Criză liberală în USL Gorj! – Încheierea protocolului, stopată la Plopşoru şi Drăguţeşti

257

deschidereProtocoalele locale programate pentru semnare la finalul zilei de vineri au fost stopate de liderul PNL Gorj, Dian Popescu. S-a întâmplat la Polopşoru şi la Drăguţeşti, localităţi unde protocoalele s-au semnat fie de către reprezentanţii PSD, fie deloc, liberalii dând înapoi la semnul şefului lor de organizaţie, Dian Popescu.

Preşedintele PNL Gorj şi-a explicat gestul spunând că pesediştii ar fi strecurat în protocol un articol pentru care el nu a fost întrebat, liberalul şef criticând şi ieşirile ,,necontrolate în media ale deputatului PSD, Vasile Popeangă”, care ar fi blamat înţelegerea cu liberalii. La Drăguţeşti pentru a opri stoparea protocolului s-a prezentat chiar Dian Popescu în persoană, în timp ce la Plopşoru mesajul liberalului a fost transmis de primarul de la Aninoasa, Ilie Petroi, care s-a şi supărat la finalul întâlnirii.

Potrivit Uniunii Social Liberale(USL), până pe data de 1 mai, la nivelul tuturor comunelor şi oraşelor trebuie încheiate protocoale locale, pe modelul celui semnat la Târgu-Jiu de către Florin Cârciumaru, Dian Popescu şi Ilie Petrescu. Pesediştii şi liberalii din Gorj s-au conformat mesajului venit de la centru şi au încheiat, până în prezent, zeci de astfel de protocoale, asta însă până vineri, când lucrurile au luat o întorsătură neaşteptată. Liberalii s-au proptit astfel în uşa PSD şi au pus dintr-o dată piciorul în prag. Dian Popescu, şeful PNL Gorj, a luat astfel hotărârea să stopeze semnarea protocoalelor locale în Gorj, până când pesediştii nu vor respecta protocolul mare şi până nu vor scoate din document articolul care prevede realizarea de sondaje la nivelul tuturor localităţilor. Dian Popescu a menţionat că acest articol este imposibil de pus în practică, niciunul din partide neavând fondurile necesare realizării acestor sondaje încrucişate la nivelul a peste 70 de localităţi. Pesediştii au recunoscut existenţa acestui articol şi susţin că este prevăzut în protocolul mare şi nu se poate face abatere de la el.

Conflict deschis Dian-Popeangă

Cum vineri era programată semnarea protocolului la Drăguţeşti, deputatul PSD, Vasile Popeangă, s-a deplasat în localitate pentru a duce la îndeplinire sarcina de la partid. Nu a reuşit să facă asta deoarece liberalii s-au răzgândit. Chiar şeful PNL Gorj, Dian Popescu, s-a deplasat personal la Drăguţeşti unde a vorbit în faţa celor adunaţi pentru semnarea protocolului. I-a adus critici şi lui Popeangă, cum chiar el a precizat, Dian menţionând că deputatul ar fi încălcat protocolul ca urmare a declaraţiilor făcute în mass-media. În final protocolul nu s-a mai semnat deloc. “Este decizia lor. Aş prefera să nu comentez prea mult despre acest incident de la Drăguţeşti. Nu s-a semnat protocolul dar urmează săptămâna aceasta să ne întâlnim pentru a clarifica problema cu liberalii”, a declarat Popeangă, care susţine că nu a făcut declaraţii defăimătoare împotriva PNL. Deputatul a menţionat, de asemenea, că ţine la realizarea sondajelor la nivelul tuturor localităţilor, fapt contestat de Dian Popescu.

Cacealma la Plopşoru

Lucrurile nu au stat mai bine nici în localitatea Plopşoru unde mandatat din partea PSD cu semnarea acestui protocol a fost vicepreşedintele Bebe-Viorel Ionică. Trebuie menţionat că protocolul local a fost semnat la Ţânţăreni fără incidente, vicepreşedintele PSD reuşind să îşi ducă la îndeplinire sarcina trasată la nivel de partid. La Plopşoru însă lucrurile s-au schimbat brusc, în ciuda faptului că delegaţia PSD chemată la apelul primarului Petre Grigorie a răspuns prompt venind cu gânduri paşnice la întâlnirea cu liberalii. Primarul PSD şi Bebe-Viorel Ionică au dat citire protocolului USL, sta în timp ce în grupul PNL nu era prea multă linişte, liberalii începând să dea din colţ în colţ pentru a amâna semnarea. Nu motivau însă nimic plauzibil, declaraţiile fiind de genul ,,trebuie să mai discutăm”, ,,protocolul nu este bun”, ,,ne mai întâlnim o dată”, ,,sunt lucruri neclare”. După două ore în care liberalii nu şi-au schimbat atitudinea, pesediştii au hotărât să semneze doar ei protocolul şi să realizeze un proces-verbal care să ateste cele întâmplate, mai ales că aflaseră că Dian Popescu a stopat protocolul. Procesul-verbal nu a fost pe placul edilul din Aninoasa, care a contestat faptul că în protocol era scris că liberalii ,,au primit un telefon”. Primarul s-a ridicat şi a părăsit sala. Această atitudine dar şi toate cele petrecute la Plopşoru nu au fost trecute cu vederea de primarul PSD, Grigorie Petre. Acesta a considerat că toate cele petrecute au fost de fapt o cacealma. ,,Cred că a fost o cacealma a PNL-ului, asta deoarece noi am făcut eforturi să ne întâlnim. Eu am mobilizat Biroul Executiv al PSD Plopşoru. L-a început a fost totul bine, apoi au primit un telefon, nu ştiu de unde şi apoi au refuzat să semneze protocolul. Din punctul nostru de vedere noi ne-am comportat fair-play, vrem ca şi ei să facă la fel. Ei nu vor să înţeleagă că după semnarea protocolului la nivel central suntem doar o echipă, nu mai suntem două echipe. Probabil că se va reveni asupra modului cum gândesc. Este grav însă că PDL-ul încearcă să îşi infiltreze oamenii prin intermediul PNL-ul şi să îi impună pe listele PNL-ului. Aici în sală au fost oameni de la PDL, chiar în această seară. Acest lucru nu este corect, iar la nivel judeţean cei doi co-preşedinţi trebuie să poarte o discuţie la modul cel mai serios să nu se mai întâmple aşa-ceva” , a declarat edilul local.

,,Plecăm nelămuriţi”

Toţi pesediştii prezenţi în sală au declarat la unison că nu au priceput ce s-a întâmplat la Plopşoru. ,,Plecăm nelămuriţi. Nu am înţeles ce s-a întâmplat. Am venit noi de bună-credinţă şi plecăm acasă fără să înţelegem ce s-a greşit. Am auzit doar nişte motive pe care nu le-am înţeles. Pentru a învinge acest PDL noi suntem capabili să facem orice, liberalii nu. Au pretenţii absurde, am văzut doar că erau sunaţi tot timpul la telefon”, a declarat Ionică Rădoi, membru în Biroul Executiv al PSD Plopşoru. “Interes foarte mare din partea PNL-ului care ţine morţiş să aibă un primar liberal aici. Noi avem un primar de trei mandate şi 6 consilieri PSD în timp ce liberalii au doar 2 consilieri. Indiferent de sondaj, diferenţa este prea mare. Apoi dânşii vor să bage un om al PDL-ului, înscris în PNL, la funcţia de primar, Marcel Roşu. Acesta a băgat boata printre gard. Roşu este prieten cu Dian”, a explicat şi Vasile Ioniţoiu, consilier local PSD. Nici vicepreşedintele PSD Gorj, Bebe-Viorel Ionică nu a fost prea lămurit. “Am avut o acţiune amplă pe linie politică. Am fost la Ţânţăreni unde am avut o şedinţă pentru semnarea acestui acord. Acolo lucrurile au decurs corect cum ne aşteptam să decurgă mai ales că există nişte protocoale semnate la nivel naţional şi judeţean. La orele 18.00 aveam programată întâlnirea de la Plopşoru. Lucrurile intraseră pe un anumit făgaş de discuţie, după care a apărut acea sincopă, în senul că reprezentanţii PNL au blocat semnarea, sub pretextul că protocolul ar fi avut anumite modificări. Sau că versiunea de protocol pe care am avut-o nu ar fi fost cea corectă, dar nici dânşii nu au prezentat-o pe cea pe care spuneau că ar fi fost bună. Nu ştiu dacă acesta a fost motivul real, ideea este că noi am semnat la fel ca şi primarul şi aşteptăm ca zilele următoare să semneze şi colegii noştri”, a precizat Ionică.

Dian vrea 33 de primari

Pesediştii au programat o întâlnire miercuri pentru clarificarea problemei ,,PNL”, la care sunt invitaţi şi reprezentanţii organizaţiei liberale. Sunt voci care susţin că sunt destule nemulţumiri în PSD, după ce s-a aflat că Dian ar pretinde 33 de localităţi din Gorj unde să îşi impună primarii, social-democraţilor rămânându-le doar 37 de localităţi. Social-democraţii susţin că pretenţiile liberalilor ar fi exagerate în condiţiile în care PSD-ul deţine procente de patru ori mai mari decât ale liberalilor.

Anamaria Stoica

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here