Criza din Ucraina: NATO își desfășoară noul dispozitiv

169

Polonia, Marea Britanie și Danemarca vor prelua de la Statele Unite ale Americii responsabilitatea supravegherii aeriene a țărilor baltice, în cadrul unei ceremonii ce va avea loc miercuri la baza aeriană din Siauliai, în Lituania, potrivit AFP.

Avioane de luptă poloneze, britanice și daneze vor asigura începând de joi supravegherea spațiului aerian al statelor baltice, a informat marți NATO.

La 1 ianuarie, americanii și-au asumat responsabilitatea supravegherii aeriene a Lituaniei, Letoniei și Estoniei, trei foste republici sovietice care au aderat la NATO în 2004.

În următoarele patru luni, Polonia va fi prezentă cu patru MiG-29 și Marea Britanie cu patru Typhoon, cu baza la Siauliai, iar patru F-16 daneze vor fi desfășurate la baza Amari, în Estonia, a precizat NATO într-un comunicat.

Înainte de criza din Ucraina, supravegherea spațiului aerian baltic era asigurată de patru avioane NATO. În martie, SUA și-au consolidat prezența cu șase F-15.

Dispozitivul NATO va fi întărit și de prezența a patru avioane de luptă franceze, de tip Rafale, sosite luni la baza aeriană Malbork, în nordul Poloniei.

În același timp, șase avioane CF-18 ale armatei canadiene își vor avea baza în România pentru misiuni similare de supraveghere, de formare și exerciții comune.

NATO a decis să-și întărească dispozitivul în estul Europei pentru a liniști statele din regiune, îngrijorate de riscul de destabilizare reprezentat de criza din Ucraina și de atitudinea Rusiei.

Washingtonul a anunțat separat trimiterea a 600 de soldați americani pentru exerciții în Polonia și în țările baltice.
(Agerpres)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here