Criza le-a tăiat bonurile de masă angajaţilor spitalelor din Motru şi Rovinari

406

spital motruBugetul insuficient şi criza economică existentă, i-a lăsat fără bonuri de masă pe salariaţii spitalelor din Motru şi Rovinari. Motivul suspendării acestui drept legal al angajaţilor este pus pe seama neîncadrării cu cheltuielile de personal în procentul de 70%, prevăzut de lege.

Începând cu data de 1 ianuarie 2011, cheltuielile aferente drepturilor de personal stabilite prin lege reprezintă maximum 70% din sumele decontate de casele de asigurări de sănătate din Fondul Naţional Unic de asigurări sociale de sănătate pentru serviciile medicale furnizate, precum şi din sumele asigurate din bugetul Ministerului Sănătăţii cu această destinaţie.

Fără bonuri, la spitalele din Motru şi Rovinari

spital-rovinariLa nivelul judeţului Gorj, din totalul unităţilor sanitare existente, la două s-a luat măsura suspendării bonurilor de masă, din lipsa fondurilor. Este vorba despre Spitalul Municipal Motru şi Spitalul Rovinari.

La Spitalul Municipal Motru s-au suspendat bonurile de masă pentru cei 242 de angajaţi încă de la începutul acestui an, însă, conform declaraţiilor directoarei unităţii, oamenii au înţeles situaţia şi acceptă realitatea fără a se revolta. „Pentru a ne încadra în cei 70% cheltuieli de personal, am luat măsura renunţării la bonuri. Angajaţii au înţeles situaţia; noi suntem un colectiv relativ micuţ şi ne înţelegem bine, motiv pentru care reuşim să gestionăm cum se cuvine şi situaţiile mai delicate”, a subliniat Camelia Khraibani, managerul Spitalului Municipal Motru.

Situaţia suspendării bonurilor de masă este cunoscută şi confirmată de reprezentanţii sindicatelor din sistemul sanitar. Ion Măruţă, preşedintele Sindicatului „Sănătatea” Gorj, sindicat reprezentativ la nivelul unităţilor sanitare din judeţul nostru, a declarat: „din cauza faptului că prin actele adiţionale încheiate cu CJAS nu s-au alocat fonduri suficiente, unele spitale din judeţ, precum cel din Motru şi cel de la Rovinari, nu au putut să acorde un drept de personal legal cu toate că aceste spitale au servicii medicale de valoarea miliardelor efectuate şi nedecontate de către CJAS Gorj. La Spitalul Motru nu s-au dat bonuri deloc de la începutul anului 2011, iar la cel din Rovinari nu s-au dat din luna februarie”.

Restul spitalelor gorjene sunt la zi cu acordarea bonurilor

Managerii spitalelor din Novaci, Turceni, Târgu-Jiu şi Dobriţa au confirmat faptul că în aceste unităţi sanitare nu sunt probleme vizavi de acordarea bonurilor de masă şi a salariilor. „Suntem la zi cu bonurile de masă, cu salariile, dar şi cu achitarea datoriilor”, a precizat Tiberiu Tătaru, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” din comuna Runcu (Sanatoriul Dobriţa). „În privinţa cheltuielilor de personal, am reuşit să acoperim salariile şi tichetele de masă, ceea ce este foarte bine, pentru că angajaţii trebuie răsplătiţi pentru activitatea lor. Salariile sunt prioritare şi aşa trebuie să fie în toate instituţiile”, a mărturisit Eufimia Dumitrescu, managerul Spitalului Orăşenesc Novaci.

Salariaţii Serviciului de Ambulanţă şi-au primit bonurile

serv.ambulanta facuta de mine inscrAlţi angajaţi ai sistemului sanitar gorjean sunt salariaţii Serviciului Judeţean de Ambulanţă (SJA) Gorj, aceştia primindu-şi la timp atât bonurile de masă, cât şi salariile. „Suntem la zi cu toate; de altfel, pot să vă spun că sunt la zi în privinţa bonurilor de masă şi angajaţii Spitalului Judeţean de Urgenţă. La noi nu sunt astfel de probleme. Unde s-au suspendat bonurile, trebuie să se dea până la urmă, deoarece legea permite şi unităţile trebuie să-şi îndeplinească obligaţia de a le asigura salariaţiilor aceste drepturi ce li se cuvin, conform legislaţiei în vigoare. Sindicatele ar trebui să ia măsuri şi să apere drepturile membrilor lor, salariaţi ai acestor spitale, şi să meargă în instanţă pentru recuperarea acestor drepturi”, a explicat Cristi Aldescu, liderul Sindicatului „Ambulanţa” Gorj şi vicepreşedinte Federaţia Naţională „Ambulanţa”.

Managerii unităţilor spitaliceşti în care s-a luat măsura suspendării bonurilor de masă se arată optimişti în privinţa remedierii problemei şi susţin că fac eforturi pentru ca angajaţii să îşi primească aceste drepturi, prevăzute de lege, în viitorul apropiat.

Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here