Baschetbaliștii de la CSM Târgu Jiu au pierdut seria cu CSM Galați. Echipa de la malul Dunării a câștigat și meciul patru și s-a impus cu 3-1 la general. Elevii lui Florin Nini au cedat la limită primele trei sferturi, dar s-au impus fără probleme în ultima perioadă de joc: 30-14. Scorul final a fost 91-80. CSM Târgu Jiu a dat o replică mult mai solidă în debutul meciului patru de la Galați. Dacă trupa gorjeană a început fără vlagă confruntarea de luni cu moldovenii, elevii lui Kresimir Basic au fost mult mai activi în primele două sferturi cu gălățenii, chiar dăcă amfitrionii au condus cu 10 puncte. Alb-albaștrii au revenit în joc, Arsenje Vuckovic a terminat repriza cu 11 puncte și 10 recuperări, iar Milan Luzaic cu 8. Deși au avut la rândul lor +10 pe tabelă, gorjenii au încheiat primul act cu +4, scor 42-46 (23-24, 19-22). Partea a doua a început prost pentru oaspeți. Gălățenii au scuturat de două ori plasa din afara semicercului, iar Jalen Dupree a comis o greșeală tehnică. Două intercepții finalizate al lui Underwood și Vuckovic au redat ,,vibe-ul” bun gorjenilor, care au revenit la +5. A urmat un nou sfert cu suișuri și coborâșuri, foarte încrâncenat, în finalul căruia vizitatorii ,,au furat” mingi importante și și-au menținut avantajul. Din păcate, un ,,run” de 7 puncte al elevilor lui Florin Nini le-a readus pe gazde în avantaj în debutul sfertului 4, scor 68-66. Oaspeții s-au pierdut pur și simplu în cel mai important moment posibil. Jucătorii nu și-au mai asumat aruncările importante, s-au comis greșeli, iar teama de eșec s-a materializat într-o nouă înfrângere, una decisivă.
CSM Târgu Jiu: Andrei Bărăgan, Dimitrius Underwood 13p, David Antonescu 4p, Noam Weinberg 7p, Milan Luzaic 15p, Ethan Wright 2p, Robert Paliciuc, Camil Berculescu 9p, Cameron Oluytan 4p, Jalen Dupree 8p, Adrian Vaida, Arsenije Vuckovic 18p. Antrenor principal: Kresimir Basic. Antrenor secund: Alexandru Gliga. Alin Drondoie (kinetoterapeut), Patrick Toma (preparator fizic). Claudiu Alionescu – director tehnic.
Sportiv, CSM Târgu Jiu este în al doilea eșalon, dar așteaptă decizia Federației Române de Baschet cu privire la formatul competițional 2024-2025. O hotărâre nu putea fi anunțată înainte de meciurile decisive, pentru că nu ar mai fi existat o miză reală pentru jucători. Încă de la începutul anului, pe site-urile importante de profil, au apărut informații că nu va retrograda nicio formație la capătul acestui sezon. În orice caz, gorjenii au făcut un campionat mult mai bun ca precedentul, iar, la prima vedere, o singură serie care să decidă echipa retrogradată nu pare decizia potrivită. Cu toate acestea, CSM Galați a fost echipa mai bună în aceste meciuri și s-a impus meritat.
Rămâne în picioare scenariul avansat?
Baschet.ro scria, la începutul anului, că a aflat măsurile implementate de președintele Carmen Tocală pentru sezonul 2024-2025 din LNBM.
,,Nicio formație nu va retrograda, iar numărul echipelor va crește cu încă două, urmând ca LNBM să numere nu mai puțin de 20 de echipe. Singurele echipe care s-au opus acestui scenariu au fost U BT Cluj-Napoca și CSM Oradea, iar ca monedă de schimb FRB le-a propus acestora să intre în competiție doar în partea a doua a campionatului, aspect care pare a fi pe placul finalistelor din ediția 2022/2023 a LNBM. Cele 18 echipe vor fi împărțite în două grupe, conform actualului format, iar primele cinci din fiecare grupă se vor califica în Top 12, alături de U BT Cluj-Napoca și CSM Oradea. Mărirea numărului de echipe în LNBM este o politică pe care Carmen Tocală a implementat-o și în finalul precedentul mandat (2009-2013), iar stagiunea 2012/2013 a numărat la start nu mai puțin de 16 formații în prima ligă într-un format tur-retur/playoff-playout. Rețeta este una benefică din punct de vedere financiar pentru Federația Română de Baschet căci fiecare formație plătește o taxă de înscriere de cel puțin 10.000 euro la care se adaugă taxele de licențiere a jucătorilor români și străini, iar FRB ar putea aduna aproximativ 1 milion de euro doar din aceste taxe”, se arăta pe site-ul de specialitate. În ceea ce privește regula jucătorilor români, aparent aceasta va rămâne în vigoare și în următorul sezon competițional.
Cătălin Pasăre