Criza îşi spune cuvântul! – Cetăţenii gorjeni, datori vânduţi la bănci

147
116293-ghiseu-banca-1103Gorjenii au tot mai mari restanţe la bănci datorită creditelor contractate. Conform statisticilor Băncii Naţionale a României (BNR), în martie, aceştia figurează cu valori datorate mai mari faţă de luna precedentă, iar pronosticurile pentru lunile următoare sunt sumbre raportate la situaţia economică a ţării.

Potrivit cifrelor oficiale, în februarie, gorjenii aveau credite în lei în valoare de 1.332 de milioane de lei şi în valută de 446 milioane. În martie, situaţia nu a mai stat la fel, cifrele fiind ceva mai mari, adică de 1.335 milioane şi cele în valută de 452 milioane. Odată cu valoarea creditelor, de la o lună la alta au crescut şi restanţele, care în martie erau 48 milioane de lei, iar în luna anterioară valoarea datoriilor erau de 46 milioane de lei. Ponderea cea mai mare o au creditele de consum care în martie au atins pragul de 779 milioane de lei, iar cu o lună înainte statistica arăta 767 milioane lei.
Gorjul, în top
Ani la rând, creditul doar cu buletinul i-a făcut pe gorjeni să se împrumute fără să se gândească la posibile consecinţe negative. Criza economică instalată acum aproape doi ani de zile i-a făcut însă pe oameni să manifeste ceva mai multă prudenţă. Chiar dacă au renunţat să se mai împrumute la fel de mult, creditele luate cu ani în urmă i-au făcut pe mulţi gorjeni să intre în colaps economic, acumulând datorii semnificative. Gorjenii au început anul cu datorii bancare de două ori mai mari decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Din fericire, faţă de alte judeţe care au restanţe la instituţiile de creditare de sute de milioane de lei, judeţul nostru stă chiar bine, fiind în topul judeţelor cu cele mai mici datorii către bănci.
Izabella MOLNAR

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here