Cronicarul Dan C. Mihăilescu, invitat special la ”Nocturna bibliotecilor”

776

Seară specială la Biblioteca Județeană ”Christian Tell”. ”Nocturna bibliotecilor”, campania de activare nocturnă a instituțiilor de bibliotecă, inițiată de ANBPR și bibliotecile publice și derulată la nivel național, l-a adus la Târgu-Jiu pe nimeni altul decât pe cunoscutul eseist, critic și istoric literar Dan C. Mihăilescu, ”omul care aduce cartea”. În fața unui public format mai ales din elevi de liceu, acesta a vorbit despre cărți, despre cărțile ce trebuie citite și de ce ar trebui ele să fie citite.
nocturna (1)Sala de lectură a Bibliotecii Județene ”Christian Tell” s-a dovedit a fi de-a dreptul neîncăpătoare, vineri seara, pentru toți cei care au ales să nu lase vremea capricioasă să-i închidă în casă și au răspuns invitației Bibliotecii Județene ”Christian Tell” de a participa la ”Nocturna bibliotecilor”. Iar pentru cei care se întreabă dacă tinerii mai citesc, răspunsul a fost dat, într-un mod fără echivoc, de numărul surprinzător de mare de adolescenți prezenți în sală, alături de profesori, nocturna (2)scriitori și nu numai. Seara a debutat cu o campanie denumită ”Cărți și condimente”, susținută de elevii de la Colegiul Național „Tudor Vladimirescu”, coordonați de prof. Elena Roată, campanie în cadrul căreia elevii au ales câte o carte pentru a o compara cu un condiment. A urmat apoi cea mai așteptată parte a serii, întâlnirea cu invitatul special al evenimentului, Dan C. Mihăilescu, binecunoscutul eseist, critic și istoric literar, adus la Târgu-Jiu de admirația față de Brâncuși, dar și de plăcerea de a le vorbi adolescenților. ”Pe de o parte am avut nocturna (4)o nostalgie pentru că acum vreo 5-6 ani, când era la TVR serialul acela cu mari români eu am fost campionul, atletul, apărătorul, avocatul lui Brâncuși și cred și astăzi că este unul dintre cei mai puțin cunoscuți și mai rezistenți creatori români, deci când oricând vin aici îmi pare bine. Pe de altă parte, ador să fiu în fața adolescenților, a elevilor de liceu pe care îi simt infinit mai aproape de firea mea, sentimentală, nostalgică, angoasată, decât studenții, care îmi par mult mai reci, mai calculați, mai pragmatici, mai materialiști, și, în sfârșit, pentru că au fost aici două doamne, nocturna (5)doamna Olimpia Bratu și doamna Elena Roată, care au știu să mă scoată din bârlog, să îl scoată pe viezurele care sunt afară”, a declarat Dan. C. Mihăilescu. Întâlnirea acestuia cu liceenii târgujieni a fost însă una diferită de toate celelalte la care a participat. Asta și pentru că s-a văzut pus în postura de a-i asculta pe elevi vorbind, mai mult sau mai puțin emoționați, despre cărțile sale. ”Aici am avut cea mai mare surpriză din toate zecile de întâlniri pe care le-am avut cu elevi de liceu. nocturna (6)Este prima dată când nu am mai fost eu care vin cel doctoral, catedratic, să conferențiez, deci nu am mai fost profesorul, ci am fost un om care a fost alintat, ultra-alintat, de lecturile lor. E prima dată după zeci de ani când aud, când văd cum mi se analizează cărțile, deci mi-am văzut cititorii pe viu, ceea ce este extraordinar. Dacă sufăr de ceva este că 15 ani, prezentând cartea în fiecare zi, eu nu am contact cu omul viu. Profesor nu am ajuns, doctoratul nu mi l-am mai dat, încât un astfel de întâlniri sunt un surogat pentru profesorul ratat care n-a ajuns”, a spus cunoscutul critic literal.
nocturna (7)Asta nu înseamnă că acesta nu a avut ocazia să vorbească. Dimpotrivă, timp de câteva zeci de minute le-a vorbit tuturor celor prezenți despre importanța lecturii, despre ce cărți ar trebui citite și de ce, răspunzând de asemenea și unor întrebări puse de elevi, întrebări legate de modul său ”agresiv” de a citi, influența femeilor din viața sa asupra felului său de a fi, eșecuri care i-au marcat cariera sau ce înțelege prin ”vampirizatul tinerilor”. ”Nocturna bibliotecilor” de la Târgu-Jiu s-a încheiat într-un mod cât se poate de potrivit – cu muzică interpretată de folkistul Dan Vană și versuri recitate de poeți gorjeni, membri ai Cenaclului Columna.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here