Criza economică, „muşcă” din fenomenul cultural – Mai puţine spectacole, la Teatrul „Elvira Godeanu”

396

teatru (17)Din cauza crizei financiare, stagiunea 2010-2011 a Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu” din Târgu-Jiu va avea cu două premiere mai puţin decât de obicei. Acest lucru se datorează reducerii cu 20% a cheltuielilor materiale care, la teatru, înseamnă de fapt costume, decoruri şi recuzită.

Criza financiară nu ocoleşte niciun domeniu, nici măcar pe cel cultural. Astfel, chiar dacă pe scenă trebuie să îşi joace rolul, în spatele acesteia actorii resimt din plin problemele economice. Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu” din Târgu-Jiu a fost pus în faţa unui fapt împlinit, suferind pe două planuri. „Ne afectează în mod direct criza, nu atât în ceea ce priveşte drepturile de autor cât reducerea cu 20% a cheltuielilor materiale”, a declarat Marian Negrescu, directorul instituţiei de teatru. Aceste reduceri înseamnă, de fapt, mai puţine materiale pentru spectacole, adică mai puţine piese puse în scenă. „La noi, cheltuielile materiale se găsesc direct în zona de producţie adică în decoruri, recuzită şi costume. Am făcut un calcul şi cei 20% coroboraţi cu taxele în plus pe care le plătim la contractele pe drepturi de autor înseamnă, de fapt, un spectacol de teatru pentru adulţi şi unul pentru copii mai puţin în stagiunea următoare”, a mai spus Negrescu.

Bani puţini, pentru început de stagiune

O altă problemă, din punctul de vedere al directorului, este faptul că stagiunea nu corespunde cu anul fiscal. „Guvernul priveşte din punct de vedere al anului fiscal, noi privim după stagiune care începe toamna şi se termină în vara anului viitor. Din acest punct de vedere eu mai am foarte puţini bani pentru prima parte a stagiunii, adică ce se va juca anul acesta. Banii pentru producţie sunt puţini pentru că în stagiunea trecută am cheltuit mult, mai ales cu <<Me and my girl>>. Restructurăm la maxim în zona de producţie”, a completat directorul Teatrului “Elvira Godeanu”. O altă problemă este şi cea a drepturilor de autor, acest gen de contracte fiind încheiate cu toţi colaboratorii teatrului, în această categorie intrând inclusiv regizorii. “Noi, artiştii, la drepturile de autor plăteam impozit de 10% nu 16%, ca restul bugetarilor. Era singurul nostru beneficiu. Dar dacă eu semnam un contract cu un regizor, spre exemplu, şi el îmi cerea 10 lei, eu 10 lei îi dădeam în mână şi plăteam pentru ei, de fapt, 16 lei, cu tot cu taxe. Acum, ca să îi dau aceiaşi 10 lei în mână, eu plătesc, în total, 24 de lei”, a declarat Marian Negrescu.

Salarii de câteva sute de lei

Directorul teatrului spune că toţi colaboratorii lor au păstrat aceleaşi preţuri, pentru a putea lucra în continuare în aceleaşi condiţii, dar teatrul cheltuie mai mulţi bani pentru a putea menţine aceste onorarii la aceeaşi sumă. Pe lângă problema drepturilor de autor mai există şi cea a bugetului, şi aşa mic. “Avem cel puţin şase salariaţi care primesc mai puţin de 500 de lei în mână”, a mai spus Negrescu. Într-o situaţie asemănătoare se află şi o parte dintre actori, unii dintre ei foarte iubiţi de către târgujieni, cu atât mai mult cu cât au jucat roluri importante în piesele puse în scenă în stagiunea anterioară. “Am actori tineri, debutanţi, care sunt foarte iubiţi de public şi care primeau, în mână, cam 600 şi ceva de lei. Acum, după scăderea salariului, primesc puţin peste 500 de lei”, a mai declarat Negrescu. Cu toate acestea, actorii ies pe scenă cu aceeaşi dragoste şi acelaşi respect pentru public şi, din solidaritate, preţurile la bilete şi la abonamente au rămas aceleaşi.

Dorina Cioplea

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here