Criză de lapte praf la Direcţia de Sănătate Publică

348

După ce a distribuit laptele praf beneficiarilor din luna septembrie, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Gorj a rămas fără nicio doză. Astfel, pentru lunile următoare trebuie să se refacă stocul; distribuirea laptelui pentru luna în curs trebuie să înceapă în aproximativ două săptămâni.

În luna septembrie, 144 de bebeluşi au beneficiat de lapte praf gratuit. Pentru aceşti copii, DSP Gorj a distribuit 1.150 doze de lapte praf. Stocul Direcţiei de Sănătate Publică a fost epuizat, astfel că pentru a putea acoperi necesarul lui octombrie şi lunilor viitoare trebuie să se refacă stocul. „Din păcate nu mai avem lapte praf pe stoc; aşteptăm să primim finanţarea pentru a achiziţiona lapte praf pentru luna octombrie şi lunile următoare. Achiziţia se face la Ministerul Sănătăţii, pe plan naţional, după care se distribuie în judeţe. În fiecare lună, numărul se schimbă, însă avem peste o sută de beneficiari în fiecare lună, cu precizarea că cei mai mulţi sunt din Târgu-Cărbuneşti, Rovinari, Târgu-Jiu şi Motru”, a declarat Elena Piţian, purtător de cuvânt al DSP Gorj.
Direcţia de Sănătate Publică a primit 2.000 de cutii de lapte praf în luna iulie, însă între timp s-a epuizat stocul, actualmente aşteptându-se refacerea lui. Fiecare bebeluş care beneficiază de lapte praf gratuit, conform legislaţiei în vigoare, primeşte lunar opt cutii de câte 400 grame. Distribuirea laptelui praf se face de către Direcţia de Sănătate Publică prin intermediul primăriilor, care primesc listele cu beneficiari de la medicii de familie din fiecare localitate.

Criteriile de acordare a laptelui praf
Potrivit legislaţiei în vigoare, laptele praf este distribuit numai pe criterii medicale, pentru copiii cu vârste cuprinse între 0 şi 12 luni ale căror mame prezintă contraindicaţii ale alăptării (boli grave: TBC pulmonar activ, neoplazii, caşexie, septicemie, boli psihice grave, scleroză în plăci, insuficienţă renală sau cardiacă, diabet zaharat decompensat, tireotoxicoză, mamă infectată cu HIV, tratamente cu citostatice, diazepine, anticoagulante, radioizotopi, eclampsie). În plus, vor beneficia de lapte praf copiii ale căror mame au decedat şi copiii instituţionalizaţi sau daţi în plasament.
Prescrierea laptelui praf se va face gratuit, ca şi până în prezent, pe reţetă, de către medicul de familie.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here