CSM nu o lasă pe sora procurorului Moţa să fie magistrat la Judecătoria Târgu-Jiu

2538

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) i-a respins recent sorei procurorului Emil Moţa, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj, transferul de la Judecătoria Craiova la Judecătoria Târgu-Jiu. Magistratul Simona Cristina Moţa ceruse în scris, CSM, să fie transferată pe unicul post vacant de la nivelul instituţiei de justiţie municipală, pentru această poziţie mai aplicând încă şapte judecători. Simona Cristina Moţa şi-a cerut practic transferul înapoi acasă, trecând în cererea adresată CSM că schimbarea locului de muncă, ocupat la Craiova de doi ani, îi este necesară “din motive personale”. CSM nu a considerat însă că lui Moţa ar trebui să i se aprobe cererea, acceptând transferul pe postul vacant de judecător de la Judecătoria Târgu-Jiu a magistratei Rozalia-Manuela Nănescu, care vine de la Judecătoria Petroşani, şi căreia CSM-ul i-a mai respins o dată în februarie acceaşi cerere.

Din 1 aprilie, la Judecătoria Târgu-Jiu, care deţine 36 de posturi prevăzute în schemă, s-a vacantat un post de magistrat. Pentru ocuparea acestuia, la CSM s-au depus 8 cereri. CSM a analizat solicitările judecătorilor, iar pe trei dintre acestea le-a respins deoarece magistraţii în cauză se află sub interdicţia stabilită de legea privind statutul judecătorilor şi al procurorilor. Astfel, solicitările de transfer ale judecătorilor Ion Dăianu, Petronela Stamatoiu şi Mioara Mariana Cristina au fost respinse din start. Mai rămăseseră în cursă cinci judecători, unul fiind sora procurorului Emil Moţa, judecător la Judecătoria Craiova, altul judecătoarea Maria-Mihaela Tudorescu, de la Judecătoria Motru, şi încă trei magistraţi de la Judecătoria Petroşani.
În acest caz, judecătorii Laurenţiu Militaru, Ileana Anastasiu şi Rozalia-Manuela Nănescu îşi ceruseră transferul de la Petroşani la Judecătoria Târgu-Jiu, din motive personale şi profesionale. Doar aceste cinci cereri au fost puse în balanţa celor de la CSM.

desc2Distanţa şi copilul, motivele judecătoarei Moţa
Simona Moţa a pierdut însă transferul făcut la CSM, deşi motivase că vrea să revină în localitatea de domiciliu. La Târgu-Jiu, judecătoarea Moţa deţine o locuinţă ANL, mai precis o garsonieră, pentru care a fost acuzată de vecini că a avut grijă să o ocupe cu chiriaşi pe timpul transferului său la Craiova, lucru interzis de lege. Tot vecinii din ANL-ul de la Dacia din Târgu-Jiu o acuzau pe Moţa, la începutul anului trecut, că avea datorii la asociaţia de locatari, dar, se pare că acestea şi le-a achitat la momentul respectiv. Moţa deţine o locuinţă de serviciu la Craiova, dar deşi statul ar fi cheltuit mai puţin cu ea, nu i s-a permis transferul în oraşul unde are deja un spaţiu locativ.
Simona Moţa are un copil în îngrijire, fiind divorţată, şi 5 ani şi 5 luni vechime în muncă. Mai precis, în perioada 2008-2010 ea a fost auditor în justiţie, apoi procuror un an şi şapte luni şi doi ani şi o lună judecător.
CSM a hotărât pe 19 martie 2014 să-i respingă cererea Simonei Moţa şi să-i accepte cererea judecătoarei Rozalia-Manuela Nănescu, asta pe baza motivelor şi înscrisurilor precizate la cererea de transfer depusă la CSM de câştigătoarea postului.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here