CRIZA DIN UCRAINA – Un general ameninţă: Separatiştii din est care nu depun armele vor fi “lichidaţi”. Un prim batalion al Gărzii Naţionale a fost trimis “pe front”. Coloană de blindate, la 40 de kilometri de Slaviansk

292

Un prim batalion din cadrul Gărzii Naţionale a Ucrainei a fost trimis “pe front” în estul ţării, a anunţat marţi secretarul Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare Andreii Parubii. O coloană de blindate şi membri ai foţelor speciale ucrainene staţionau marţi la o distanţă de aproximativ 40 de kilometri de Slaviansk, o localitate situată în estul Ucrainei, care a trecut sâmbătă sub controlul unor grupări armate proruse.
Separatiştii proruşi care nu vor depune armele vor fi “lichidaţi”, a declarat pentru jurnalişti, în estul Ucrainei, generalul Valeri Krutov, numărul doi în ierarhia serviciilor speciale ucrainene (SBU), care se află la comanda operaţiunii “antiteroriste”, relatează AFP.
Trebuie să-i avertizăm: dacă nu depun armele îi vom lichida“, a declarat generalul, comandantul Centrului antiterorist al SBU, la o distanţă de aproximativ 40 de kilometri nord de oraşul Slaviansk, aflat de sâmbătă sub controlul unor persoane armate neidentificate.
Generalul Krutov a apreciat că aceste persoane neidentificate fac parte din “trupele speciale GRU (serviciul rus militar de informaţii) care au mare experienţă în conflicte”. Este vorba despe “un inamic dificil”, a adăugat el.
O serie de insurecţii proruse, în mai multe oraşe din estul ţării, fie ale unor manifestanţi, fie ale unor grupări armate neidentificate, provoacă temeri cu privire la un conflict în Ucraina.
Rusia şi-a avertizat vecinul să nu recurgă la forţă contra insurgenţilor.

15:50 – Coloană de blindate, staţionată la 40 de kilometri nord de oraşul ucrainean Slaviansk
Un jurnalist AFP a văzut aproximativ zece blindate, zece tancuri şi şapte vehicule care transportau “speţnaz”, membri ai forţelor speciale, în apropiere de localitatea Izium, la aproximativ 40 de kilometri nord de Slaviansk.
Militarii, însoţiţi de poliţişti, au instalat un punct de control pe drum, cu ajutorul unei blindate uşoare, protejate de blocuri de beton. Ei controlează toate vehiculele care circulă în ambele sensuri. În total, aproximativ 100 de bărbaţi sunt vizibili, iar o parte a coloanei este instalată, la adăpost de priviri, sub copaci. Un ofiţer paraşutist, care a refuzat să-şi spună numele, a refuzat totodată să spună când a sosit coloana în zonă.
“Nu vom trage în oameni paşnici. Nu ne este frică. S-a făcut totul pentru ca oamenii să depună armele. Au avut loc negocieri, dar nu s-a ajuns la un rezultat”, a spus el.
Contactat la Kiev, Ministerul de Interne a confirmat că o intervenţie, în cazul în care va avea loc, va fi efectuată de către Garda Naţională.
Astazi, 13:00 – Un prim batalion al Gărzii Naţionale a Ucrainei a fost trimis “pe front” în estul ţării
Acest batalion este format din voluntari care au făcut parte din unităţi de autoapărare de la Maidan, centrul mişcării de contestare, la Kiev, care a îndepărtat în februarie de la putere regimul prorus al fostului preşedinte Viktor Ianukovici, a subliniat Parubii într-un mesaj postat pe contul său de Facebook.
“Militarii sunt foarte combativi şi pregătiţi să apere Ucraina. Situaţia nu este simplă”, adaugă Parubii, care a revenit de la Lugansk (est), unde afirmă că a petrecut o săptămână.
Parlamentul ucrainean a aprobat în martie crearea unei Gărzi Naţionale, de până la 60.000 de membri, în urma anexării Peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia şi pe fundalul unor temeri cu privire la o invazie a armatei ruse în estul ţării. Garda este însărcinată cu securitatea internă, a frontierelor şi lupta împotriva terorismului. Ea se află în subordinea Ministerului de Interne şi va putea, astfel, să dea o mână de ajutor forţelor armate ucrainene şi celor aproximativ 130.000 de oameni care le alcătuiesc, majoritatea recruţi. Rusia dispune de o armată de 845.000 de militari. Sursa: MEDIAFAX

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here