni medicale se transferă structurilor jandarmeriei montane. Atât structurile Salvamont, cât și cele ale Jandarmeriei Montane și-au asumat responsabilitatea soluționării evenimentelor respective și au confirmat, în cadrul ședințelor de lucru comune ale Grupului de lucru pentru Salvarea Montană din cadrul Departamentului pentru Situații de Urgență al M.A.I., că dețin resursele umane pregătite și dotate corespunzător, precum și resursele materiale, necesare soluționării evenimentului montan”, subliniză prof. Sabin Cornoiu, președintele CSPS. Echipele salvamont, pe lângă activitatea de salvare a persoanelor accidentate în zona montană, pot acționa ca ‘echipă de prim răspuns’ doar dacă sunt nominalizate de către Dispecerul ISU din cadrul Dispeceratului Integrat sau ca ‘echipă de sprijin’ doar dacă sunt solicitate de instituția responsabilă de soluționarea cazului și care se vede depășită de nivelul situației. „Consiliul Serviciilor Publice Salvamont, în numele echipelor de salvare montană din România, își asumă responsabilitatea doar pentru situațiile care aparțin de drept echipelor salvamont și îi asigură pe toți cei care merg pe munte, fie că sunt turiști sau cu alte activități, că structurile salvamont depun toate eforturile, umane și materiale, pentru a asigura servicii de cel mai înalt nivel pentru prevenirea accidentelor montane și de intervenție în caz de incidente montane rezultate cu persoane afectate din punct de vedere medical”, mărturisește Cornoiu.

Mii de acțiuni de salvare, anual
Anual, în țara noastră, salvatorii montani din cadrul celor 34 de structuri SALVAMONT, județene sau locale intervin în peste 4.000 de acțiuni de salvare, în anul 2015, realizând un număr de 4.536 de acțiuni de salvare, dintre care, 1.704 acțiuni s-au desfășurat pe timp de vară, 2.832 au avut loc pe timp de iarnă, dintre acestea 2.271 în zonele de practicare a sporturilor de iarna, iar restul de 561 în afara domeniilor schiabile. Gradul de răspuns la cele 4.536 de acțiuni a fost de 100%, acțiuni în care au fost implicate 4.728 de persoane, dintre acestea, un număr de 1.611 persoane fiind predate pentru transport către unitățile medicale echipajelor de SMURD/Ambulanță, iar 15 cazuri au fost predate echipajelor de transport aerian ale SMURD și Inspectoratului General al Aviației.
De asemenea, în anul 2015 au fost realizate de către salvamontiști peste 38.700 de acțiuni specifice de asigurare a asistenței de salvare montană în bazele, posturile, refugiile salvamont, în zonele cu aflux turistic mare sau pe perioada desfășurării unor evenimente sportive sau de altă natură în zona montană, iar în perioada scursă de la începutul acestui an salvamontiștii intervenind deja în peste 2.600 de acțiuni de salvare și acordarea primului ajutor medical.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here