Crucile de la Măceşu, restaurate în proporţie de aproximativ 80%

531

O nouă ediţie a Taberei de pictură cu subiect religios „Lumină din lumină” s-a derulat la sfârşitul săptămânii trecute, la Muzeul Crucilor de la Măceşu, ce adăposteşte foarte multe cruci valoroase, vechi chiar şi de 130 de ani. Până în prezent, aproximativ 80% dintre crucile expuse acolo, începând cu troiţele de la intrarea în muzeu, au fost restaurate de către elevi şi profesori de la Palatul Copiilor Târgu-Jiu.

Tabăra „Lumină din lumină”, organizată de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj şi Palatul Copiilor Târgu-Jiu, în colaborare cu Primăria Târgu-Cărbuneşti, a ajuns anul acesta la cea de-a treia ediţie, iar rodul muncii elevilor şi profesorilor deja se vede. Cu excepţia anului trecut, când tabăra s-a desfăşurat la Baia de Fier, participanţii au lucrat la restaurarea crucilor expuse în muzeul de la Măceşu. Anul acesta, tabăra a avut şase participanţi: Pompiliu Ciolacu, directorul Palatului Copiilor Târgu-Jiu, Cristina Ciolacu, Georgiana Brandt şi elevele Nistor Mădălina, Nistor Daiana şi Baloniu Silvana. „Anul acesta am continuat la Măceşu, cu restaurarea crucilor, atât cât se mai pot ele restaura pentru că unele nu mai înscrisuri cu numele celui care a decedat, cu anul în care a decedat. Noi am încercat să facem tot ce este omenesc încât să existe realitatea din teren, în sensul că nu am trecut anul şi numele, ci doar o să scriem undeva, într-un colţ, <<nume neidentificat>> sau <<anul decesului neidentificat>>. (…) Deşi am fost numai şase persoane, în cele trei zile s-a pictat foarte mult. Cele două troiţe de la intrarea în muzeu au fost restaurate în totalitate. Au schimbat aspectul; în momentul în care ajungi în faţa muzeului se vede că este îngrijit şi curat”, a spus Pompiliu Ciolacu. „Până în acest moment, după cele două ediţii ale taberei organizate la Măceşu, au fost restaurate cam 80% dintre crucile din muzeu. Sunt unele cruci care au doar un medalion de pictură, restul este sculptură, şi acelea sunt crucile din zona de sub munte (Novaci, Pociovaliştea); urmează crucile care sunt pictate naiv, acelea ne ia mai mult timp să le restaurăm, dar am rămas uimit pentru că noi nu ne-am dat seama, la prima vedere, ce valoare au picturile de pe ele. Acum, când le-am adus la lumină, am văzut forma aceea naivă, simplistă, care e făcută de oameni care nu aveau studiul proporţiilor, dar aveau o dragoste nebună pentru cel care a trecut în nefiinţă şi o făceau din suflet şi puneau culoarea aşa cum considerau că e nevoie pentru a face crucea mai frumoasă decât a altui om care a decedat sau care este pomenit. Mă bucur că am reuşit să facem acest lucru”, a mai spus directorul Palatului Copiilor Târgu-Jiu.

Soluţii pentru întârzierea procesului de putrezire a crucilor
Pe lângă restaurarea crucilor expuse în muzeul de la Măceşu se încearcă şi găsirea de soluţii pentru ca acestea să reziste cât mai mult timp. „Următoarea etapă pe care o să o facă Primăria Târgu-Cărbuneşti este aceea de a găsi soluţii ca aceste cruci să nu mai fie înfipte direct în pământ pentru că putrezesc foarte repede şi să le facem nişte socluri, astfel încât să reziste foarte mult în timp. Este o idee pe care eu am lansat-o de mai mulţi ani şi văd că a prins roade; au fost aprobate şi nişte sume de bani în acest an de către Consiliul Local Târgu-Cărbuneşti”, a mai precizat Pompiliu Ciolacu.

Planuri pentru ediţiile următoare
Organizatorii intenţionează să continue restaurarea crucilor de la muzeul din Măceşu şi în cadrul ediţiilor viitoare ale taberei. De asemenea, se doreşte mărirea colecţiei de cruci. „Sunt convins că şi în ediţiile viitoare această tabără de pictură, „Lumină din lumină”, va încerca să aducă la lumină aceste cruci care au fost uitate de oameni acolo, într-un colţ al cimitirului, nişte cruci care ar fi putut fi arse, iar oamenii nu le-ar mai fi putut vedea. (…) În continuare, noi vom studia terenul în cadrul taberei de cercetare etnofolclorică pe care o să o începem pe 13 iulie. O să avem o altă zonă bogată în cruci de izvoare, de pomenire, de trecere – zona Ceplea – Izvoarele – Ţânţăreni, Aninoasa – Capu Dealului. E o zonă frumoasă şi sunt convins că în continuare vom găsi aceste cruci care mai mult ca sigur vor poposi până la urmă tot în muzeul de la Măceşu”, a mai spus directorul Palatului Copiilor Târgu-Jiu.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here